|
Jak to dokładnie jest?? Sklep stacjonarny a allegro... |
Jak to dokładnie jest?? Sklep stacjonarny a allegro...
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam wszystkich serdecznie. Nosze się z zamiarem otwarcia sklepu i mam takie pytanie które nurtuje mnie od paru tygodni. Podam na przykładzie aby nie było problemów ze zrozumieniem. A wiec: Powiedzmy ze otwieram sklep np. meblowy ale po miesiącu stwierdzam "ze to mi nie wystarcza " i chce handlować tez na allegro ale nie meblami a czymś całkiem innym np. ubraniami. No i teraz mam pytanie: jak to wygląda w praktyce czy sklep to sklep i nie ważne czym handlujemy?? Czy poprostu firma musi mieć dwie gałęzie czyli meble i ubrania. Wyjaśni mi to ktoś?? Z góry dziękuje i podrwiwam :)
Możesz handlować wszystkim co nie wymaga specjalnych licencji, pozwoleń i koncesji (alkohol, leki, broń, itd) i jest zgodne z prawem. Przy rejestracji zgłaszasz odpowiednie numery PKD, czym chcesz handlować i tyle.
Sorry ale przed otwarciem biznesu powinieneś się jeszcze dużo podszkolić. Aby założyć sklep musisz wpierw założyć DG - czyli firmę. To nie sklep będzie podmiotem tylko właśnie ta firma. Sklep to tylko pomieszczenie i może go wcale nie być fizycznie. Możesz handlować przez internet, ogłoszenia jak tylko chcesz. Ale to firma będzie wszędzie tam występować - twoja firma będzie wystawiać faktury, paragony a w razie oszustw lub innych malwersacji twoja firma czyli Ty będziecie pociągnięci do odpowiedzialności. Reszta jak w poście powyżej.
Wszystko rozchodzi się o to co zgłosisz w druku EDG-1 i jakie PKD wpiszesz,ale to są podstawy biznesu...
Witam
Więc tak, zakładasz sklep wpisując numery PKD odpowiednie do rodzaju działalności, tzn czym się będziesz zajmował.Jak po miesiącu chcesz wprowadzić dodatkowo inny asortyment to musisz dopisać kod PKD. Sklep stacjonarny a na allegro to jest dokładnie to samo. Na allegro musisz zarejestrować działalność zgłosić ją, po weryfikacji poprawności twoich danych będziesz mógł założyć sklep (otrzymasz status firmy) i otrzymywać faktury od allegro z prowadzonej działalności. Na kasę nabijasz tak jakbyś sprzedawał to stacjonarnie, ale tu uwaga trzeba pilnować daty sprzedaży i nabicia na paragon lub wypisania faktury (jeżeli chodzi o allegro). Z tego co pamiętam to do 7 dni od daty sprzedaży, ale ta informacja jest do zweryfikowania bo jak mówię tak mi się kojarzy. Pozdrawiam
dzis wyszukalam sklep w poblizu domu, gdzie mieli zabawke, ktora mnie interesowala. Potrzebowalam jej na "juz", na prezent. Cena na stronce byla ok, zadzwonilam, czy sklep czynny i pojechalam kupic. Kupilam (spieszylam sie), ale troche mi cena nie pasowala (pamietalam, ze na stronie internetowej bylo taniej). W domu jak mialam chwile, sprawdzilam cene i jakie bylo moje zdziwienie, jak roznica byla prawie 10zl! Potem popatrzylam na inne produkty, ktore w internecie sa w atrakcyjnych cenach, tam byly po 20-30zl drozsze! Czy to norma?
Nie ma żadnych norm. Czasem taniej jest przez internet np Allegro,a odbiór bezpośrednio w sklepie, ale czasem bezpośrednio w sklepie, a nie kupując przez Allegro, bo nie ma opłat które pobiera Allegro. Ale jeśli sklep ma swoją stronę i tam jest drożej niż u nich bezpośrednio to komuś się tam coś pomyliło. Albo myśli, że internauci to frajerzy.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Jak to dokładnie jest?? Sklep stacjonarny a allegro...": - VAT + jak to dokładnie jest? vat neutralny? - Zmiana wysokości czynszu? jak to jest dokładnie? - Sprzedaż kosmetyków, perfum poprzez allegro (jest już sklep! - Sklep komputerowy stacjonarny i www - Stacjonarny sklep komputerowy
• Strona 1 z 1
|
|