|
Jak przygotowac oferte? |
Jak przygotowac oferte?
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Marketing i Reklama
Autor
Wiadomość
na poczatku stycznia ruszam z serwisem noclegowym(na razie dziala testowo i bezplatnie).chce sie skupic na moim wojewodztwie,ktore jest dosc zaniedbanie jesli chodzi o promocje.przygotowuje powoli oferte-szukam drukarni,ktora wydrukuje mi ulotki reklamowe.chce zeby to wszystko profesjonalnie wygladalo.zadne tam xero.oferte bede wysylal poczta,i tu mam pytanie.czy dolaczenie np koperty zwrotnej i wypelnionego druku przelewu jest dobrym pomyslem?wg moze to przyszlemu klientowi usprawnic pewne czynnosci;)
Witam,
1. ja bym nie zalaczal zadnych formularzy oplat, to moze skutecznie zrazic klienta, nic nie przeczyta tylko od razu wszystko wyrzuci do kosza :( 2. oferta to jedno, a ja bym zalaczyl jeszcze list przewodni, zapisane pol strony A4 z podpisem, jak to milo i serdecznie widzialbys klienta w swoich szeregach i chcialbys sie z nim ew. spotkac osobiscie no i zapraszasz go do wejscia na swoja strone i przyjrzenia sie sprawie, 3. wszelkie platnosci radzilbym zrealizowac elektronicznie (daj tez klientom mozliwosc przetestowania Twojej oferty np. 3 miesiace gratis, po tym okresie jesli nie wykupi abonamentu usuniesz go z systemu). To tak na szybko. Pozdrawiam Jerry
nic dodać nic ująć ,przedewszystkim punkt 2 i spotkanie się osobiście w celu przedstawienia oferty ,przedewszystkim jesli na spotkanie wybieras sie wlasciciel ,jestes wiarygodny i wiedza ze nie jestes kolejnym akwizytorem tylko wlascicielem firmy tak jak osoba po drugiej stronie i zajmujecie sie wtedy ofertą wspołpracy miedzy waszymi firmami dla obustronnej korzyści.
a co zabrac ze soba, wizytowki, ulotki, laptop z prezentacja kilkoma wykresami itp? bo w styczniu bede mial podobny problem...
Laptop mile widziany ale nie wiem jak to bedzie od razu z prezentacją ,działam w podobnej branzy obecnie i z doswiadczenia wiem ze pierwszy kontakt to z reguly jest "przekazanie oferty" dajesz komus oferte mowisz kim jestes i prosisz o zapoznanie sie z nia na spokojnie gdyz nie chcesz zajmowac jego jakze cennego czasu ;) i mowisz ze w kazdej chwili moze do Ciebie zadzwonic i wszystko mu ladnie wytlumaczysz ,potem dzwoni do Ciebie a w praktyce wyglada to tak ze to Ty do niego dzwonisz albo przychodzisz 1 opcja lepsza i pytasz czy jest zainteresowany spotkaniem i prezentacja ,ustalasz termin i go ,mozesz oczywiscie miec ciagle laptop przy sobie moze akurat ktos bedzie mial troszke wolnego czasu ,ale ludzie wola sie spokojnie zastanowic poczytac jak juz wiedza o co chodzi mozesz im robic wode z mozgu ;)wizytowka ok ale taniej i wydaje mi sie lepiej bedzie jesli kontakt wypiszesz na ofertach ,mozesz dopiac wizytowke do oferty czy przekazac o wiele lepiej sie to prezentuje ale jak nie masz za ciekawej oferty bedzie to nie oplacalne bo to rozdasz nic z tego nie majac,siadz sobie nad tyms spokojnie i kombinuj ,szukaj pomyslow ,napewno cos wymyslisz.Aha no i ulotki mysle ze jak juz chcesz mozesz kogos poslac z ulotkami informacyjnymi a pozniej do niego przyjsc ale czy aja wiem zamiast ulotki lepsza od razu oferta i rowniez mniejszy koszt ,skup sie bardziej na skonstrulowaniu dobrej oferty i profesjonalizmie niz zasmiecaniu czyis biurek ,ale to moje prywatne zdanie oczywiscie nie jest to regula.Pozdrawiam
ja jestem zdania że najlepiej spotkać się osobiście z klientem. W swojej działalności zawsze tak robie i to najlepsza metoda. Inną sprawą jest to że na spotkanie trzeba się skutecznie umówić co nie jest prostą sprawą.
Mi bardzo pomogła jedna książka "Skuteczne pozyskiwanie klientów przez telefon" Stephana Schiffmana. Po jej przeczytaniu 90% telefonów skutkowało spotkanie z klientem.
Sprawdź również podobne tematy:
- Oferta ? jak ją przygotować ?
- Jak przygotować bazę firm - Jak przygotować się do rozmowy z inwestorem? - Dlaczego trzeba przygotować biznesplan? - JAK SAMEMU PRZYGOTOWAC MIĘSO DO KEBABA??? - Jak prawidłowo przygotować biznes plan? - Kończy się rok co należy przygotować, jakieś papiry? - SUPER ofertę Biżuteria po 0,18 PLN szt. - Jak napisać oferte dla klienta Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|