|
Jak rozwiazac umowe o prace? |
Jak rozwiazac umowe o prace?
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Jezeli zloze wypowiedzenie w firmie ktorej pracuje zgodnie z warunkami zawartymi w umowie o pracy to czy moge zostac dyscyplinarnie zwolniony??
Dyscyplinarne zwolnienie wymaga szczególnego powodu, samo złożenie wypowiedzenia przez pracownika nie jest takim powodem.
no tak ale czy moj pracodawca moze sobie taki powod wymyslic?? bo jest zly ze chce zrezygnowac.
owszem może sobie wymyślić z tym, że w takiej sytuacji powinien liczyć się z pozwem do sądu pracy.
Może to pomoże: jobuniverse.pl
Nieuczciwe zwolnienie 15 grudnia 2000 Pytanie: Miałem ostatnio kilka nieporozumień z szefem. Wczoraj złożyłem podanie do szefa (kilkuosobowa firma) o rozwiązanie umowy o pracę z końcem roku. Szef odmówił podpisania podania, prosząc, żebym się jeszcze zastanowił. Rozmowa odbyła się bez świadków. Dzisiaj oświadczył mi, że od jutra nie muszę przychodzić do pracy. Innymi słowy - on mnie zwalnia. Gdy powołałem się na moje prawa, zaczął mi grozić, mówiąc, że będzie to bardzo ciężki miesiąc dla mnie. Powiedział też, że nie podpisze mojego podania i nie odejdę na własną prośbę. Czy mogę jakoś dochodzić swoich praw? Nową pracę mogę rozpocząć najwcześniej od stycznia. Czy dać sobie święty spokój, odpuścić tę sprawę? Czy są jakieś inne konsekwencje tego, że to szef mnie zwalnia (nie jest to zwolnienie dyscyplinarne) i że przez jakiś czas będę bez pracy (poza brakiem gotówki)? Odpowiedź: Jeżeli pracownik nie uzyskał potwierdzenia przy składaniu wypowiedzenia umowy o pracę, a rozmowa odbyła się bez świadków, praktycznie nie jest możliwe udowodnienie, że to on jako pierwszy wypowiedział tę umowę. Skuteczne stanie się wypowiedzenie dokonane przez pracodawcę. Pracownik powinien uzyskać od pracodawcy pisemne oświadczenie o zwolnieniu go z obowiązku wykonywania pracy w okresie wypowiedzenia (oczywiście pracownikowi należy się wynagrodzenie za ten okres). W przeciwnym razie nieuczciwy pracodawca (zakładamy, że druga rozmowa odbyła się również bez świadków) może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia w trybie art. 52 KP, z powodu nieusprawiedliwionej nieobecności w pracy. Jeżeli pracodawca nie wyda wspomnianego oświadczenia - należy stawić się do pracy. Dalsze postępowanie zależy od tego, czy wypowiedzenie umowy o pracę przez pracodawcę jest uzasadnione. Jeżeli pracownik nie zgadza się z uzasadnieniem (i nadal chce pracować w firmie), może na drodze sądowej żądać orzeczenia - o bezskuteczności wypowiedzenia, a jeżeli umowa uległa już rozwiązaniu - przywrócenia do pracy na poprzednich warunkach albo odszkodowania. Jeżeli w okresie wypowiedzenia wystąpią przypadki łamania prawa przez pracodawcę (szykanowanie, dyskryminowanie), można zwrócić się o pomoc do Państwowej Inspekcji Pracy. Zazwyczaj sam zamiar wezwania tej instytucji "na pomoc" przynosi efekty. Na pytania odpowiada Jarosław Ładny, prawnik kancelarii prawniczej "Winiarscy" s.c. Zwolnienie dyscyplinarne 07 grudnia 2001 Pytanie: Za co pracodawca może zwolnić pracownika dyscyplinarnie? Czy w każdym zakładzie pracy obowiązują jednolite przepisy, czy pracodawca może sam określić przewinienia za które ma prawo do tego typu zwolnienia? Jarosław Ładny Odpowiedź: Zgodnie z art. 52 k.p. pracodawca może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika (dyscyplinarnie) w razie: ciężkiego naruszenia przez pracownika podstawowych obowiązków pracowniczych, popełnienia przez pracownika w czasie trwania umowy o pracę przestępstwa, które uniemożliwia dalsze zatrudnianie go na zajmowanym stanowisku, jeżeli przestępstwo jest oczywiste lub zostało stwierdzone prawomocnym wyrokiem, zawinionej przez pracownika utraty uprawnień koniecznych do wykonywania pracy na zajmowanym stanowisku. Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika nie może nastąpić po upływie 1 miesiąca od uzyskania przez pracodawcę wiadomości o okoliczności uzasadniającej rozwiązanie umowy. Rozwiązanie umowy o pracę z winy pracownika jest jednostronną czynnością prawną pracodawcy. Oznacza to, że pracodawca może w tym trybie rozwiązać każdą umowę, z każdym pracownikiem i w każdym czasie. Decyzja o rozwiązaniu umowy z winy pracownika jest pozostawiona swobodnemu uznaniu pracodawcy, który nawet mając podstawy do jej podjęcia nie musi rozwiązywać umowy w tym trybie. Przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę z winy pracownika zostały ujęte w trzy grupy. Do pierwszej należy ciężkie naruszenie podstawowych obowiązków pracowniczych. Kodeks pracy nie zawiera katalogu określającego na czym polega ciężkie naruszenie podstawowych obowiązków pracowniczych. W orzecznictwie przyjmuje się, że musi to być świadome i zawinione naruszenie podstawowych obowiązków przez pracownika, oraz stwarzać zagrożenie dla interesów pracodawcy. Czyn taki może polegać na działaniu lub zaniechaniu. Przykładowo może to być: nietrzeźwość w czasie wykonywania obowiązków pracowniczych, nieusprawiedliwiona nieobecność w pracy, kradzież mienia pracodawcy i inne świadome działania przeciwko interesom pracodawcy. Katalog podstawowych obowiązków pracownika zawiera art. 100 k.p. Popełnienie przez pracownika przestępstwa w czasie trwania stosunku pracy, które uniemożliwia dalsze zatrudnianie go na zajmowanym stanowisku należy do drugiej grupy przyczyn uzasadniających rozwiązanie umowy z jego winy. Za przestępstwo takie może być uważany czyn przestępczy popełniony w zakładzie pracy lub poza zakładem pracy, który z uwagi na pobudki działania, jego rodzaj, związek ze stosunkiem pracy oraz charakter wykonywanej przez pracownika funkcji lub zajmowanego stanowiska, uniemożliwia dalsze zatrudnienie pracownika na zajmowanym stanowisku. Ocena, czy mamy do czynienia rzeczywiście z przestępstwem, które uniemożliwia dalsze zatrudnianie pracownika, powinna być dokonana na podstawie całokształtu wymienionych przesłanek. Jeżeli np. magazynier ( lub inny pracownik na stanowisku związanym z odpowiedzialnością materialną za powierzone mienie) dokonał kradzieży mienia pracodawcy lub też kradzieży poza zakładem pracy, to tego rodzaju przestępstwo może być podstawą rozwiązania z nim umowy o pracę bez wypowiedzenia. Dokonane przestępstwo musi być stwierdzone prawomocnym wyrokiem bądź oczywiste, tzn. nie budzące jakichkolwiek wątpliwości (np. schwytanie na gorącym uczynku) Trzecim przypadkiem, który uzasadnia rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika, jest stała lub czasowa utrata przez pracownika uprawnień koniecznych do wykonywania pracy na zajmowanym stanowisku. Utrata ta musi być jednak zawiniona przez pracownika, a nie wywołana przyczynami od niego niezależnymi. Odnosi się to jedynie do takich zawodów, których wykonywanie wymaga posiadania szczególnych uprawnień, np. kierowcy (utrata prawa jazdy na skutek nietrzeźwości), lekarza itp.
Sprawdź również podobne tematy:
- Jak najkozystniej rozwiązać umowe o prace 1/2 etatu.
- Jak rozwiązać umowę z UP o pomocy de minimis - Jak rozwiazac umowe za porozumieniem stron? - Kredy na umowe o prace - Otwarcie DG gdy ma sie umowe o prace - Praca na umowę o pracę a własna działalność - Niania praca na umowę o pracę w Holandii - Zmiania formy umowy ze zlecenia na umowe o prace - Czy musze zatrudniac mojego brata na umowe o prace Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|