|
Jak Przejść na podatek liniowy |
Jak Przejść na podatek liniowy
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Witam. Prowadzę działalność gospodarczą od 2003 na usługi kosmetyczne/fryzjerskie. Moje zarobki w miesiącu minimum wynoszą 3 tyś a max około 5 tyś. Swoje usługi sprzedaję dwóm firmom. Aktualnie jestem na księdze/karcie podatkowej, ale na dniach zamieniam księgową na internetową księgowość ifirma no i z racji że kończy się rok to myślę o przejściu na podatek liniowy (zostaniu vatowcem). Tylko czy mi się to opłaca? Myślę o zakupie sprzętu komputerowego i kilku drobiazgów potrzebnych mi w pracy no i odliczyła bym sobie vat. Co miesiąc mam trochę wyjazdów służbowym do innych miast, paliwo i te sprawy też mogłabym to odliczać. Posiadam też kilka telefonów na umowe zarejestrowanych na firmę, dwa na abonament 25 oraz 40 zł i jeden na mix 25zł. Więc czy opłacało by mi się przejście na podatek liniowy?
Troszkę namieszałeś w pojęciach.
Na czym właściwie teraz jesteś na księdze czy na karcie podatkowej. Na co chciałbyś przejść: na VAT czy na podatek liniowy? Abstrahując od powyższego, przy tak niskich dochodach, podatek liniowy nie za bardzo się opłaca (pozbawiasz się kwoty wolnej, płacisz o 1% wyższy podatek od 2009 r - liniowy 19%, według skali 18%, brak możliwości ulgi na dzieci i wspólnego rozliczania się z małżonką) Korzystniejszy od liniowego jest podatek według skali + VAT (jeżeli chcesz odliczać VAT naliczony i wliczać wydatki w koszty)
1. "Namieszałam"
2. Nie pamiętam dokładnie czy to karta czy księga. Musiałabym spytać się męża a teraz jest w pracy. 3. Czym się różni podatek liniowy od vatowca? W pracy mam do czynienia z vatowcami, czytając o podatku liniowym wymyślałam że chodzi o to. 4. Z mężem na aktualnej formie opodatkowania i tak się nie rozliczamy razem. 5. A ten podatek według skali + vat to oco chodzi? Która forma opodatkowania była by najlepsza przy takich zarobkach? Czy jak zdecyduję się na którąś formę opodatkowania w której mogłabym odliczać vat to czy jest to dla mnie opłacalne? W internecie czytałam, że w którejś formie opodatkowania można odliczać zus, czy to prawda? Czy mogłabym też odliczać koszty poniesione na internetowy fax i internetową księgowość?
No co jest?? NIkt nie pomorze?? No dziękuję Wam bardzo.
idz do pobliskiego ksiegowego/ksiegowej najlepiej z mezem, to sie dowiecie bo tutaj to sie zadaje pytania ale z odpowiedzi to mozna uzyskac tylko na prooste co mozna wszedzie w internecie znalezc, np do jakiej kwoty kasa do jakiej vat itd... bardziej zlozone pytania, zadalem ich 3, nikt nie odpowiada, jedynie tylko wielkot cokolwiek jak ma czas. olewam to forum.
Wiesz, ja chętnie odpowiadam na pytania (jeśli oczywiście mam czas), ale jeżeli zadam pytanie uzupełniające, i w odpowiedzi otrzymuję tak jak wyżej, to sorry... ale NIE WIEM JAK MAM ODPOWIEDZIEĆ. Trzeba choć w niewielkim stopniu wiedzieć o co się pyta.
No dobra, ale ja chce wiedzieć co wybrać. Co mam to nie istotne, chce wiedzieć co będzie najlepsze.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|