g455 napisał(a):te "13" to chyba twój wiek
nie moja data urodzenia.
|
Jak rozwinąć firme budowlaną? - strona 2 |
Jak rozwinąć firme budowlaną?
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
nie moja data urodzenia.
Jakie sa mniej wiecej koszty zalozenia takiej firmy??
1/10 ceny samochodu
Ty g455 masz jakies kompleksy czy jak. Juz nie raz twoja odpowiedz byla chamska i nie tylko na moje pytanie. Jak cos ci sie nie podoba to nie odpisuj i tyle. Jak ci zalezy na napijaniu postow to sobie napijaj ale jakimis sensownymi odpowiedziami.
Tego sie kolego nie oszacuje "z palca" :) musisz miec troche więcej danych. Taka firma załozona szybko z duzym rozmachem równie szybko potrafi upaśc. Podstawą są zlecenia ( klienci), wykonane juz prace, referencje, opinia o Twojej pracy. Ponadto zakładac firme jest lepiej gdy juz w tym pracujesz i masz na oku kilka intratnych zleceń, zaczynaj od siebie i kilku pomocników, zobaczysz jak to sie rozwinie potem w miare przybywania zleceń albo rozszerzania zakresu usług dotrudnisz sobie kolejne osoby. Własnie po to sa potrzebne czesto osoby nazwijmy to "zarządzające" zeby to "ogarnac" papierowo, biznesowo......Teraz duzo zalezy od regionu, pora jest dobra wiosna idzie :)
Poza tym "załozyc" a "rozwinąc" to dwa rózne zagadnienia.....rozwinac możesz firme juz istniejącą o dodatkowe usługi...np. budując domy, masz zdolna kolezankę co zna sie na projektowaniu ogrodów i to dodatkowo oferujesz klientowi, montaz sprzętu TV.....kolejny znajomy, kostka na podjeździe, czy basen?.....prosze bardzo...kolega od basenów......
Przed odpowiedzia na temat kosztów musisz sobie odpowiedziec na kilka "zarabiście waznych pytań" :) -czym chcesz się dokładnie zajmować ( najlepiej tym w czym jestes dobry) -czy widzisz popyt na rynku na Twoje usługi,( klienci, zlecenia) -finansowanie działalnosci ( kredyt, linia kredytowa w rachunku, własne srodki uskładane na koncie) -czy firma ma miec siedzibę, czy działacie wyjazdowo ? -jezeli siedziba to czy własna, czy wynajeta ( za ile?) -jaki potrzebujesz sprzęt na poczatek i ile ? ( kupowac czy wypozyczać i za ile?)startowac mozesz na pozyczonym..... -samochód do przewozu sprzetu siebie i kilku pracowników (jakis VW towarowo osobowy na poczatek) -czy masz juz samochód czy musisz kupic na kredyt, leasing itd..... -co z opodatkowaniem? -ksiegowosc ( samemu, zona-dziewczyna czy biuro rachunkowe) Jezeli odpowiesz sobie na te kilka z pozoru prostych pytań duzo łatwiej bedzie Ci oszacowac koszty, otwórz sobie w laptopie xls-a i wpisuj po kolei, zrób sobie wstepny biznesplan i zobacz sobie czy Ci sie to "zamyka" i za ile... I na koniec bardzo wazna rzecz....jezeli pojawią sie pierwsze powazne zyski, nie konsumujemy, nie robimy szalonych zakupów( nowy TV, wczasy, remont mieszkania) tylko "INWESTUJEMY" :)), jak firma bedzie działac stabilnie to za kilka lat pojedziesz sobie na wczasy.....
I na koniec bardzo wazna rzecz....jezeli pojawią sie pierwsze powazne zyski, nie konsumujemy, nie robimy szalonych zakupów( nowy TV, wczasy, remont mieszkania) tylko "INWESTUJEMY" :)), jak firma bedzie działac stabilnie to za kilka lat pojedziesz sobie na wczasy.....
Dobre rady, wszystko jest dograne i co dalej??? Pierwsze zlecenie i co mam liczyć na marketing szeptany po nim ( praca solidnie wykona, klient zadowolony, na pewno poleci mnie znajomym) czy dać ogłoszenie w gazecie itp. Bo po wykonaniu pierwszego zlecenia sprzęt, pracownicy wszystko jest, mam czekać za następnym zleceniem? A co jeśli długo nie będzie???? Trzeba zapłacić przecież ZUS, składki, raty......
Marketing szeptany ? :) jest wazny ale na nim sie nie mozesz opierać, wazne jest zebyś zbierał referencje pros klienta o numer telefonu i pytaj czy mozesz go podawac jako referencje kolejnym klientom. Ogłoszen w prasie jest masa i ja bym zrobil to inaczej, jezeli jestes szefem czyli osobą odpowiedzialna za pozyskiwanie zlecen, zobacz w poblizu gdzie i co sie buduje, remontuje....jezeli sa to bloki mozesz porozwieszac ogloszenia o pracach remontowych, ( nie wiem czym sie zajmujesz), jezeli masz szerszy zakres i sa gdzies realizowane budowy domów podjedz do developera i zaproponuj współprace jako powykonawca, jezeli powstaje osiedle domków jednorodzinnych pojeździj i zostawiaj kontakt do siebie....:))Mozliwosci jest wiele.....
A co jeśli długo nie będzie???? Trzeba zapłacić przecież ZUS, składki, raty......[/quote]
Na to nie ma rady, przez chude okresy tak samo Ty jak i ja i wszyscy przedsiebiorcy musimy dołozyc Malo jest chyba firm które jada tylko na "plusie", czasem idzie sie na "0" czasem trzeba dołozyć...... Dobrze jak masz swiadomych pracowników i uzmysłowisz im ze jedziecie na tym samym wózku i zaangazujesz ich zeby tez rozgladali sie za potencjalnymi klientami, zeby w czasie jak nie ma za duzo pracy rozwijali swoje umiejetnosci, uczyli sie nowych rzeczy.....
tacy mnie najbardziej wk....... psuja rynek
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Jak rozwinąć firme budowlaną? - strona 2": - Jak rozwinąć swoją firmę - USŁUGI POGRZEBOWE - jak rozwinąć firme - Jak rozwinąć firmę - kredyt na rozwój bez BIK, ZUS i US - ZAKUPIMY FIRMĘ BUDOWLANĄ - Firme budowlana z Warszawy
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|