|
|
Jak obliczyć podatek dochodowy? |
Jak obliczyć podatek dochodowy?Biznes Forum ‹ Podatki i ZUS ‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Witam mam pytanie jak obliczyć podatek dochodowy z książki przychodów i rozchodów? Wiem że oblicza się przychody-koszty=i wtedy wychodzi kwota do opodatkowania, ale można odliczyć kwotę wolną od podatku i podobno ZUS tylko nie wiem w jakiej kwocie. Proszę o pomoc! :cry:
Wg. wzoru:
Przychód - Koszty uzyskania przychodu (m.in. Skladka na Ubezp. Społ) = Dochód Dochód razy skala podatku (19% np.) - 530,08 zł (kwota wolna od podatku) - Składka na Ubezp. Zdrowotne (płacisz 8,75 % a odliczasz tylko 7,75%) = Do zapłaty podatek Za każdy miesiąc liczysz narastająco.
Bardzo dziękuję, ale nie wiesz ile wynosi dokładna kwota ZUS do odliczenia?
SKładka zdrowotna za czerwiec to 166,66 a na Ubezp. Społ. około 99zł.
Wielkie dzięki. :smile:
Ja mam takie małe pytanko- czy kwotę wolną od podatku (530,08) odliczamy jednorazowo czy co miesiąc?? Bo mi sie wydaje (ale nie jestem pewien) że tę kwotę odliczamy jednorazowo i jeżeli np mój dochód to 500zł * 19%= 95zł - 530,08= - 435,08 (czyli na następny miesiąc przechodzi nam 435,08zł kwoty wolnej od podatku??) dobrze myślę?? Dziękuje z góry za pomoc
Zgadza się, ale mam ale: Jak osoba fizyczna rozlicza się z tego w rocznym PiTcie, skoro tam wzór jest inny? Przychód - Koszty uzyskania przychodu=dochód-Skladka na Ubezp. Społ=kwota do opodatkowania-składka zdrowotnaX19%-530.08... jak widać składki Zusowskie w pit odlicza się od dochodu, nie wchodzą one do kosztów uzyskania przychodu /jak to się robi w obliczaniu zaliczek i np. rachunku wyników/. Jeśli ktoś mi rozjaś tę kwestię, będę very happy
czyli gdy wystawiam fakture za 1 miesiac w wysokosc\i 4000netto i odejme od tego moje koszty leasing(1000) i paliwo (700) to 2300X19%=437 podatku minus kwota wolna ok 570 zł = - 133 czyli suma sumarum nie zapłące tego podatku???? jak to jest???
a co z vat-em??
Co prawda nie mam wyksztalcenia ekonomicznego, ale Wiem, iż Kwotę wolną od podatku należy podzielić przez 12 miesięcy, co daje nam w rezultacie 47,71 zł i to właśnie tą kwotę odejmujemy co miesiąc od policzonych 19%
Ten wzór jest zły. Franek podał prawidłowy.
W 1 miesiącu nie. W drugim będziesz miał już 8000 dochodu, 2000 leasingu i 1400 paliwa. Do tego dwie składki na społeczne (liczę 200 zł żeby było równo). Daje Ci to 4400x0,19 czyli 836 zł podatku. Od tego odejmujesz 570 (w zaokrągleniu) kwoty wolnej. Wychodzi 266 zł. Ale odliczasz jeszcze 7,75% składki na ubezpieczenie zdrowotne (przyjmijmy, że 150 zł za miesiąc). 2 miesiące - dwie składki - czyli 300 zł. Ostatecznie w 2 miesiącu także nie płacisz podatku. Ale w 3 już na pewno zapłacisz. Jak chcesz wiedzieć ile to przedłuż to na kolejny miesiąc :-)
VAT rozliczasz osobno. VAT należny to 22% od 4000 zł czyli 880 zł. Jeżeli masz samochód osobowy to odliczasz 60% VATu, który zapłaciłeś w racie leasingowej (jeżeli rata to 1000 netto to odliczasz 220zł*0,6=132zł). Czyli do US płacisz 880-132. Jeżeli ciężarowy to od tych 880 zł odejmujesz cały VAT, który zapłaciłeś w racie leasingowej oraz VAT za benzynę.
Tak jak to napisał Mateusz, podatek liczymy narastająco :-)
Witam. Wiem, że takie pytanie już padło, ale chodzi mi o konkretny przypadek, poniewaz mam firme dopiero miesiac i musze byc w 100% pewna, ze dobrze to policze, a nie wiem, w których miejscach należy zaokrąglić do pełnych złotówek i czy wogóle dobrze to licze.
Firma przez ten miesiac przyniosła tylko koszty, zero przychodu. 0 - 998,87 = -998,87 (strata) -998,87 * 19% = -189,80 -189,80 - 572,54 (kwota wolna od podatku) = -762,34 -762,34 - 164,06 (7,75% ubezpieczenia zdrowotnego) = -926,40 czyli nie mam podatku do zapłacenia Wydaje mi sie, ze jak wychodzi strata to wogóle dalej sie nie liczy podatku, bo to w końcu podatek od dochodu? A jak bedzie to wyglądało w przyszłym miesiącu (Jeżeli wogóle sie nie liczy podatku przy stracie, to tak tylko powiedzcie teoretycznie, czy reszta mojego myślenia jest dobra)? Jest np. 1000 przychodu i 500 kosztów 1000 - (998,87+500) = -498,87 -498,87 * 19% = -284,78 -284,78 - 572,54 = -857,32 -857,32 - (164,06*2) = -1185,44 Mam wrażenie że źle to licze. Proszę, pomóżcie
Liczymy narastająco, czyli czerwiec = styczeń + luty + ... + maj + czerwiec
rozumiem, ze narastająco, ale co to dokladnie oznacza? dodaje sie przychod za styczen, luty .... maj, dodaje sie koszty za styczen .... maj, ale stawki wolnej od podatku nie mnozy sie razy ilosc miesiecy? A czy jak wychodzi strata a nie dochod to dobrze rozumiem, ze nie liczy sie nic dalej i liczenie konczymy na "przychod - koszty" ?
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Jak obliczyć podatek dochodowy?": - Jak obliczyc podatek dochodowy CIT? - Jak obliczyc podatek dochodowy? - Jak obliczyć 1 miesiąca podatek dochodowy - Jak obliczyć podatek dochodowy - co wlicza się do dochodu? - Jak obliczyć podatek? - Jak obliczyć podatek?
|
|