|
Jak skutecznie rozreklamować firme budowlaną |
Jak skutecznie rozreklamować firme budowlaną
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Marketing i Reklama
Autor
Wiadomość
Jak w temacie zrobić reklame, która " zadziała", mam znajomych pracujących w hipermarketach myślę zeby dać ulotki przy kasach, reklama na samochodzie i co jeszcze??
otworzyc strone internetowa z dobra domena i wypozycjonowac ja mam np nie potrzebna domene rynekbudowlany.eu
referencje Twoich byłych klientów,
w okresie gdy klienci długo czekają na usługi budowlane firm profesjonalnych, ludzie wybierają firmy mniej znane na zasadzie polecania sobie. Jesli raz położyłeś komuś równo płytki, a innemu postawiłeś stabilny dach wtedy wieść sie szybko rozniesie o Tobie.
Warto też zbierać te wszystkie referencje: jeżeli wykonasz coś dobrze dla jakiejś firmy (czy to będą płytki, czy wylanie placu betonem, czy położenie dachu- obojętnie) poproś o list referencyjny i wpinaj do segregatora. Potem jak pojedziesz na rozmowy z potencjalnym klientem albo przetarg: otwierasz segregator i pokazujesz jakie masz doświadczenie i jaki jesteś dobry. Ludzie na to idą, nie tyle że się "łapią" na taki chwyt, ale też zaufałbym komuś, kto maiałby poświadczenie, że nie robi danej usługi pierwszy raz i że wcześniejsi jego klienci są zadowoleni. Takie listy referencyjne możesz też zeskanować i wrzucić na WWW
1. reklama na samochodzie - jest naprawdę skuteczna.
2. zrobić np atrakcyjne bannery lub tablice reklamowe i tam gdzie pracujecie zawsze wywieszać. warunkiem jest tylko zrobić to w atrakcyjnej przyciągającej uwagę formie. Bardzo dużo klientów którzy coś budują podpatrują inne budowy, fajnie jest jak ekipa ma jednolite stroje z logo firmy. 3. Reklama musi być naprawdę estetyczna, nie wchodzą w grę same wycięte, krzywo naklejone napisy. Pracując w agencji reklamowej obsługiwaliśmy dużą firmę budowlaną i naprawdę inwestowali w reklamę bardzo duże pieniądze, niedawno była to mała firma a teraz budują osiedla domków jednorodzinnych, a ich reklamy są po prostu dopieszczone do perfekcji szef zwraca na to wielką uwagę. Pozdrawiam Adam Zienkowicz http://www.zienkowicz.com
Dyskutujemy ogólnie, nie podajesz specjalności i wielkości twojej firmy, ale objedź okoliczne hurtownie, sklepy, nieruchomości, na których widać rozpoczęte budowy, namierz właścicieli, może spróbuj namierzyć developerów - zaproponuj podwykonawstwo. Idzie wiosna, a więc na zimę zagospodaruj remonty, tak żeby przeżyć do wiosny. A w kwestii ulotek przy kasach w hipermarketach, to bez zgody dyrekcji możesz być potraktowany, jak kłusownik przez gajowego dworskiego. Kiedyś znajoma dzwoniła do mnie z prośbą o pomoc, bo security próbowało nokautować jej pracowników rozdąjacych foldery i musiałem wyprostować ludzików z security, którzy twierdzili, że chodnik miejski należy do galerii. Kazałem, żeby przynieśli mapkę geodezyjną i przywieźli geodetę, który kredą zaznaczy granicę między deptakiem miejskim, a nieruchomością galerii.
Po pierwsze zastanów sie komu chcesz świadczyć swoje usługi budowlane tzn. określ swoja grupę odbiorców. Zastanow sie takze nad wachlarzem swoich uslug tzn.
Czy ma to byc remont mieszkania, czy ma to byc kompleksowa budowa domu? Czy twoim klientem ma byc kowalski - przecietny mieszkaniec miasta, czy moze nastawiasz sie na swiadczenie uslug osoba z grubszym portfelem(oczywiscie musisz sie zastanowic czy jakosc twoich uslug jest/bedzie adekwatna z oczekiwaniami twoich odbiorcow)? To powinno byc twoim punktem wyjscia. Kilka ciekawch pomyslow reklamy i promocji zostalo juz powiedzianych. Najbardziej efektywnym narzedziem reklamy bedzie "word of mouth" czyli informacja przekazywane z ust do ust. Zadowolony klient poleci cie swojemu koledze. Kolega koledze itd. Pzdr
Podstawową reklamą o jaką musisz zadbać to internet, w dzisiejszych czasach wszystkiego szukamy w wyszukiwarkach internetowych. Założenie strony i reklama jej to teraz podstawa, musisz być widoczny dla potencjalnych klientów . Żeby ta forma reklamy była skuteczna najlepiej zlecić ją profesjonalistom. Jest wiele firm zajmujących się reklamą także masz wybór, ja mogę Ci zaproponować www . netimage . pl mają przyzwoite ceny i indywidualne oferty dla każdego klienta.
Gdybys potrzebował specjalistów od reklamy na samochodach to polecam Promotional Partners. Świetni specjaliści, znają się na rzeczy. Są z Wrocławia, ale przeprowadzają kampanie w całym kraju. Ich głównym wyróżnikiem jest to, że mogą Ci wypozyczyć auto wraz z zaprojektowaną i naklejoną na nim reklamą. Jak najbardziej polecam, bo są skuteczni. Kontakt znajdziesz na promotionalpartners pl
Powiem Ci tak. Jak chcesz być w branży i naprawdę zarabiać pieniądze, zacznij współpracować z architektami, inżynierami, developerami. Nie przez żadem internet bo to nie zda egzaminu(ale strona się przyda). Podstawa wizytówka i wsiadasz w samochód i jeździsz po biurach, to jest bardzo skuteczne. Ludzie to na pewno docenią że sam się do nich pofatygowałeś, możesz również zapytać czy w danym momencie nie mają zleceń. Jeśli wyślesz maila nie wiele na niego odpowie, to nie ta branża na marketing internetowy. W razie jakiś pytań zapraszam na prv.
żadna reklama nie jest zła, zależy jaki się ma budżet.
Pewnie, że żadna nie jest zła, ale nie każda jest skuteczna do tego typu branży...
Dobrym pomysłem jest umieszczenie firmy w bezpłatnych katalogach branżowych, istniejących w sieci. Zadbaj o usability i pozycjonowanie strony firmowej.
podałbym ci link do spisu darmowych katalogów strona ale z uwagi ze jestem nowym użytkownikiem nie mogę tego zrobić niewiedzieć czemu;]
wpisz w google katalogi seo
Jeśli masz problem z pozyskaniem klientów, a podejrzewam, że jest to mała jedno- lub -kilkuosobowa firma, to szukaj na forach. Wielu ludzi chciałoby zrobić remont, ale nie wiedzą z czyjej usługi skorzystać. Często, aby zrobić to małym kosztem, umieszczają informacje w internecie. Internet to dobre źródło, a jak już sporo osób tutaj napisało, metoda przekazywania z ust do ust to bardzo dobra reklama dla małej, zaczynającej firmy budowlanej. Jeśli to większa firma - są też fora z przetargami, katalogi z propozycją podwykonawstwa.
Generalnie co do propozycji poprzedników, zgadzam się z nimi. Bardzo dobre rady. Przemyśl to wszystko :)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Jak skutecznie rozreklamować firme budowlaną": - jak rozreklamować nową firmę remontowo-budowlaną? - jak rozreklamować skutecznie dzialalność - jak skutecznie rozreklamować serwis komputerowy - JAK SKUTECZNIE I NAJTANIEJ ROZREKLAMOWAĆ SZKOŁE NARCIARWSTWA - Jak rozreklamować moją firmę?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|