1. Mój szwagier prowadzi działalność gospodarczą.
2.Ja chcę rozpocząć przygodę z biznesem
3. Słyszłem że jest taka opcja aby nie zakładać własnej DG i podpiąć się pod kogoś
TERAZ MOJE PYTANIA
1> Jakie dodatkowe koszty ponosiłby mój szwagier
|
Jak sie podpiąć pod czyjąś firmę? |
Jak sie podpiąć pod czyjąś firmę?
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
1. Mój szwagier prowadzi działalność gospodarczą.
2.Ja chcę rozpocząć przygodę z biznesem 3. Słyszłem że jest taka opcja aby nie zakładać własnej DG i podpiąć się pod kogoś TERAZ MOJE PYTANIA 1> Jakie dodatkowe koszty ponosiłby mój szwagier
Legalnie, czy nielegalnie? :-)
Normalnie jest tak, ze szwagier dodaje sobie to co Ty chcesz robic, do profilu SWOJEJ dzialnosci. Sprzedawca uslugi jest wiece on, a tobie te prace zleca w formie umowy o dzielo lub zlecenie. Korzysci sa przeogromne - nie musi cie zatrudniac na etacie (chociaz tutaj trzeba uwazac, faszysci w US i ZUS spia ale moga po 5 latach sie obudzic i stwierdzic, ze akurat to co robiles top powinna byc w zasadzie praca na etacie). Pracownik na etacie to same nieprzyjemnosci od ZUSu poczynajac, przez BHP i badania lekarskie, na ksiegowosci i strazaku w kazdej firmie konczac. Te przyjemnosci (by zylo sie lepiej) szwagra omina w przypadku umow o dzielo/zlecenie - i skonczy sie na praktycznie zerowym koszcie z jego strony.
Ok fajnie za zainteresowanie.
Teraz tak, szwagier ma dg a ja nie. Ja chce otworzyc wypozyczalnie sprzetu X. Sprzet licze ze wypozyczałbym srednio 5 razy w miesiącu. I jak się podpiąć pod jego firmę aby to było wszystko legalne Jeszcze dodam ze szwagra firma i moja wypozyczalnia to 2 inne dziedziny.
Tak jak pisalem. To szwagier (jego firma) musi wypozyczac ten sprzet. Szwagier moze wynajac ciebie na podstawie umowy zlecenie bys zajal sie wynajmem tego sprzetu.
ALE! Jest jedna rzecz, o ktorej niemal wszyscy zapominaja/nie wiedza!!!. Sa w naszym kretynskim prawie przepisy, ktore mowia mniej wiecej tyle, ze jezeli praca nosi znamiona pracy na etat (przelozony, polecenia, miejsce pracy itp), to musi byc umowa pracy na etat. W zwiazku z tym, ze o tym przepisie sie nie mowi NIKT tego nie przestrzega. Majac to na uwadze, musisz troche poszukac po necie jak wygladaja umowy o prace, zlecenie i dzielo i kiedy mozna zawrzec ktora i jak to zrobic, zeby sie nie okazalo, ze chciales zawrzec umowe o dzielo, a ci ja w US podwaza i bedziesz placil "podatek od niewiedzy".
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|