Witam mam pytanie do bardziej doświadczonych czy macie może jakieś pomyśły na pozyskanie większej ilości klientów sklepu spozywczego na wsi proszę o pomoc.
Pozdrawiam
|
Jak rozreklamować sklep spożywczy na wsi |
Jak rozreklamować sklep spożywczy na wsi
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Marketing i Reklama
Autor
Wiadomość
Witam mam pytanie do bardziej doświadczonych czy macie może jakieś pomyśły na pozyskanie większej ilości klientów sklepu spozywczego na wsi proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Analizując specyfikę klienta na wsi mogę wysunąć Ci jedną sprawdzoną radę.
Niskie ceny. To jest coś co może w takim miejscu przyciągnąć większość klientów, odciągając ich od innych sklepów. Z czasem ceny będziesz podnosić, ale ważne jest by na samym początku sklep twój kojarzył się z dobrymi okazjami cenowymi. Taka reklama przyniesie najlepsze efekty w postaci napływu klientów
tak na pewno ceny :)
z tego co ja zauważyłem na wsi .... duży jest ruch w kierunku alkoholu. U mojej babuni jeden ze sklepów wystawił ławeczki (taka ala małe ogródki piwne) - i się jakoś kręci ;p
co do alkoholi, tanie o orginalnych nazwach powinny miec duze powodzenie.....
Nie przedstawiajmy wsi jak kresu cywilizacji, gdzie połowa społeczeństwa na szczycie swojej piramidy konsumenckiej ma alkohol.
Owszem w każdej wiosce (jak wszędzie) znajdzie się grupa pijaczków,gotowych wydać kilka złotych dziennie na te czy inne trunki. Jednakże obecność takich przy sklepie raczej przynosi więcej kłopotów, niż zysków. Ich obecnośc przy sklepi może budzić niechęć innych klientów. Mimo wszystko dobrze było by im zorganizować jakiś "kącik" za sklepem,bądź w niedalekiej odległości od niego
Generalnie jest zakaz spozywania alkoholu w miejscu publicznym, co do spozywania w odrebie sklepu to przepisy tez tego zakazuja, w ogrodku sklepowym mozna zjesc loda lub wypic lemoniade...
Sposób reklamowania Twojego sklepu powinien być dostosowany do specyfiki klienta do którego kierujesz ofertę ? Nie napisałeś ilu mieszkańców ma ta wieś, do jakich klientów kierujesz ofertę, czy we wsi jest już inny sklep spożywczy, jeśli tak, to jakie są jego działania reklamowe na dzień dzisiejszy ? Bez takich informacji trudno jest coś sensownego poradzić.
Prowadzę sklep na osiedlu domków jednorodzinnych średni wiek klienta to 21-41 lat, w mojej wsi jest jeszcze jeden sklep słabo zaopatrzony mają mało piwa, wysokie ceny. Z tego co wiem również często nieświeże mięso oraz produkty nabiałowe. Średnia wieku na wsi czyli poza osiedlem to od 30-70lat większość ludzi starszych. Na osiedlu na którym mam sklep nie ma drogi asfaltowej często są kałuże może stad niechęć starszych ludzi dlatego też wolą iść do tamtego sklepu, chciałbym jakoś to zmienić. Ilość mieszkańców to około 1500 osób. Z tego co wiem to główną reklamą tamtego sklepu to oczernianie mojego:( Były już sytuacje gdzie Pani z tamtego sklepu mówiła że sięzamykam, że tego sklepu już nie ma a starsi ludzie jej wierzą.
Wiem, że to dla wszystkich czytających będzie śmieszne, ale przemyśl to sam.
Jeśli na tej ulicy nie ma asfaltu i często są tam kałuże, to może z korzyścią dla promocji Twojego sklepu i najbliższego otoczenia, czyli wsi i osiedla będzie zaangażowanie się w zrobienie asfaltu na tej ulicy ? Nie mówię, byś wykładał na to pieniądze, ale być zainicjował obywatelską aktywność w celu położenia asfaltu na tej ulicy :)
Witam
Jeżeli chodzi o rynek, to marketingowo nie znam łatwiejszego targetu, tutaj wystarczy raz zrobić coś fajnego, i bez jakiegokolwiek wysiłku rozniesie się to z prędkością ponaddźwiękową po wszystkich domach. Zgadzam się co do cen, oczywiście nie chodzi o to żeby być tańszym od supermarketów, wystarczy, że na początku będziesz miał niższe ceny niż Twoja najbliższa konkurencja. Techniki konkurowania ceną są tak na prawdę ostatecznością, jednak wieś rządzi się swoimi prawami. Moim zdaniem dobrym rozwiązaniem będzie program lojalnościowy, dla tych ludzi to nowość na skalę światową, dla Ciebie tylko i wyłącznie czysty zysk. Mam na myśli coś takiego aby ludzie za określone przedziały kwotowe, które zostawią w sklepie dostawali jakieś kuponiki, naklejki, i gdy tak owych uzbierają odpowiednią liczbę, wygrywają jakiś miły upominek. Upominek, który będzie praktyczny dla nich, a Ciebie będzie kosztował grosze i jednocześnie będzie Twoją reklamą bo pojawi się na nim Twoje logo. Ogólnie w spożywce dobrym rozwiązaniem jest codzienna promocja, ludzie lecą na to jak szaleni, a produkty promowane wcale nie są w niższych cenach, często nawet z większą marżą. Ustaw przed wejściem coś w rodzaju prezentera i codziennie promuj coś nowego (Filet z piersi kurczaka, tylko dzisiaj 13.47 zł). Dodatkowo warto w jakiś sposób wyróżnić się od konkurencji, zaoferować produkt, jakiego oni nie mają, dobrym przykładem jest tutaj oferta lodów w gałkach, jako alternatywa zwykłych w kubeczkach i na patyczkach, to przyciągnie klientów. No i gifty, gifty i jeszcze raz granty, zamawiając dużo towaru z hurtowni zawsze coś tam producenci dorzucą, a to otwieracze, a to smycze. Rozdawaj to za darmo, Ciebie to nic nie kosztuje a podnosi moc relacji Klient - Sklep. Pozdrawiam
dokładnie, jakieś prezenciki..ale myśle,że na wsi to i tak z czasem każdy będzie wszytko wiedzieć.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Jak rozreklamować sklep spożywczy na wsi": - JAK ROZREKLAMOWAC SKLEP KOMPUTEROWY - Jak dobrze rozreklamować sklep? - Sklep z jeansami jak rozreklamować? - Jak wypromować, rozreklamować sklep internetowy - Jak najlepiej i najtaniej rozreklamować sklep
• Strona 1 z 1
|
|