http://blog.allegro.pl/index.php/2007/1 ... -i-dla-nas
Polecam poczytać jak się robi biznes :)
|
Jak założyć Allegro? |
Jak założyć Allegro?
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Ciekawa historia :) Ciekaw jestem jakby wyglądali, gdyby biznes się nie powiódł :) Co tu dużo gadać. Dobry pomysł, wiele chęci, zgrana ekipa. Sukces gotowy :)
Coś wspaniałego.
Tak skrótowo opisane, ale zdjęcia wystarczą. A przy okazji utarł się u nas taki stereotyp, któremu sam uległem. Jak ktoś mi mówi że kupił coś przez internet to pierwsze co mi na myśl przychodzi to allegro. A przecież może to był ebay, świstak, a może inna jeszcze strona, i to jest to, myśli aukcje- mówimy allegro.
Tak, to prawda. Największy sukces marketingowy każdej firmy to wpusczenie do powszechnego obiegu słów bezpośrednio związanych z firmą. Allegro to dobry przykład. A inne to: 1. adidasy - buty sportowe ale wiadomo skąd się wzięła nazwa, 2. bank internetowy - ciekawe kto nie ma na mysli m-banku? 3. "umyć kerszerem" - wiadomo o jakie urządzenia chodzi, ale czy zawsze marki Karcher? 4. "przyciąć boszem" - przyciąć szlifierką kątową, ale czy zawsze marki Bosch?
tankować na cepeenie
Dokładnie- wspaniałe przykłady. :)
Brakuje mi tam jeszcze etymologii nazwy allegro... Ogolnie bardzo udany pomysl :)
polecam
google story- bardzo ciekawa książka o firmie google- założyciele to dwaj młodzi komputerowcy- amerykanin, drugi to żyd urodzony w rosji- w wieku 6 lat z rodzicami w usa. coś w tym rodzaju tylko na duuużo większą skale... jednym z obowiązków każdego pracownika google było spędzanie 20 % czasu pracy ( jednego dnia) na wymyślaniu nowych pomysłów ) dobre co nie ) praca, pasja, wiara...no i geniusz....
no i warunki... bo u nas by na zus nie wyrobili i skończyło by sie zamin by sie cokolwiek rozkręciło...
wiesz usa to nie polska...pierwsze 100 tys.$ dostali do ręki od tzw. angel sponsor- zarobiony koleś szukał obiecujących firm - podjechał porsche 911 i wysypał z kieszeni gotówke bez żadnych umów u papierów. troche inna półka działania. reszta w książce:)
Dajcie mi 3 super programsitów, 2 grafików i załogę która będzie robiła za free, a stworzę serwisy i systemy które powalą wielkie konsorcja, nie mówię tu o allegro.
śmiem twierdzić że bredzisz, czy uważasz że inwestorzy, mający kuuuupe wolnych środków, ludzie którzy znają się na branży,rynkach,możliwościach oni sa ślepi? inwetycja o jakiej mówisz to jakieś pół miliona dolców na początek- jest kupe ludzi dysponujących taką kwotą- dlaczego więc oni- dysponując taka kasą nie powalą wielkich konsorcjów- i nie zgarna sum powiększonych o kilka zer??? dlaczego?
I nikt nie zaczynał od dużej kasy...
Tak samo nasza-klasa nigdy nie myśleli że będą tak bogaci czy twórca gg.
Chodzi mi o pewne systemy kolego, związane z IT, gdzie gdybym chciał to zrobić teraz potzrebowałbym kilku może nastu pracowników, którzy robili by to za free, później dzielimy się kasą.
Ale wiem że w Polsce jest to nierealne, bo mam kilka super pomysłów i tego nie ma, a co do serwisów własnie tych znanych, są sposoby aby przyciągnać masę ludzi, i wiesz co tak naprawde nie trzeba długo mysleć. W Polsce tam gdzie sprzedasz pomysł saraz go stracisz, ba nie tylko w Polsce ale gdybym stworzył taki zespół za free ludzie by nie wytrzymali, nie dziwię się im, bo ten kraj jest chory. Niedługo będe je sprzedawał :) I wtedy zroumiesz że może być zespół ludzi masa, a pojawi się jeden człowieczek i stworzy coś o wiele lepszego kolego. A czy ty wiesz jak powstają wogóle projekty informatyczne ? Gdzie masz taka masę ludzi w projektach, masz kilku guru i to oni wykładają karty. I nie mówię o Microso.., Oracle, CISCO, google, czy inne, chodzi mi serwisy, o systemy informatyczne. Allegro ma pozycję jaką ma, bo udzerzyli w młodych ludzi, to im trzeba to zawdzięczać , teraz każdy sprzedaje, kiedyś tylko młodziacy prawie. Ale faktem jest że nie rozumiem czemu ludzi tam tak ciągnie, kiedyś było fajnie, ale teraz, szkoda słów, każdy się tym tak podnieca, jakby nie wiem co to było. Wszędzie allegro allegro. Jak kolega jest chętny i jest programistą zapraszam na priv, stworzymy serwis który będzie skupiał 100 userów a na miesiąc zarobisz 8000zł. Jak wiem tylko ja. Gwarantuje ci to kolego. Pozdrawiam.
a czemu nie zaczniesz robic tego sam? czemu chcesz sie dzielic super zarobkiem? ja bym nie chciał ...
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|