Na początki chciałem serdecznie przywitać się ze wszystkimi na forum:) Czytając posty wielu użytkowników upewniłem sie, że chcę spróbować przejść drogę przez mękę początkującego importera. I tak z początkiem przyszłego roku - gdyż jeszcze pracuję na etacie - rozpoczynamy z przyjacielem dzieło pod nazwą sp. z o.o.
Chcemy zająć się importem orzeszków z Tajlandii i mimo, że kosztorysów powstało już setki, opcji transportu poruszone tysiące, to brakuje nam małych, lecz istotnych informacji, które importer znać musi. Mam nadzieję, że będę mógł skorzystać z Waszej pomocy i rozwiać swoje wątpliwości:
1) Z firmy, z którą zamierzam rozpocząć współpracę otrzymałem szczegółowy cennik. Obok ceny produktu ( za karton) jest rubryka FOB Bangkok. Czy FOB zawiera już cenę produktu z transportem na statek, czy jedynie cenę dostarczenia produktu na statek.
2) Sprawa kontenera. Niestety Google nie jest mocno pomocne w ustalaniu ceny transportu, nie ma szczegółowych cen, a firmy pośredniczące nie chcą rozmawiać z osobami prywatnymi, tylko z firmą i tu mam kłopot. Czy ktoś z Was orientuje sie jaki jest koszt całkowity transportu kontenera na statku Bangkok-Gdynia ? Czy kontener, w którym będzie przewożony towar muszę wynająć czy koszt ten jest już zawarty w kosztach statku?
3)Jak wygląda przeładunek towaru statek-TIR. Czy jeśli załatwiać będę transport indywidualnie muszę być na miejscu i wszystkiego dopilnować ? Czy dokonuje tego obsługa, czy muszę sam się o to zatroszczyć? Chciałbym wynająć prywatnego człowieka z TIRem do odbioru towaru z Gdyni. Jakie dokumenty potrzebuje on do załatwienia formalności??.
Czy towar musi najpierw odstać swoje w UC i przejść jakieś kontrole ?
3) Ile i jakie opłaty muszę ponieść przed wprowadzeniem orzeszków do obrotu. Wiem, że
muszę załatwić świadectwo IJHARS, potem VAT, ale VAT od czego i na podstawie czego? Czy od producenta w Tajlandii dostanę jakąś fakturę na te orzeszki ? No i podstawowe - cło. czy cło muszę opłacić przed odebraniem towaru w porcie, czy mogę np. w lokalnej delegaturze urzędu celnego ??
Pozdrawiam serdecznie i zgóry dziękuje Wam za pomoc