|
Jak załatwic...... |
Jak załatwic......
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Powiedzcie mi jak zalatwic sobie wyjazd za granice do pracy? Interesowal by mnie termin od czerwca do wrzesnia. Mogla by byc to praca na budowie lub przy zbiorach owocow tylko nie malaych takich jak truskawki tylko wiekszych np. brzoskwin. Jak zalatwic sobie taki wyjazd u kogo zeby to bylo pewne i oczywiscie wmiare dobrze platne?
W jakim kraju szukasz pracy?
Też chciałbym latem wyjechać ale nie wiem jeszcze do jakiego kraju. Jestem sceptycznie nastawiony do Anglii więc myślałem o któymś kraju w skandynawii. Thor, wiesz może jaka jest sytuacja na rynkach pracy w państwach skandynawskich?
A może ktoś z forumowiczów zamierza wyjechac do jakiejś pracy sezonowej?? jeśli ktoś by miał namiary i potrzebował kogoś jako np. współlokatora itp. , zgłaszam się ! ;) hehe pozdr.
Siemka od pol roku mieszkam w londynie i tu sytuacja wyglada mniej wiecej tak:
-mnostwo polakow szukajacych pracy i wzajemnie przebijajacych sie nizszymi stawkami :smile: -koszt wynajecia pokoju (oczywiscie jesli chce sie mieszkac w sensownych warunkach) od 40 do 60 funtow tygodniowo za miejsce w dwojce, od 60 do 100 za jedynke, do tego depozyt od 1 do 4 tygodni, sa oczywiscie spore roznice w zaleznosci od strefy i poziomu ale to taka srednia (wiem bo pracuje w agencji mieszkaniowej) -poruszanie sie po londynie tez nie jest tanie, tygodniowy bilet na metro na 1 i 2 strefe kosztuje 22 funty, na autobusy 13 -zarobki w legalnej pracy na poczatku 5-6 funtow na godzine to max (dotyczy to zarowno budowlanki, gastronomi, jak i innych branz) -jezyk to podstawa, jeszcze jakies 2 lata temu mozna bylo bez wiekszych problemow znalezc prace znajac tylko kilka podstawowych zwrotow, teraz to praktycznie niemozliwe -jesli chodzi o wyjazdy organizowane prze polskie firmy to chyba nie da sie na tym za duzo zarobic( chyba ze ktos bardziej ceni doswiadczenie i szlifowanie jezyka), zycza sobie prowizje i jesli sie nie myle to korzystaja z posrednictwa brytyjskich agencji pracy, ktore z kolei kasuja procent od zarobkow, ale jak trafi sie na uczciwego posrednika to nie jest tak zle -najlepsze opcja to mieszkajacy tu znajomi, ktorzy pomoga w znalezieniu pracy, mieszkania i przekimaja przez jakis czas tak sytuacja wyglada w londynie, w mniejszych miasteczkach podobno nie jest jeszcze tak ciezko, ale to tez sie powoli komplikuje mam nadzieje ze te kilka rad komus pomoze jesli ktos szuka szerszego info to sluze rada i polecam http://www.londynek.net :smile:
w anglii zrobilo sie kiepsko po tym, jak zwalily sie dzikie tlumy polaczkow-cwaniaczkow.
dalej jednak mozliwosci sa duzo wieksze mniz w polsce... przynajmniej prowadzac swoj biznes nikt nie ma koszmarow ze skarbowka w roli glownej :mrgreen: [ Dodano: Czw Mar 02, 2006 9:53 pm ] a co do szukania pracy polecam gumtree.com, wiele roznych agencji sie tym trudni w polsce, oczywiscie trzeba byc czujnym i uwazac na oszustow.
interesowala by mnie np. Francja, Niemcy wolalbym poczatkowo nie wyjezdzac w kraje skandynawskie. Jak mam sobie zalatwic prace np. we Francjii?
mnie tez kiedys interesowala Anglia, Irlandia.
Ale moja rada to : jedz sam wez kase i szukaj robotyyyyy a jak nie masz kasy nie znasz jezyka to ................... SIEDZ W POLSCE tez sa mozliwosci
gaguss to bylo dobre rozwiązanie rok, 2, 3 lata temu. Dziś kiedy jest tam tylu polaków bałbym się jechać w ciemno, wole zapłacić komuś a wzamian mieć pewną pracę ale jak napisałem wcześniej według mnie teraz lepszym rozwiązaniem jest skandynawia.
Skandynawie tez radze raczej wybic sobie z glowy
Szwecja- kiepskie zarobki Norwegia- jesli nie masz kogos znajomego kto znajdzie ci prace wczesniej to szanse 1/100 wszedzie pelno polakow i litwinów zaczyna byc jak w londynie Dania- j.w. Finlandia- prawdopodobnie otworzy granice w lecie ale tam pojadą tysiące estonczyków ktorzy nie mają problemów w porozumiewaniu się To wszystko dotyczy oczywiscie prac sezonowych dla ze tak powiem dla niewykwalifikowanych... Z posrednikami mam raczej zle doswiadczenia Generalnie dla wszystkich ktorzy jeszcze nigdy nie byli w pracy za granicą> jesli stac cie zeby wyjechac i utrzymac sie przez miesiąc probuj ale nie licz na cud prca juz nie lezy na ulicy.... A i Skandynawia jest naprawde droga... bardzo...
Sprawdź również podobne tematy:
- Jak to załatwić?
- Pomogę załatwić dotację na 8.1 i 8.2 - Nie mam firmy a potrzebuje jak to załatwić - JAKIE FORMALNOŚCI MUSZĘ ZAŁATWIĆ? - Pierwsza praca - co i gdzie załatwić? - Odzież używana - jak załatwić dezynfekcje - Pomogę, podpowiem jak załatwić sprawy urzędowe - Moge załatwic tanie tel. GSM nowe! bez sima! Zapraszam - PRZED ROZPOCZĘCIEM IMPORTU, JAKIE FORMALNOŚCI MUSZĘ ZAŁATWIĆ Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|