|
Jak otworzyć Kino - strona 2 |
Jak otworzyć Kino
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Nie problemem będzie tutaj otwarcie tego kina. I to miliony to gruba przesada. Istnieje sie kin studyjnych o niskim nakładzie budżetowym gdzie całym kinem zarządza jedna osoba. Tutaj zakup nagłośnienia i projektora to niejest jakiś niewyobrażalny wydatek. Największym problemem są dystrybucje film tzn. musisz płacic za licencje aby puszczac filmy, kupno licencji na wyswietlenie premiery danego filmu to ogromny wydatek i dlatego multipleksy wygrywają z kinami kameralnymi bo mają poprostu więcej kasy.
Właśnie tego się najbardziej obawiałem. To fakt zakup licencji na wyświetlanie premiery filmu to ogromny wydatek. Bo wydaje mi się że pomysł nie jest zły, tzn. w średniej wielkości miastach rynek zbytu na takie usługi jest. Pomimo DVD,wypożyczalni czy filmów ściąganychza pomocą programów internetowych. DOKTORZE B a ile taka licencja kosztuje?. tak przykładowo.
Ciekawi mnie to, że nikt nie pomyślał tu jeszcze o kosztach budowy kina ( moja myśl na temat mln PLN dotyczyla przede wszystkim tego) już nie mówiąc o gruncie.Podejrzewam, że cały potrzebny osprzęt to pewnie nawet nie 10% wartosci inwestycji, a licencje na filmy to i tak obowiązkowe koszty...
Nie lepiej zamiast brać się od razu za mega kino, i wydatki liczone w milionach, spróbować na początku wynająć w Twoim mieście większą salkę(coś jak weselną), zorganizować sprzęt, zorganizować fotele + obsługę gastronomiczną, i robić projekcje ? A jeżeli chodzi o filmy, to na poczatku puszczać 2-4 filmy, aby koszty Cie nie zjadły, a pozniej ewentualnie rozszerzać działalnosc ?
Wynajęcie sali to dobry pomysł, ja jednak na początku myslalem o zakupienie sali kinowej. Ale teraz ten pomysł z wynajeciem hali, zmienił podejscie. Natomiast co z pozwoleniami na taki biznes. Czy oprócz standardowych dokumentów potrzebne są jeszcze jakies inne dokumenty.
Pozdrawiam.
Witam serdecznie!
Mieszkam w pewnym 60-tysięcznym mieście. Jest tutaj jedno kino - jednak repertuar tego kina jest, ze tak powiem, fatalny. Filmy są pokazywane czasem nawet pól roku po oficjalnej premierze. Powiedzmy, ze odkupiłbym to za kilkaset tysięcy złotych - z całym sprzętem, ze wszystkim. Sala ma około pięciuset miejsc... Cena biletu wynosiłaby 15 zł. Powiedzmy, ze miesięcznie pokazywałbym 6-7 premierowych, najnowszych filmów po 10 razy i na każdy seans przychodziłoby średnio 300-350 osób. A wiec mozna wyliczyc ze zysk za jeden film będzie wynosić ok 50 tys zlotych (300x10x15). Pomnóżmy to razy 7 (liczba pokazywanych filmow). Wychodzi wiec ok. 350 tys złotych miesięcznie... Kwota fenomenalna... Jednak nęka mnie jedno pytanie na które nie mogę znaleźć odpowiedzi... Ile kosztują prawa do pokazywania w kinie najnowszych filmów? Czy da się zmieścić w 20 tysiącach za jeden film? Jeśli tak, to jest to naprawdę biznes z perspektywami. I biznes w branży, którą kocham.
Witam
Mnie także interesuje założenie kina i czy byłby ktoś chętny mi pomóc i zapoznać mnie jak to wszystko wygląda? Podam trochę info - miasto 20tys kino przy domu kultury film puszczany raz na 2-3 miechy z dwumiesiecznym opoznieniem. Najbliższe kino 50km dalej. Mam pomysł ale chciałbym aby ktoś mi powiedział ile może wynieść koszt i na jakie dotacje moge liczyc, pozdro i czekam na odp
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Jak otworzyć Kino - strona 2": - JAK OTWORZYĆ KINO SAMOCHODOWE - Kino kameralne ; Mini Kino ; dla 12-10 osób - Kino a jednak nie kino - DVD Kino? - kino dla aut:)
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|