|
JAK ROZKRĘCIĆ GABINET KOSMETYCZNY? |
JAK ROZKRĘCIĆ GABINET KOSMETYCZNY?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Marketing i Reklama
Autor
Wiadomość
Prowadzę gabinet od 4 lat w małym miasteczku.Jak do tej pory idzie nie zaciekawie .Zmieniłam teraz wystrój i zakupiłam więcej sprzętu proszę pomóżcie co mogę zrobić jak zachęcić klientów jak do nich dotrzeć.Pomocy . Nie mam jeszcze żadnego logo firmy ani reklamy na budynku może macie jakieś fajne pomysły?
Zapewne nie wykorzystałaś jeszcze możliwości reklamowych, a biorąc pod uwagę że firma się rozwinęła, powinnaś wykorzystać ten fakt. "Nie za ciekawie", to elastyczne określenie. Kwestia, na ile, po czterech latach jest to rentowne przedsięwzięcie.
Owszem może i rentowna ale nie w moim przypadku patrząc na konkurencję ,dodam jeszcze że chorowałam troszkę przez dwa lata.Wiele razy niestety przekładałam wizyty bądż je odmawiałam i boję się teraz że dobre imię gabinetu już nie wróci a bardzo tego chcę tylko nie wiem jak to zrobić! Może dlatego tak wolno to idzie.
Ciężko ci będzie. W takiej sytuacji nowe logo niewiele pomoże (jedynie odrobinę). Musisz zacząć walczyć o każdego (podkreślam każdego) klienta indywidualnie. W tej branży najlepszą reklamą są zadowoleni klienci. Duża promocja i wspaniała obsługa oraz w stu procentach zadowolonych klienci. Inaczej raczej nie uda ci się utrzymać na rynku.
Musisz zadbać o zdrowie, by nie zawalać umówionych terminów. Albo zatrudnisz kogoś, albo przynajmniej musisz mieć kogoś, kto Cię zastąpi w przypadku niedyspozycji chorobowej.
Możesz jeszcze, jeśli oczywiście nie masz, założyć stronę www , skorzystaj z reklamy przez internet, może okoliczne miasta i miasteczka też zawitają w twoje progi. Jeśli masz z tym kłopot to zawsze możesz zlecić to firmie profesjonalnie się tym zajmującej, mają dobre oferty kompleksowej obsługi i reklamy strony www, a przy tym nie jest to już takie drogie (wymierne do zysku jaki przyniesie). Jedną z takich firm jest np www . netimage . pl gdzie dopasują ofertę do twoich potrzeb i możliwości. Ja skorzystałem i jestem
Ja na Twoim miejscu założyłbym zamiast zwykłej strony internetowej, system do rezerwacji terminów online. Dzięki niemu zaoferujesz klientom znacznie większą wartość w dziedzinie obsługi klienta niż konkurencja (wygodna rezerwacja terminu, przypomnienia o nadchodzących rezerwacjach, powiadamianie o nowościach, wgląd w historię wizyt i wiele innych zalet). Ja osobiście polecam system Rezervante. Wpisz w google, znajdzie stronę tego systemu.
Sama strona w małym mieście to za mało, bo ile osób szuka takiej usługi w małym mieście przez wyszukiwarkę? Lepiej w portalach lokalnych, mediach lokalnych, lub jeśli już wchodzisz w wyszukiwarkę, to na mapach google się pokaż. Wtedy wystarczy prosta strona www lub wyżej wspomniana rezerwacja online.
Życzymy wszystkim Pomyślnego Nowego Roku ;)
Pozdrawiamy Mistrzowie Szeptów
Eh - subtelność szeptów jednej z firm z tego wątku jest porażająca. Już lepiej napisać wprost: "Asia - pomożemy Ci za niewiele $$".
Paradoksalnie fakt, że "Nie mam jeszcze żadnego logo firmy ani reklamy na budynku" może być w tym wypadku pomocny.
Polecam następujące postępowanie: 1. Znajdź grafika, który stworzy Ci profesjonalne, jednoznacznie kojarzące się logo. Przemyśl czy nie zmienić od razu nazwy gabinetu aby podkreślić, że od teraz "wszystko" (m.in. dotrzymywania terminów) ulegnie zmianie. 2. Ogólnie jestem wrogiem ulotek, lecz tutaj mogą być pomocne. Poinformuj o nowych usługach, które proponujesz i podkreśl delikatnie, że od teraz klienci mogą liczyć na całkiem inny poziom serwisu 3. Przeprowadzaj darmowe cykliczne eventy (np. zawsze pierwszy piątek miesiąca), w których - przed publiką, będziesz robić pokaz na osobie z publiczności (np. teraz "jak zrobić makijaż karnawałowy", itp). Dogadaj się z jakimś domem kultury czy czymś podobnym, może udostępnią Ci salę za darmo lub przynajmniej na korzystnych warunkach. 4. Poproś przyjaciółki, aby każda z nich dała jednej ze swoich koleżanek,o której wie, że posiada dochody pozwalające na regularne wizyty w salonie, kupon na darmową usługę. Kupon będzie jednak tylko ważny, jeśli właściciel kuponu przyjdzie z jeszcze jedną osobą. Cena dowolnej usługi dla osoby towarzyszącej: 50% rabatu. 5. Zaproponowany przez Kamila Rybczyńskiego pomysł zainstalowania na firmowej witrynie systemu rezerwacji online jest definitywnie godny poparcia.
Mam sąsiada, który ma gabinet stomatologiczny w miejskim bloku. Dopiero jak zrobił tabliczkę na bloku o gabinecie to przybyło mu klientów. Wnioski wyciągnij sama.
Jeśli masz ochotę, pisz na PRV. Postaram się doradzić Ci coś w sprawie ratowania wizerunku Twojej firmy i promowania gabinetu, zdobywania klientów itd. :)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "JAK ROZKRĘCIĆ GABINET KOSMETYCZNY?": - Gabinet kosmetyczny - SOLARIUM / Gabinet kosmetyczny - Gabinet kosmetyczny - promocja - GABINET KOSMETYCZNY-POMOCY - Jak rozbujać interes (gabinet Kosmetyczny)
• Strona 1 z 1
|
|