|
Jak to jest z kupnem |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Witam mam pytanie jak to jest jak np. chce kupić podukt X za 100zł sprzedać go klijentowi Y za 200zł ale nie prowadze dzialalność gospodarczej. Jak spisać umowe na siebie jak go biore a potem wystawić klijentowi umowe między sprzedawcą o którego ja brałem i nim jak pokazać mu że produkt pochodzi z legalnego źródła? jeszcze chciałbym prosić o wzór takiej umowy jak ją napisać?
Sprawa wygląda dość prosto - jeśli kupujesz jakąś rzecz do dalszej odsprzedaży to pamiętaj o zachowaniu formy pisemnej dla umowy sprzedaży. Dla twojego bezpieczeństwa w treści umowy zawrzyj zapis, według którego sprzedający oświadcza, iż przysługuje mu wyłączne prawo własności rzeczy będącej przedmiotem sprzedaży oraz iż jest ona wolna od wszelkich wad prawnych (np. nie jest obciążona zastawem na rzecz innej osoby) i fizycznych (np. że rzecz jest kompletna i nie uszkodzona). Nadto wymagaj zawsze wydania wszelkich dokumentów dotyczących przedmiotu sprzedaży (jeśli oczywiście są) np. faktury, karty gwarancyjne, certyfikaty, etc. Gdy będziesz sprzedawał rzecz którą wcześniej kupiłeś - możesz swojemu kupującemu przedstawić uprzednio zawartą umowę sprzedaży, a nawet wydać kupującemu jej kserokopię. Wówczas uwiarygodnisz, iż towar pochodzi z legalnego źródła.
|
|