|
JAK ROZWIĄZAC TEN PROBLEM |
JAK ROZWIĄZAC TEN PROBLEM
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam serdecznie.Mam do was małe pytanie.Prowadze działalnosc usługową w Polsce, mój znajomy prowdzi działalnośc o podobnym profilu w Niemczech chcieli byśmy nawiązać współpracę. Tylko trapią mnie pytania: 1.jak rozwiazac to prawnie(spółka, jakis kontrakt), 2. mam już wyrobioną pozycję na lokalnym rynku on w niemczech też. jak rozwiazac problem zdobywanian klientow. czy ja np zdobywam w polsce a on w niemczech i dzielimy sie, bo w przypadku nieudanej współpracy ja będę miał dalej klientow na miejscu.Byc moze taka sytuacja nie zaistnieje ale roznie to bywa. Prosze o podpowiedzi , moze ktos tak z was funkcjonuje.dziekuje za kazda podpowiedz
Jeżeli miałyby z tej współpracy wynikać obustronne korzyści, to zasadne jest podjęcie współpracy. Na podstawie Twoich informacji (dość jednak ogólnych) sądzę, że najlepszą formą byłyby umowy wzajemnego przedstawicielstwa. Niezależnie od formy współpracy, którą wybierzesz bądź ostrożny w działaniach i pamiętaj, że w mentalności niemieckiej jest podporządkowanie firm polskich, a gdy są to spółki, to "partner niemiecki musi mieć większość udziałów". Przed akcesją do UE rząd niemiecki oferował pomoc finansową dla spółek niemiecko-polskich, pod jednym warunkiem: "partner niemiecki musiał mieć udział większościowy w spółce".
Dziękuję z odpowiedz. Osoba z którą chcę nawiązać współprace jest Polakiem tylko ma w Niemczech zarejestrowaną działalność jednak swój rynek zdobyła 600 km od granicy i chcemy razem zaistnieć bliżej. Na czym dokładnie polegają umowy wzajemnego przedstawicielstwa?
Jesteś przedstawicielem firmy niemieckiej w Polsce, a Twój partner w Niemczech jest przedstawicielem Twojej (polskiej) firmy na terenie RFN.
Czty taką umowę zawiera się notarialnie, i jak wygląda rozliczanie(kazdy ma swoje biuro czy razem)?
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|