Witam!
W dalszym ciągu nurtuje mnie pytanie jak to jest z tym vatem, kiedy kupie towar do sklepu odzieżowego przed rozpoczęciem działalności. Odpowiedzi które znalazłam nie dają konkretnego stwierdzenia. Znalazłam informacje ze zależy to od interpretacji prawa podatkowego US. Ale według prawa europejskiego mogę ten vat po założeniu odliczyć, a polskie prawo każe mi jeszcze raz płacić.
zależy mi na kupnie towaru już teraz bo mam możliwość zrobić to po dobrych cenach a działalność zarejestrować dopiero na wiosnę w marcu. Wiec jestem w kropce. Ale przyszedł mi do głowy pewien pomysł. A wiec:
Mam znajomego co prowadzi firmę i jak kupie towar i faktury będą na niego(faktura 0 vat) może on mi ten towar odsprzedać w marcu jak już będę miała firmę? Odsprzedać po cenie jaka on ma na fakturze? a wiec tez 0 vat. Wtedy ja ten vat zapłacę jak już sprzedam towar w detalicznym handlu. Czy kolega będzie musiał ponieść jakieś koszty w zwiazku z ta tranzakcja??
przyklad. On kupuje spodnie za 15 000 zero vat po 2 miesiacach sprzedaje mi za 15 000 zl z zero vat a wiec nie ma on przychodu wiec nie placi nic tak?