|
Jak otworzyć Mc Donald`s ?? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam! U mnie w mieście brakuje Mc Donald`sa, myślałam kiedyś o otwarciu czegos takiego (myślę o tym, albo o sklepie odzieżowym), jak zabrać się za otwarcie restauracji MC Donald??
Trzeba zacząć od posiadania przynajmniej 2 mln dolarów.
o rany :/ chyba sobie daruję i zostanę jednak przy sklepiku odzieżowym :) dzięki za odp :)
Nie no dwie bańki to przesadziłem ;-)
Zerknij na dział Franczyza - był tam kiedyś poruszany temat Mc Donalds`a.
no ale pewnie w tych granicach gdzieś :/ jednak zacznę chyba od odzieży, na początek może sprzedaż allegro, potem jakiś bazarek (na wiosnę), a jak się uda to sklep :-)
Atutem do rozmów z McTusk jest staż w sieci i stanowisko menedżerskie. Możesz kupić pod własną firmą dzierżawić (chyba kupić też) obiekt Mc Donalds. Jeśli obiekt, którym zarządzasz jest dochodowy, to banki chętnie kredytują zakup obiektu. Jednak warunki franchisingowe są bardzo rygorystyczne i musisz dać Mc Donalds gwarancje, że poprowadzisz tak biznes, żeby zarobili na Tobie i żeby dla Ciebie wystarczyło. W grę wchodzą miasta powyżej 50 tys. mieszkańców (albo coś około tego) z dobrą lokalizacją pod obiekt tego typu.
i oczywiście kapitał początkowy to minimum 650 tys...i wcale nie ma tutaj mowy o miastach pow. 50 tys mieszkańców. U mnie w mieście obok otwierał gostek i tam jest tylko 18 tys mieszkańców.
Ja z kumplami przy piwku myśleliśmy sobie kiedyś że w moim mieście przydał by sie Mc Donald albo KFC, tylko takie że jak zamawiasz więcej jak za 20zł to masz możliwość dowozu do domu + dopłata np. 3zł
Jadło u McDonalds z potrawami produkowanymi z beztłuszczowych świń jest dalekie od kategorii zdrowej żywności. Gdyby nie przyprawy (kolejna chemia) nie dałoby sie czegoś takiego zjeść. Osobiście wybieram restauracje, gdzie można jeszcze uświadczyć na talerzu normalne mięso (niestety coraz mniej takowego).
200 000 USD + lokal. Ponad pół roku szkolenia za granicą [metoda od zmywaka do menedzera]. Lepiej pomyśleć o stacji benzynowej.
z tego co wiem mc'donald to ciężki kawałek chleba jeżeli chodzi o jego otwarcie trzeba mieć 250 tys i musi to byc czysty pieniąz czyli nie żaden kredyt czy cichy wspólnik tak jest a reszta jest juz mniej trudna jak dla mnie za duze wymagania finansowe tez o tym myslalam ale mnie nie stac
Za 250 tys. nie wejdziesz we franchising u McDonalds. Wykładając 250 tys. PLN musisz posiłkować się jeszcze kredytem. Nie przepadam za McDonalds, ale za 250 tys. nie kupisz prawa korzystania z marki o wysokiej świadomości konsumenckiej i sporym rynkiem. Taki biznes jak franchising u McDonalds, to biznes prawie bez ryzyka, więc banki chętnie kredytują takie biznesy.
Przewidywana suma inwestycji
Wymagany kapitał własny na poziomie 40 proc. inwestycji, tj. ok. 500 tys. zł. Za kapitał własny uważa się własne pieniądze Franczyzobiorcy nie obciążone żadnymi roszczeniami; nie mogą to być pieniądze pożyczone (nawet pod zastaw nieruchomości), nieoficjalne darowizny, udziały "cichego wspólnika". Kapitał własny mogą stanowić składniki majątku Franczyzobiorcy (np.: firma, nieruchomość) przeznaczone na sprzedaż. Podstawowe wymagania sieci 1.Franczyzobiorcą może być wyłącznie osoba fizyczna (wykluczone spółki kilku osób), inwestująca własne pieniądze i bezpośrednio zarządzająca przyznaną na mocy umowy restauracją. 2.Przed zawarciem umowy kandydat na franczyzobiorcę przechodzi wielomiesięczne szkolenie praktyczne i teoretyczne obejmujące wszystkie aspekty prowadzenia restauracji McDonald’s. 3.Umowa franczyzy zawierana jest na 20 lat i dotyczy konkretnej restauracji McDonald’s. Zawierając umowę franczyzy, franczyzobiorca obejmuje na ogół jedna z funkcjonujących restauracji McDonald’s. 4.Inwestorem w nieruchomość (lokal restauracji) jest McDonald’s Polska Sp. z o.o. Decyzje co do lokalizacji restauracji McDonald’s podejmuje wyłącznie McDonald’s Polska Sp. z o.o. Podejrzewam że gdyby nie to że 500tys trzeba było mieć swoje bez żadnych kredytów hipotecznych w Polsce restaurcji tj McDonalds było by zancznie więcej...
Im bardziej jesteś wiarygodny, tym lepsze warunki otrzymasz. Poza tym uwaga: McDonalds nie ma dostępu do tajemnicy bankowej, dlatego żaden szanujący się bank nie udostępni McDonalds informacji o kredycie dla franchisingobiorcy. Dlatego ktoś co nieco teoretyzuje w kwestii jakiś kapitału wlasnego.
Trochę teoretyzujesz, praktyka zaprzecza Twoim teoriom.
|
|