Witam
Mam pytania. Oczywiście wszystkiego szukam też w innych źródłach i nie liczę na to, że ktoś odwali za mnie całą robotę. Nie mogę sobie jednak pozwolić na zignorowanie ewentualnej pomocy, rady ze strony forumowiczów, którzy siedzą w temacie i mogą też dopiąć kilka cennych wskazówek.
Zabieram się za mój pierwszy projekt w Internecie. Do końca lutego muszę przedstawić biznesplan dla inwestorów. Potrzebuję bardzo dużej kasy, której nie mam, a i zdolności kredytowej na taką sumę brakuje. Mój pomysł już został oceniony bardzo pozytywnie przez fachowców, ale biznesplan oczywiście sporządzam sam.
Dlatego:
1. Czy ktoś z Was orientuje się jakie są koszty nabycia oraz utrzymania serwerów, które na początek miałyby przyjmować 10000 wejść dziennie oraz 50000 zarejestrowanych uczestników.
2. Jakie są koszty nabycia oraz utrzymania serwerów, które docelowo miałyby bez problemów obsługiwać 100000 wejść dziennie i 500000 zarejestrowanych użytkowników z różnych stron świata? Każdy z tych uczestników miałby swoje konto zdanymi, prostą pocztę, oraz możliwość dodania do 100 zdjęć JPG powiedzmy 500 kb każde. Jeśli dobrze liczę to możliwość dodania tylu zdjęć przez jednego uczestnika = 49 MB przestrzeni, zaś 49 x 500 000 = 23926 GB . Co do innych obliczeń tej poczty i danych na koncie to nie mam pojęcia.
3. Ile pracy kosztowałoby zrobienie takiego serwisu – ile trzeba by było zapłacić projektantom stron? Jak długo zajęłoby jego stworzenie przy pracy 5 programistów?
Każda osoba miałaby osobne konto z danymi (sztywnymi obowiązkowymi, oraz możliwością dodawania swoich własnych) , pocztę z możliwością nadania i odbierania wiadomości wewnątrz serwisu, możliwość przeglądania kont innych uczestników, dodawania zdjęć.
4. Na co zwracać uwagę przy wycenie takiego przedsięwzięcia? Jakie są ważne elementy?
Nie jest to następny typowy portal społecznościowy – piszę to na wypadek komentarzy, że nie ma już miejsca na to czy na tamto w necie.
Pzdr i liczę na produktywne wpisy