Na samym początku chciałem poprosić, abyście mnie nie 'zbesztali' za moje pytania, ponieważ mam dopiero 18lat i nie znam się ani na prawie ani zakładaniu firmy.
Postanowiłem kupić sobie samochód, samo wydanie tych 10 tysięcy nie jest dla mnie największym problemem. Większym jest płacenie 2000zł ubezpieczenia OC... Niestety jako młody człowiek i kierowca jestem obciążony wszelkimi zwyżkami w ubezpieczeniach,co nie jest dla mnie zbyt komfortowe, szczególnie, że się uczę i nie mam czasu, żeby dorabiać (i to jeszcze na oc ;/)...
Słyszałem o kilku możliwościach uniknięcia zwyżek.
Problem w tym, że nie wiem na ile są one legalne,a nie chcę żeby mnie posadzili przez moją niewiedzę. Wielu młodych ludzi ubezpiecza samochód na 2 włascicieli np. siebie i ojca, niestety w moim przypadku jest to niemożliwe, ponieważ tata posiada 2 samochody i obawia się utraty zniżek, jesli spowoduję wypadek... (tak to jest z rodzicami)
A więc - co zrobić aby być traktowanym tak jak inni klienci, których nie dotyczą zwyżki?
Firma - tylko tutaj sie liczy się ile mam lat i jak długo posiadam prawo jazdy. Słyszałem o programie "mini flota", który wspiera właścicieli firm 1 osobowych posiadających samochody potrzebne do prowadzenia działalności.
Tak jest to mniej wiecej opisane:
Program ubezpieczeń komunikacyjnych MiniFlota
Dla firm posiadających małe i średnie floty pojazdów stworzyliśmy unikalny na polskim rynku program ubezpieczeń komunikacyjnych, pozwalający naszym klientom w wygodny i atrakcyjny cenowo sposób ubezpieczyć pojazdy firmowe.
Program ubezpieczeniowy MiniFlota kierujemy przede wszystkim do:
* małych i średnich firm posiadających od 1 do 20 pojazdów
* osób fizycznych korzystających z samochodu do prowadzenia działalności gospodarczej
Zalety pakietu MiniFlota:
* sprawdzeni partnerzy w ubezpieczeniach program stworzyliśmy wspólnie z wiodącymi towarzystwami ubezpieczeniowymi o ugruntowanej pozycji na naszym rynku.
* szeroki zakres ochrony ubezpieczeniowej program zapewnia kompleksową ochronę pojazdów w zakresie obowiązkowego ubezpieczenia OC, Auto Casco, Następstw Nieszczęśliwych Wypadków i Assitance na terenie całej Europy
* atrakcyjna cena wyjątkowo korzystne składki, niższe niż te dostępne w standardowych ofertach ubezpieczycieli
* uproszczona procedura zawarcia umowy ubezpieczenia ograniczyliśmy do minimum wszelkie formalności związane z ubezpieczeniem pojazdu; uproszczona procedura pozwala na natychmiastowe zawarcie ubezpieczenia, wyłącznie na podstawie kopii dokumentów pojazdu
* odroczony termin płatności nasi klienci maja 14 dni od dnia wystawienia polisy na opłacenie składki
* możliwość ubezpieczenia nawet jednego pojazdu na preferencyjnych warunkach-zgodnie z warunkami programu MiniFlota nawet jeden pojazd może być traktowany jako flota pojazdów
Naszym Klientom oferujemy również:
* pomoc w przypadku wystąpienia szkody w przypadku wystąpienia szkody służymy pomocą przy dopełnieniu formalności zgłoszeniu szkody oraz jej likwidacji
* dedykowaną infolinię pod specjalnym numerem telefonu jesteśmy zawsze do Państwa dyspozycji, udzielamy wyczerpujących informacji o programie, kontrolujemy przebieg, ubezpieczenia, informujemy o terminach płatności składek i warunkach wznowienia.
Są 2 możliwosci - skorzystać z tego programu mini flota, biorąc ubezpieczenie na siebie, jako osobę prywatną, ale jednoczesnie prowadząca działalność, z drugie to kupić ubezpieczenie na firmę.
Wszystko byłoby pięknie gdyby nie ZUS. W związku z tą szacowną instytucją widzę 2 kolejne wyjścia.
Pierwsze - po prostu prowadzenie tej działalności, jeśli dla uczniów i studentów nie ma obowiązku płacenia zusu, jeśli posiadają firmę
Drugie - zawieszenie działalności gospodarczej od razu po wykupieniu polisy ubezpieczeniowej
I teraz mam pytanie do wszystkich którzy znają się na prawie -
czy jeśli założę 1 osobową działalność, załatwię ubezpieczenie na osobę prywatną, zanosząc do ubezpieczyciela regon nip etc. i skorzystam z programu "mini flota"(dzięki czemu zamiast 2000zł zapłacę za ubezpieczenie około 500zł) a następnie zawieszę działalność gospodarczą (np. tego samego dnia), to czy muszę ubezpieczycielowi zgłosić tą zmianę stanu prawnego?
Na logikę wydaje mi się, że to jest legalne i że nic nie muszę zgłaszać, bo przecież ubezpieczenie wykupuje się na dany pojazd, a nie na mnie.. Przykładowo kiedy kupuję samochód z wykupionym ubezpieczeniem, to przejmuję je i nikt mnie nie pyta czy powinienem mieć zwyżki czy nie... a poprzedni własciciel miał np max 60% zniżkę...
Więc proszę o wytłumaczenie mi czy jest to zgodne z prawem czy nie i jeśli nie, to dlaczego i czy mógłbym to przeprowadzić w podobny, ale zgodny z prawem sposób.
Jeśli nie ma takiej możliwości to prosiłbym o informację czy jako osoba ubezpieczona w szkole czy na uczelni muszę płacic ZUS będąc włascicielem 1 osobowej działalności - jeśli opcja z zawieszeniem działalności jest niewykonalna to będę musiał kombinować w ten sposób...
Proszę się na mnie nie oburzać i nie myśleć, że chcę wszystkich wyzyskiwać i oszukiwać... Ale ludzie mający 40lat, jeżdzący mercedesami za 500 tysiecy złotych płacą OC 600zł, a ja 18latek mam znaleźć 2000zł? niby jakim cudem? To jest 20% wartości mojego samochodu.. Po prostu mnie nie stać na to. Mam zamiar jeździć rozważnie i bezpiecznie dlatego nie uważam, że próbując w jakiś sposób obniżyć tą cenę polisy, usiłuję kogoś oszukać...
Proszę o pomoc i wyrozumiałość,
serdecznie pozdrawiam!
Michał K.