|
Jak pozbyć się lokatorów których nikt nie chce |
Jak pozbyć się lokatorów których nikt nie chce
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Mam bardzo poważny problem z lokatorami. Umowa najmu wygasła ok 5 lat temu. Nie przydłużyłem jej bo już przedtem nie płacili czynszu. Teraz w dodatku zaczęli dopominać się, że na drodze jest błoto. Mają już 2 wyroki sądowe z nakazem eksmisji. Prawnie to gmina powinna zapewnić im w takim wypadku mieszkanie, lecz tłumaczy się że aktualnie nie posiada lokali socjalnych. Lokatorzy to małżeństwo, nie zameldowani. Jeden z nich ma orzeczoną chorobę psychiczną na co dostaje rentę. Formalnie nigdzie nie pracują, ale owy "chory" jeździ do pracy do Włoch. Komornik ściąga z jego renty po kilkanaście złoty zaległości 5 letnich zaległości. Jak można sie pozbyć takich lokatorów. W świetle prawa są nietykalni. Mają 3-pokojowe mieszkanie za parę groszy więc nie zależy im na wyprowadzce. Ostatnio kupują nawet nowy sprzęt AGD, założyli sobie cyfrowy polsat i telefon bez niczyjej zgody. Czy mógłby mi ktoś coś poradzić jak zmusić ich do wyprowadzki ?
Witam, widzę, że nikt Panu nie pomógł z tej gestii. Więc ja podpowiem małe rozwiązaniem. Zgodnie z ustawą o ochronie lokatorów - nie tylko gmina ma obowiązek zapewnić lokal socjalny, również Pan może o taki lokal się postarać. Zgodnie z ustawodastwem jedyny wymóg to to, by eksmitowani lokatorzy mieli 5mkw na osobę dostęp do medii oraz do środków transportu. Więc proponuję Panu w takiej sytuacji znaleźć jakąś altanę na działce i tam dokonać eksmisji. Zręsztą proszę o te rozwiązanie zapytać się również komornika, który prowadzi Pana sprawę. Pozdrawiam
Witam.
Mam podobny problem i lokatorow z nakazem eksmisji ale nie moge ich ruszyc dopoki nie dostana lokalu od gminy lub ja im czegos nie zalatwie.Slyszalem gdzies ze mozna zwrocic sie do gminy o oplacanie czynszu za lokatorow ktorzy tego nie robia a maja wyrok.Moze ktos juz tak zrobil.Bede wdzieczny za opinie czy mozna tak postapic czy nie? Poza tym gdzies przeczytalem, ze skoro lokatorzy zamieszkuja bez umowy to mozna im policzyc podwojny czynsz, ale tez nie jestem pewien czy to prawda.Zamierzam wybrac sie do stowarzyszenia wlascicieli nieruchomosci i spytac ich prawnika, ale moze ktos szybciej mi odpowie.Bede bardzo wdzieczny.Pozdrawiam jendras5
Zgodnie z obowiązującymi przepisami nie przeprowadza się eksmisji na bruk. Eksmisja zawsze musi być do innego lokalu.
O tym czy eksmisja przejdzie w miarę łatwo decyduje już wyrok sądowy nakazujący opróżnienie mieszkania. W wyroku tym bowiem sąd orzeka również czy eksmitowany ma prawo do lokalu socjalnego czy nie. Jeśli nie orzekanie prawa do takiego lokalu na właściciela spada problem zapewnienia mu lokalu zastępczego. W takim bowiem przypadku nie ma co liczyć na to, że gmina sama przyzna taki lokal. Co do wymogów prawnych lokalu zastępczego: Reguluje to kodeks postępowania cywilnego: Art. 1046 § 6. Tymczasowe pomieszczenie powinno: 1) nadawać się do zamieszkania; 2) zapewniać co najmniej 5 m2 powierzchni mieszkalnej na jedną osobę; 3) znajdować się w tej samej miejscowości lub pobliskiej, jeżeli zamieszkanie w tej miejscowości nie pogorszy nadmiernie warunków życia osób przekwaterowywanych.
A lokal socjalny-jakie musi spełniac wymagania?? I czy osoba, wobec której sąd orzekł o eksmisji i ma zapewniony lokal socjalny, może stwierdzić, że "lokal nie spełnia jej oczekiwań" i w nieskończoność odrzucać kolejne oferowane przez gminę lokale??? POMOżCIE!!!!!!!!!!!!!
Sprawdź również podobne tematy:
- Jak pozbyć się lokatorów?
- Jak pozbyć się niechcianych lokatorów? - Eksmisja lokatorow - Problem z pozbyciem sie lokatorow - Pomysł na produkt, którego nikt nie wytwarza - Stwórz ofertę której nikt się nie oprze - Nie wybiera się nikt w połowie marca do Szanghaju? - SPRZEDAM AKCESORIA GSM HURTOWO NIKT NIE POBIJE NASZYCH CEN - Tego nie naucza w Polsce nikt poza nami! Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|