|
Jak uczyć się inwestowania na forexie? |
Jak uczyć się inwestowania na forexie?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ GPW
‹ FOREX, Rynki Walutowe, Kursy Walut
Autor
Wiadomość
Chciałbym spróbować swoich sił w inwestycjach walutowych, ale nie bardzo mam pomysł skąd czerpać rzetelną wiedzę. Co radzicie? Przeglądałem książki, ale przy tak dynamicznym rynku każda książka będzie średnio aktualna już w momencie drukowania ;-) Zastanawiam się nad jakimś szkoleniem on-line. Słyszał ktoś o szkoleniach które robi Sebastian Urbański ze szkoły forex? Pytam, bo system wydaje się bardzo sensowny, a na forach jest sporo rozbieżnych opinii...
Witam . Jestem inwestorem już długi czas . Chciałbym udowodnić wszystkim , że z inwestycji da się żyć godziwie . Nie proponuję wpłacania żadnych środków na moje konto , chciałbym przestrzec przed różnymi rodzajami naciągaczy . Proszę o maila do mnie , podam telefon i przedstawię dokładnie jak postępować . Dla osób szukających haczyka , będę pobierał prowizję od maklera , więc w najmniejszym stopniu nie uszczupli to waszych zysków , nie obiecuję tysięcy procent , ale 10 - 20 miesięcznie . Przy procencie składanym łatwo policzyć . Można zacząć od 500 - 1000 USD i wystarczy . Otwieracie sobie sami rachunek maklerski na siebie , wpłacacie i wypłacacie kiedy chcecie . Zresztą można sprawdzić bez pieniędzy , bez jakichkolwiek wpłat , ale jeśli zarobi się prawdziwego 1 dolara , bardziej cieszy niż 1 mln wirtualnych . Pozdrawiam i czekam na poważnie zainteresowanych . Rafal .
Echh no nie do końca o taką odpowiedź mi chodziło :D Panie Rafale a jaka by była Pana rola przy takim inwestowaniu? Domyślam się że będzie mi Pan wysyłał sygnały? I za to prowizja? Proszę wybaczyć, ale ja bym wolał odbyć po prostu rzetelne szkolenie żeby się dowiedzieć skąd się biorą te wszystkie sygnały :) Dlatego pytałem właśnie o Urbańskiego, bo wiem że on robi tego typu rzeczy, a na forach ma różne opinie...
Może i specem w tej tematyce nie jestem, ale zawsze na forach będą jakieś rozbieżności. Jednemu może dana rzecz pasować, inna nie. Z kolei też należy pamiętać, że niepochlebne opinie może też umieszczać konkurencja. Tak czy owak życzę sukcesów na rynku inwestycyjnym.
Ok. nie ma problemu , ja nie wysyłam sygnałów , tylko zarządzam kontami , a prowizję dostaje od waszego maklera obsługującego konto , NIE POBIERAM ŻADNYCH WPŁAT . Zarabiam tylko , gdy Państwo zarabiają , uczciwie . A opisy wejść , jest dużo blogów na ten temat , jedni piszą od rzeczy , inni analizują wykresy , a tak naprawdę liczy się intuicja i obycie z rynkiem .
Pozdrawiam serdecznie . Rafał .
Jednak sądzę, że chyba jednak intuicji (tak jak szczęścia) jest tu najmniej, a może bardziej owo, jak określasz "obycie", które ja wolałbym nazywać doświadczeniem i wiedzą liczą się najbardziej, i zawsze. Powiem Ci, że moglibyśmy spróbować jeżeli jeszcze mógłbym zweryfikować podane dane.
No jakoś mnie nie przekonuje teoria do tego że intuicja jest najważniejsza. Że niby mentorzy Forex mają lepszą intuicję? Szósty zmysł? :D Moim zdaniem najważniejsza jest wiedza. Intuicja pomoże wygrać w Lotto, a nie zarabiać na Forexie. Warto o tym pamiętać. I w tym kontekście przekonuję się, że pomoc mentora w początkowym okresie nauki inwestowania jest niezbędna. Oczywiście mądrego i doświadczonego mentora, a nie szarlatana, który twierdzi że ma intuicję :)
Na pocżatek proponuję trochę teoriim czyli literatura. Forex to głównie analiza techniczna więc na pewno coś z tego tematu - oczywiście biblia czyli Murphy "Analiza techniczna rynków finansowych", Schwager podobny tytuł, coś o świecach japońskich Nisson "Świece i inne techniki...". Na pewno głębiej o falach Elliota - na forexie szuka się korekt i wybić, liczy fale... Struktury harmoniczne (Gartley, Bat itd). Poszukaj informacji w sieci, na forach, na youtube są ciekawe filmy. Poza tym na początek rachunek demo, że nauczyć się obsługiwać platformę transakcyjną.
Jeżeli mogę coś doradzić: - w realu na początek graj małymi kwotami (o,1- 0,3 lota), to rynek mocno lewarowany - można dużo zarobić ale też dużo stracić, - stosuje zlecenia stoploss, - graj na parach walutowych płynnych (żeby nie tracić na spreadach) - zanim zainwestujesz poznaj wyceny par (ile płacisz za lota, ile kosztuje jeden pips), - zawsze graj z trendem (trend is your friend), - strategie gry (zasady zleceń stoploss, take profit) buduj do takiego interwału czasowego jaki reprezentuje świeczka (słupek cenowy) np. jeżeli inwestujesz na wykresie 5-minutowym bierz zysk po kilkunastu-kilkudziesięciu pipsach, - szukaj korekt, struktur, czasami opłacalna jest gra na wybicia, - na początek unikaj gry przed ważnymi danymi makro - domy maklerskie rozszerzają wtedy spready pomiędzy parami, To tyle na szybko. Mam nadzieje, że inni forumowicze też dopiszą parę porad
Jeśli chodzi o wiedzę to ja bym dodał książkę "Forex dla początkujących" Jamesa Dicksa. Daje ogólne rozeznanie w rynku. Murphy do poczytania raczej później :) Oprócz tego internet, fora, konta demo (najlepiej kilka :P). Na Youtube jest sporo filmów (niestety większość po angielsku...), które objaśniają jak grać. Na YT jednym z lepszych kanałów poświęconych Forexowi jest "sebaurbanski" (niestety nie mogę dodawać linków, więc niech sobie każdy znajdzie we własnym zakresie :). Mówcie co chcecie o Urbańskim, ale z jego filmów na YT można wyciągnąć sporo dobrego... Przynajmniej na początku.
Nie martw sie o nieakutalnosc ksiazek. Ja studiowalem (odroznic od zwyklego czytania jak gazete do herbaty) Swiece japonskie Nissona chociazby,ktore wydane byly niemal 15lat temu i wcale nie jestem zdruzgotany,bo same swiece maja setki lat;)) Chcesz miec w rok "INTUICJE I DOSWIADCZENIE" inwestora z dwudziestoletnim stazem? Nie ma problemu. Instalujesz oprogramowanie, najlepiej fibotrader(lub inne z funkcja training mode,ale fibotrader jest moim zdaniem najlepszy!!), sciagasz ze stooqa dane historyczne ze wszystkich najwazniejszych rynkow na swiecie i studiujesz historie! Poczytaj podstawy, naucz sie rozpoznawac wzorce, formacje, poslugiwanie sie jakims wskaznikiem, kresl linie trendu i kanaly do upadlego, zrozum jak rynek uklada sie w fale i jak one skladaja sie i rozkladaja w roznych interwalach czasowych (fale eliota). Konkretnie. Wlacz funkcje TRAINING MODE i mozesz kliknieciem myszki dodawac kolejne swieczki na wykresie tak jakbys mial realtime! Tak jakbys wlasnie gral na gieldzie. Jak juz to pojmiesz KONIECZNIE zapoznaj sie z zarzadzaniem pozycja,bo bez tego nawet najlepszy technik nie pojedzie za daleko. NIE MA CHYBA LEPSZEJ WG. MNIE METODY NA NAUCZENIE SIE GRY NA GIELDZIE NIZ TRAINING MODE ORAZ STUDIOWANIE HISTORII. Faktycznie,mozesz isc na szkolenie,ale jesli nie bedziesz mial pojecia co to jest linia trendu albo glowa z ramionami to lepiej pieniadze na szkolenie zatrzymaj w skarpecie na pozniejsze inwestycje:) pozdrawiam Arek Łyjak
Witam
Też właśnie chciałem iść do Urbańskiego ale mam różne opinie na jego temat, i sam się zastanawiam czy iść. Pozdrawiam
Jakie ma Pan wyniki w % chodzi mi w skali miesiąca? a z tą intuicją to w ogóle się nie zgodzę ponieważ ja chcę wypracować system który będzie musiał mieć spełnione kilka warunków do wejścia, a nie intuicyjnie heh ;) a z obyciem z rynkiem jak najbardziej się zgodzą. Ja dopiero w sumie zaczynam więc sporo drogi przede mną.
proppnuje pograc w demo i zajrzeć do literatury
Osobiście swoja przygodę z forexem rozpocząłem od zapoznania się z literatura, dlatego odradzam pytania na forum, bo kto fachowo może udzielić tu odpowiedzi?! Ja osiągam już małe sukcesy na forexie ale gram inwestuje niewielkie kwoty, w dodatku robię analizę w dzień inwestowania. Przy 3 godzinach przy komputerze mam 70-120zl dziennie, wkład początkowy to 1000zl. Zabawę rozpocząłem po przeczytaniu książki o forexie warto sie z nią zapoznać żeby nie zrobić głupich błędów spowodowanych zwykłą chciwością. Nie ma łatwych pieniędzy, ja traktuje to jako cześć etatu, służę radą.
pozdrawiam, Jakub Kołodziejski
Witam.
Ja mam pomysł jak zacząć zarabiać na foreksie. Opowiem Wam jak do tego doszło. Mój staż na foreksie to jakiś niecały rok. Oczywiście bez większych sukcesów. Przerobiłem masę strategii, systemów, przeczytałem kilka for i parę książek... No i nic. Zrobiłem sobie krótką przerwę, a po przerwie zacząłem grać na dane makro. Trochę wnerwiające i słabe wyniki wychodziły. No ale w między czasie czytałem sobie o inwestowaniu harmonicznym. Był tutaj na forum nawet temat o Pawle Danielewiczu i jego geometrii Fibonacciego. Lekko zajarzyła się żaróweczka... Na pewnym forum znalazłem specjalistę od tych wszystkich zniesień, zgrupowań, projekcji cen. Napisałem mu maila z zapytaniem czy nie przeprowadził by szkolenia na ten temat. Ku mojemu zdziwieniu - zgodził się. Po krótkiej wymianie mailowej, Arek skonstruował ofertę szkolenia, którą chciałbym pokrótce przedstawić. Potrzebujemy minimum 5 osób, żeby w ogóle się szkolenie odbyło. Liczba miejsc ograniczona do liczby 15. osób. Cena - lepsza być nie może. Czas trwania - 12 godzin + konsultacje indywidualne Resztę najlepiej przedstawi oferta szkolenia, którą napisał Arek sites.google.com/site/inwestowanieharmoniczne/home Jako, że jest to mój pierwszy post, niechałbym być potraktowany jako marketingowy potwór, który się zajmuje reklamami. Sam mam zamiar brać udział w tym szkoleniu. W razie pytań czy chęci zgłoszenia się - w ofercie jest podany formularz zgłoszeniowy do spotkania organizacyjnego (które jest darmowe). W innym przypadku podaję maila do mnie i do Arka: Niestety, forum wydało mi polecenie, że mam szanować swoją prywatność :) Wszelkie informacje w takim razie poproszę na PW. Pozdrawiam i zapraszam, Paweł.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Jak uczyć się inwestowania na forexie?": - KGHM na Forexie - Kupowanie, sprzedawanie, zamykanie na forexie. - OFERTA LIMITOWANA! KONTO NA FOREXIE 50zł bez swojej wpłaty! - Zupełne początki, skąd się uczyć? - Jakiego języka warto się uczyć?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|