|
Jak obliczyc vatt |
Jak obliczyc vatt
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
witam mam pytanie moze banalne ale nie rozumiem troche..otwieram sklep spozywczy i chciaalam zapytac jak oblicza sie vatt a konkretnie chodzi mi o to::: np w hurtowni kupuje paczke kawy ktora kosztuje 5.50zł a w sklepie u mnie sprzedaje ją za????????jak to sie oblicza pomożcie...mam niektore kwestie na mysli ale cos za tanio he
normalnie kupujesz za 5,50 zł brutto odejmujesz 22% vat czyli za 4,50 zł netto kupujesz dajesz do tego marże 20 % (20% twój zarobek ) wychodzi ci 5,40 zł netto ( bez 22% vat)a sprzedajesz w sklepie za 6,59 zł brutto ( z 22% vat )i 0,90 zł (205 marży) jest to twój zarobek
Pisała o spożywczym - myśl jak piszesz - tam jest kilka stawek VAT !!!
Ale zamysł ogólnie dobry. Kolega dareg pokazał jak to należy obliczać. Teraz sprzedawcy pozostaje pod ten przykład podstawić odpowiednie stawki - w zależności od wycenianego produktu i wszystko jasne.
Jakie stawki są nałożone na określony towar mamy pokrótce tutaj: www[kropka]vat[kropka]pl/stawki/index[kropka]php
20%musi byc mojego zarobku???czemu podałes 20%??moze to banalne ale ja tego nie wiem
Teraz już wiem czemu sklepy osiedlowe w tak drastyczny sposób przegrywają z monopolistami (tesco, Auchan)i czemu tamci tak łatwo zajmują coraz to nowe obszary.
Droga Patrycjo, zysk (twój zarobek, marża) możesz wpisać jaki chcesz. Jednakże musisz pamiętać by był odpowiednio wysoki byś mogła z niego wyżyć i odpowiednio niski by ceny były konkurencyjne w porównaniu z pozostałymi sklepami (chociażby w twojej okolicy)
w mojej okolicy nie bedzie zadnego sklepu procz mojego...dopiero z jkies 2km bedzie stacja benzynowa a tam ceny to maja....kazdy wie jakie..oki dzieki za wszystko
ja myślę że marża 20% to będzie max jaką dasz rady dać na artykuły spożywcze
Tadek to jest tylko przykład i po tym przykładzie może sobie zmienić % w vat na taki jak jest wiec o co sapiesz mi wytłumacz ?
..........no 20 % to chyba markety dają, w takich sklepach marża wynosi 30-100 %, pozdr.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Jak obliczyc vatt": - Jak obliczyć kredyt - Samozatrudnienie - jak to obliczyc? - Jak obliczyć podatek? - JAK OBLICZYĆ DOCHÓD? - Jak obliczyć vat od usługi z UE ?
• Strona 1 z 1
|
|