|
Jak założyć firmę i od czego zacząć? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam!chciałbym założyć firmę.ale mam kilka wątpliwości i niejasności.proszę o nie kasowanie tego tematu-znalazłem podobny na tym forum ale jednak kilka rzeczy jest dla mnie czarną magią.może opisze moją sytuacje: więc jak juz wspominałem chciałbym założyc firme zajmującą się wypożyczanem samochodów-nie ma tekiego czegoś w moim regionie a klienci by się napewno znaleźli.tyle że tak...pieniądze na start bym miał ale jak wogóle zacząć?co muszę gdzie załtwić,gdzie się udać i z czym?jak to jest z lisingiem samochodów?jakie sa koszty za prowadzenie firmy?na co muszę zwracać uwage na początek?jak to wygląda ze strony prawnej?lepiej założyć na początek działalnośc jedno osobową albo zatrudnić kogoś?nie jestem z wykształecenia handlowcem ani ekonomistą(czy czymś w tym rodzaju) i wogóle się an tym nie znam.czy ma to sens wogóle zakładać firmę w takiej sytuacji?albo sobie od razu darować?proszę o pomoc...
Daruj sobie..
to wogóle nie mam nawt zaczynać?nie ma szans założyć jakiejkolwiek działalności przez zwkłego śmiertelnika?
Oczywiście, że ma sens :), tylko najpierw musisz dowiedzieć się więcej w temacie. Na takim biznesie ja też się nie znam, ale widziałam kiedyś, że jeden odcinek „Firmy” był na ten temat, na początek więc polecam żebyś go sobie obejrzał. Minie na pewno jakiś czas zanim będziesz w tym wszystkim świetnie rozeznany, ale z czasem nauczysz się wszystkiego. Powodzenia
a gdzie jeszcze moge znaleść porady jak zacząć działalność?chciałbym rozpocząć moją działalność gdzieś za 2-4 lata.czy sadzisz że to wystarczy żeby się dobrze zapoznac z tematem?
Na pewno. Moim zdaniem spokojnie wystarczy Ci parę miesięcy :)
to zdradź mi jeszcze gdzie szukać porad o rozpoczęciu działalności?może jakieś czasopisma czy programy lub stronki www?
A jakie masz np. pytania? Może na jakieś potrafię odpowiedzieć :)
Na tym forum poszukaj.
w sumie to mam kilka pytań...np czy za samo prowadzenie firmy trzeba płacic podatek czy inne opłaty(po załatwieniu już wszystkich formalności w urzędzie)?nawet gdyby to była firma jednoosobowa czyli gdybym tylko ja ją prowadził?jeżli tak to jake wysoke są te opłaty i od czego są one uzależnione?
W tym momencie jedyną stałą opłata jest chyba ZUS (obecnie 260zł/miesiąc niezależnie od dochodu, ale to jest pewnego rodzaju „promocja” i niewiadomo jak długo będzie można z niej skorzystać) do tego musisz doliczyć koszty związane już tylko z własną firmą (np. koszty paliwa, wynajmu garażu na autka itp.). Dodatkowo płacisz podatek od dochodu, ale to już zależy jaki wybierzesz (np. liniowy to 19% licząc od zysków (przychód-koszty) i ten zależy od twoich dochodów, ale są i inne formy opodatkowania). To wszystko dotyczy jednoosobowej działalności. Zatrudniając pracownika dochodzi więcej kosztów.
Poczytaj na tym forum tematy „ZUS” i „Podatki”, na pewno znajdziesz coś interesującego. Pozdrawiam
a jakie koszty można odliczyć od podatku?z tego co wiem mozna sobie cos wpisać w "koszty".co to znaczy i czy mozna to co jest w "kosztach" odlaczyć?
|
|