Witam,
Przestudiowałam całe forum odnośnie dotacji i mam kilka niejasności odnośnie księgowania zakupów z dotacji:(
Otóż:
zostały mi przyznane pieniązki (10000 zł.), zamierzam z tego kupić komputer, monitor oraz programy graficzne (w tym jeden z programów kosztuje ok.5000 zł). Z US chcę się rozliczać na zasadach ogólnych (KPiR) oraz być Vatowcem. Jak w takiej sytuacji wygląda księgowanie tych zakupów??Czy te 10000 zł to są moje koszty czy zysk,jak to rozliczyć z US?
Rozmawiałam na ten temat z panią z UP i mi powiedziała tylko tyle, że jeżeli przedmioty zakupię przed dniem rozpoczęcia działalności (tj.1.11.br.)to faktury mam brać nie na firmę ale na siebie jako osobę fizyczną... Mam wielki metlik w głowie...
Rozmawiałam na ten temat nawet z prawnikiem,ale tam dowiedziałam się tylko tyle że przedmioty mam wrzucić w koszty... I tu pojawia się moja wątpliwość: skoro potraktuję to jako koszty, to na koniec miesiąca bedę miała stratę ok. 10000 zł???Bo przecież jako rozpoczynająca DG nie bedę w stanie zarobić w pierwszym miesiącu działalności ponad 10000 zeby to się jakoś wyrównało... Czy dobrze rozumuję?
Proszę o pomoc!
Dziękuję i pozdrawiam:)