Pytanie w sumie powinno być skierowane do specjalistów zajmujących się obrotem wierzytelnościami, ale w sumie jest to ciekawy temat i dlatego chciałbym poznać Państwa opinię. Opis sytuacji: zakupiłem wierzytelność od wierzyciela, która już została objęta tytułem wykonawczym, a w stosunku do dłużnika prowadzone jest postępowanie egzekucyjne przez komornika. Załóżmy, że wartość wierzytelności wynosi 70.000 zł + 30.000 odsetek+ inne koszty (postępowanie sądowe, klauzula, zastępstwo). W sumie od komornika po skutecznej egzekucji mam dostać 100.000 zł. Od wierzyciela zakupiłem ową wierzytelność za 50.000 zł netto+ 11.000zł VAT. I teraz pytanie - czy kwotę VATu mogę sobie odliczyć?
Drugie pytanie - jak wygląda sprawa sprzedaży wierzytelności obcych i własnych. Niektórzy wierzyciele sprzedają wierzytelności wyłacznie na podstawie umowy przelewu wierzytelności, nie chcąc wystawiać faktury, natomiast w innych przypadkach sprzedaży jest nie tylko umowa ale również wystawiana przez zbywcę faktura- szczególnie ten problem występuje w przypadku sprzedaży wierzytelności przez syndyków lub likwidatowów.
Powyższe tematy mam już "przerobione", jednakże zachęcam do dyskusji na ten temat - chętnie wysłucham Państwa opinii.
Pozdrawiam
Mariusz