|
Jak pogodzic to przy rozliczaniu? |
Jak pogodzic to przy rozliczaniu?
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Jak w temacie.Mam od niedawna DG, opiera sie na 2 filarach: 1-sprzedaz ubrań damskich (sklep stacjonarny) i 2 -sprzedaz czesci auto(biznes internetowy) i teraz tak:Jestem płatnikiem Vat bo klienci chca fakturki na czesci auto, sklepik z ciuchami dopiero raczkuje i nie chce jeszcze tam pchac sie w koszty z kasa fiskalna, w jaki sposob mam dokumentowac sprzedaz tych ubran aby to było zgodne z prawem?Czy na kazda bluzke w takim wypadku powinienem wypisywac fakture?Wiem ,ze po przekroczeniu pewnego obrotu i tak mnie to nie minie, ale pewnie to bedzie dopiero za kilka mies, chyba ze sie dobrze rozkreci.Prosze o jakas pomoc , bym nie miał zaraz jakiejs kontroli z US lub kar do zapłacenie.Jak to sensownie rozwiazac?
Moim zdaniem to jesteś zobligowany do rejestracji wszelkich obrotów ze sprzedaży ciuchami na kasie fiskalnej. Tym bardziej, że jak to okresliłeś - jeden filar działalności masz "oVATowany". W przypadku kontroli skarbowej zarzucą Ci, że nie odprowadzasz VATu ze sprzedaży ciuchami i wtedy jako kara uzględnią Ci VAT naliczony bez uwględnienia VATu należnego. Lepiej nie ryzykować i zrobić wszystko po fiskalnemu. (Ale to jest moja tylko opinia).
Pozdrawiam
Ma ktos jeszcze jakies pomysły?
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|