Witam Forumowiczów,
Mieszkam Republice Panamy, kraju najbardziej znanym z kanału łączącego Atlantyk z Pacyfikiem. Ale nie tylko - jest to kraj zaliczany to tzw. rajów podatkowych, takich jak Luksemburg, Szwajcaria, Kajmany, czy Brytyjskie Wyspy Dziewicze. Na czym to polega - najogólniej, jeśli masz firmę zarejestrowaną jako offshore i środki, jakimi obracasz pochodzą zza granicy, nie płacisz podatków :)
Ponadto, mimo że notuje się tu bardzo wysoki napływ inwestycji z całego świata, także obcokrajowców przyzwyczajonych do pewnych standardów, jest to wciąż kraj o olbrzymim potencjale zwłaszcza w sektorze usług; Amerykanin czy Europejczyk zatęskni tu za wieloma ułatwieniami, których tu nie ma. Jeszcze...
Zrobiłem tu już kilka jednorazowych akcji i odłożyłem trochę gotówki. Utwierdziło mnie to w przekonaniu, że można więcej. Mam tu swojego prawnika (jest nieodzowny), wielu znajomych, mówię po hiszpańsku z tutejszym akcentem, ale przede wszystkim mam zarejestrowaną spółkę, pod którą można otworzyć dowolną ilość biznesów. Czuję się tu jak u siebie, ale nie zapominam o Rodakach :) zwłaszcza takich z inicjatywą.
Szukam osób nowatorskich, z pomysłem, niekoniecznie z kasą (chociaż czemu nie), dla mnie liczy się Osoba i Pomysł. Jeśli jesteś tego pokroju, czujesz, że tracisz swój czas w przepełnionej Europie, zaoferuj się.
Czekam na Wasze idee, nawet te pozornie odjechane, wszystkie w miarę swojej oceny i możliwości zweryfikuję pod względem tego czy pasują do tego rynku, a temu kto mnie mile zaskoczy jestem nawet w stanie pomóc z przejażdżką i wspólną realizację. Gram w otwarte karty, dzielimy się zyskiem sprawiedliwie, zależnie od wkładu i... zobaczmy co z tego wyjdzie.
Proszę tylko o poważne posty, szanuję Wasz i swój czas, wolę na priv.
Pozdrawiam,
Krzysiek