|
Jak z tego wybrnąć? |
Jak z tego wybrnąć?
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Witam.Własnie zdecydowalem się na zalozenie firmy w branży ogrodniczej.Dokładnie rzecz biorąc ma być to firma ktora będzie świadczyła uslugi na ogrodach typu oczka wodne,kaskady ,pielęgnacja trawnikow i t.d.Obecnie jeszcze jako bezrobotny chciałem wziąsć udział w kursie organizowanym przez Urząd pracy po ukończeniu którego otrzymał bym dofinansowanie na rozwoj tej firmy.Okazuje sie że Urząd nie skieruje mnie na taki kurs a tym samym nie przyzna mi kasy dlatego ze moja działalnośc w świetle przepisow krajowych jest sklasyfikowana jako rolnictwo.A na rolnictwo nie ma dotacji z Urzędu pracy.Pomyślałem sobie ze skoro rolnictwo to pewnie zaletą tego będzie rozliczanie podatków ktore bede musiał płacić i własnie w tej sprawie udałem się do Urzędu skarbowego.I co usłyszałem?Ze co do placenia podatków to jest to najzwyklejsz dzialalność gospodarcza i obowiązuja mnie jak przy kazdej innej działalności.Więc ja się pytam gdzie jest sprawiedliwosc bo jesli dostac coś od nich to nie daj Boze ale płacić to tak jak najbardziej i broń Boże o tym zapomniec.Może mi ktoś cos doradzic w tak patowej sytuacji.A moze poprostu jest to temat dla Pana Waissa.Dzięki pozdrawiam.
Podatki nie ale na KRUS możesz być.
Dla jakiegoś Pana Waissa to zapewne tylko temat (o ile go zainteresuje), ale trzeba sobie radzić samemu. Żyjemy w świecie absurdów prawnych, dlatego masz do wyboru, albo walczyć z systemem, albo spróbować dopasować ideologię do sytuacji. Jak będziesz w UP, to spytaj jak to zrobić, żeby "wilk był syty i owca nie była głodna". Jeśli masz wątpliwości, czy urzędnik jest kompetentny, to spytaj drugiego, albo zadaj pytanie pisemnie z potwierdzeniem odbioru na kopii. A ostatecznie, to urzędnicy w UP są od tego, by udzielić Ci wszelkiej pomocy w celu wyjścia z bezrobocia. Trzy lata temu udowodniłem pewnemu urzędowi, że nie tylko naruszyli prawo, ale również konstytucję, w związku z czym sprawa została załatwiona błyskawicznie.
Krus czyli co?Czym rożni się krus od zusu bo do tego jeszcze nie doszłem.Dzięki.
KRUS - Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego (ubezpiecza tylko rolników) ZUS - Zakład Ubezpieczeń Społecznych (ubezpiecza wszystkich pozostałych)
A czy wysokość składek w krusie i zusie jest taka sama a jeśli nie to od czego to zależy?
Mniejsza o wiele.
Nie znam przedsiębiorcy, który nie wybrałby KRUS, gdyby istniała taka możliwość.
A jeśli chodzi przyszlościowo o dotacje dla rolnictwa?Niby dzialalnośc rolnicza ale bądż co bądż hektarow nie posiadam.
Sprawdź również podobne tematy:
- Bedę włascicielem a nie zatrudnionym, jak z tego wybrnąć?
- Urząd Pracy wymaga wywieszenia szyldu. Jak z tego wybrnąć? - Jak sie do tego zabrac? - Jak sie do tego zabrac? - Czy sie da z tego wyżyć? - Ile z tego dla mnie ? - Tego jeszcze niema - Tax Care jak z tego zrezygnować ? - Jeszcze tego nam brakowało Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|