|
Jak założyć firmę |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Witam ! Chciałbym sie dowiedziec czy gdy mamy wpis do ewidencji i regon na załozenie firmy i ustalilismy date rozpoczęcia działalnosci na 1 listopada ,a jest juz 20 i jeszcze nie jestem zarejestrowany w Urzedzie skarbowym ,ani w zusie bo czekam na umowe od banku to będzie jakas kara z urzedu skarbowego? Niestety jestem zielony w tym temacie i osoba ktora mnie na to namowiła nie powiedziała mi o jakich kolwiek terminach. Załozełem firme transportową. Prosze o odpowiedz
Witam.
Chciałbym rozpocząć handel w internecie, na serwisach aukcyjnych. Na początek chciałbym się rozliczać RYCZAłTEM. CZy ktos wie jaki procent od przychodu się płaci na ryczałcie? CZy musze mieć kase fiskalną?
witam wszystkich bardzo serdecznie mam podobny problem otoz chcialbym napisac biznesplan przedsiebiorstwa produkujacego produkty rolne w szklarniach jesli ktos mi moze pomoc to czekam
Witam, Mam takie pytanko. Planuje w styczniu zarejestrowac firme i mam nastepujece pytanie. W rodzaju wykonywanej dzialalnosci chce miec: Import (Azja) export (Europa) Sprzedaz w terenie Polski Produkcja Co nalezy jeszcze wpisac z dziedzin porwnych??? I jak wpisuje sie np: Import to musze wypisywac po przecinku kraje czy obejmuje to automatycznie caly swiat??? dzieki
Witam. Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Jestem studentem i prowadzę sprzedaż książek sprowadzanych z zagranicy na portalach aukcyjnych. Jednak abym mógł sprzedawać je np. uniwersytetom, uczelniom muszę wystawić fakturę. W związku z tym chcę założyć firmę. Czy będę potrzebował dowodów zakupu i czy muszą to być faktury?? Czy w związku z tym ze towar pochodzi z zagranicy skrbówka nałoży na mnie jakieś dodatkowe opłaty?? Czy muszę opłacać ZUS jeśli jestem studentem??
Z góry dziękuję !!!!!!!!
Mam takie pytanie :
Czy po rozpoczęciu działalności gospodarczej moge zakupione sprzęty wrzucić w wydatki nie przekraczając ~40 000 tys obrotu i nie będąc jeszcze płatnikiem vat-u????
Jeżeli będą Ci potrzebne do prowadzenia działalności to tak.
Witam, Mój kolega nie ma tutaj konta i prosił mnie, żebym takie coś zamieścił.
"Zamierzam rozkręcić z przyjacielem interes w internecie coś na bazie Informatora. Taki portal :) Jak serwis się rozwinie i zyskamy dużo odwiedzin, będziemy musieli za pewne sprawy pobierać opłaty od klientów. Więc myślę, że trzeba mieć działalność gospodarczą. Kwestia jej założenia. Mam pomysł taki, żeby założyć ją na siebie, a kolegę zatrudnić jako pracownika, jest studentem więc dla studentów tam jakieś zniżki są jak się ich zatrudnia tak? (Tak jest lepiej?) Jaką najlepiej wybrać spółkę? Bo kompletnie się na tym nie znam. Serwis będzie internetowy. Czy mogę dostać np. od Urzędu Pracy dofinansowanie na ten serwis? Chciałbym dostać pieniądze na dobry serwer, na opłatę dla firmy, która zrobi mi stronę i pieniążki na reklamę (Internet, a także Bilbordy, Gazeta) Czy jest to możliwe? Aha. Aktualnie pracuję, więc mogę też odtworzyć działalność gospodarczą? Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi. :)" Proszę o pomoc.
Jak zatrudnia się ich na umowę zlecenia to nie płaci się od niej ZUSu jeśli ma mniej niż 26 lat.
Jaką spółkę? A z kim chcesz ją zakładać? Sam ze sobą? Taka możliwość jest tylko w społce z o.o. lub S.A. Ale bez kasy zapomnij.
Na reklamę nie ma szans. Na serwer? Jeżeli chodzi Ci o hosting to też tego nie widzę.
Jak można dostać pieniądze od PUPu jak nie jest się bezrobotnym???????!!!!!!!
Dzięki WojciechH za szybki odpis :) To czyli ma założyć normalną zwykłą działalność na siebie tak? A dofinansowanie nie koniecznie musi być z UP...
Nie może być z PUP skoro pracuje. Dotacja z PUP jest tylko dla bezrobotnych. Jak można być bezrobotnym pracując..? ;-)
Poszukaj na forum info o 2.5 ZPORR.
Ostatnio dostaję dodatkowe zlecenia dot. wprowadzania systemu Haccp do sklepów i stołówek, pojawia się problem gdy zleceniodawca prosi o wystawienie faktory. J
estem osobą pracująca, posiadającą wykształcenie techniczne (inż. Technologii Żywności) a zarazem jeszcze studiującą (koncze mgr) dodatkowo nadal chciałabym wprowadzać od czasu do czasu Haccp. W jaki sposób założyć działalność gdy chce z niej kożystać nie systematycznie a przy tym jestem osobą pracującą (na cały etat).
Nie da się tak :-) Albo się ma albo się nie ma. Najprościej, jeśli nie chcesz płacić ZUSu, dogadać się z jakąś znajomą firmą, żeby to oni wystawiali fakturya Ciebie zatrudniali na umowę zlecenia
a po pierwszym zleceniu "pani juz podziekujemy" ale klientom niekoniecznie:) Polska wita:)
Czarna wizja choć faktycznie realna ;-) Miałem na myśli firmę niezwiązaną z branżą m.in właśnie aby nie było takiej sytuacji.
|
|