|
|
Jak założyć firmę - strona 12 |
Jak założyć firmęBiznes Forum ‹ Twoja firma ‹ Firma
Autor
Wiadomość
witam. zamierzam "kupić" działający już zakład fryzjerski ale nie wiem co mam zrobić aby wszystko było prawnie i profesjonalnie. w tej chwili jestem zarejestrowana jako osoba bezrobotna i nie mam pojęcia na czym polegałaby taka transakcja .czy powinnam najpierw założyc własną działalnośc gospodarczą i dopiero podpisac umowe kupna czy moge najpierw kupić i zakładać DG??
Witam!
Chcę założyć firmę sprzątającą , nie wiem jaką spółkę wybrać...?? Znam cały cykl rejestracji ale nie wiem jaki podatek dla takiej firmy jest najlepszy...?? Mam bardzo mało pieniędzy na początek wystarczy na wyposażenie w sprzęt 3 osoby Chciałabym oferować usługi : sprzątanie klatek schodowych,sprzątanie biur ,zamiatanie ulic. to chyba wg. PKD 81.1 albo 81.2 ?? Co do reklamy mam świętną organizację Pierwsze zlecenia czekają na mnie przez znajomości Ojciec ma auto i oferuje swoją pomoc w podwożeniu pracowników na miejsce pracy. Nie wiem jeszcze jak zatrudniać osoby... Chciałabym zatrudniać tylko na umowy zleceniazoi skąd mam brać druki na umowy??? czy księgowość takiej firmy mogę prowadzić sama? Czego jeszcze potrzebuję???????? Bardzo proszę o jakieś wskazówki, pomoc...
witam, złożyłem wniosek o wpis do ewidencji.. otrzymałem potwierdzenie po 2h z wpisem do ewidencji czyli metoda " jednego okienka" jednak co dalej? wiem że muszę czekać za regonem który jak się domyślam otrzymam listem . Jednak Pani w Urzędzie powiedziała że muszę zgłosić się do ZUS. Teraz tak myślę po co dokładniej? jakie wnioski są tam potrzebne i czy będą jakieś opłaty?
Witam
Posiadam gospodarstwo rolne i chciał bym założyć firme a będąc rolnikiem płacę KRUS czy jeśli już założę firme to będę musiał płacić ZUS?? Czy gospodarstwo rolne może zostać firmą która będzie zajmowała się sprzedażą owoców i warzyw przez siebie wyprodukowanych i czy na otwarcie takiej działalności można dostać jakieś dofinansowanie z UE czy UP.
Witam Chcialem zapytac i prosic o pomoc!!! Mam pytanie chce dostac z UP dotacjie no i oczywiscie wypelniam dany formularz i w jednym podpunkcie jest zapytanie takie !! czy ktos z czlonkow rodziny prowadzi dzialalnosc gospodarcza (jesli tak to w jakim zakresie ) !! Moja prosba jest taka czy musze wpisywac ze mam kogos w rodzinie i prowadzi podobna dzialalnosc??czy sa oni w stanie to sprawdzic ?? i dlaczego pytam o cos takiego poniewaz dowiedzialem sie ze pracownicy ktorzy rozpatruja wnioski i wogole cala ta komisja patrza na cos takiego negatywnie!!!!
Ewidencja Działalności Gospodarczej jest ewidencją jawną i każdy (również ty) może sprawdzić np. kto z tej samej ulicy, czy o takim samym nazwisku prowadzi już DG.
Nie stanowi to żadnego problemu i w większości miast mozna to zrobić nie ruszając się z domu.
Jestem bezrobotny chce założyć firmę . Przed rejestracją firmy mam się wyrejestrować z UP? ile mam na to czasu?
Jesli chcesz zalozyc firme i masz satus bezrobotnego warto zatanowic sie nad dotacja z UP. A co do informowania Up o zalozeniu firmy to przynajmniej u mnie jest na to 7 dni. Generlanie na powdiaomoenie o wszelkcih zmianach typu podjecie pracy, nauki dziennej, zmiany adresu zamieszkania
Będę prowadzić działalnośc gospodarczą w miejscu zamieszkania . Będzie to działalność polegająca na sprzedaży internetowej . Podpisałam z mamą umowę o bezpłatne użyczenie . Czy powinnam gdzieś zgłosić fakt , że prowadzę działalność w miejscu zamieszkania ? ( zostało to oczywiście zgłoszone w EDG-1) I jak wygląda sprawa podatku od nieruchomości ??
Witam narazie mam tylko jedno pytanie chodzi mi o to co trzeba zeobic zeby otworzyc swoj sklep a chcialbym otworzyc sklep z czesciami do samochodow prosze o jakies wskazowki
cześć,
mam zamiar otworzyć działalnośc gospodarczą w postaci "warsztat mechaniczny" w związku z tym mam pytanie: jaki byłby najlepszy na początek rodzaj podatku dla takiej działalności?
krókto i zwiężle............zakładam hurtownie odziezowa.Sprzedaz bedzie na sklepy.Co bedzie lepsze ryczałt ? KPIR ? czy co?????????
Mam problem,a zatem dostałam dotacje z urzędu pracy na DG.Złożyłam juz dokumenty na regon,ale jak wiadomo trzeba czekac,Pieniadze z UP tez mam juz na kacie i tu pojawia sie problem lokal musze troszke wyremontowac,zakupic towar,wyposarzenie sklepu itp.mam to wszystko zakupic z tych właśnie pieniązków więc na jakiej podstawie mam wziąsc faktury?Czy musze czekać na regon czy moge to w jakis sposób zrobic szybciej?Planowany termin rozpoczecia działalnosci 010410.Z góry dziekuje
Witam. bardzo prosił bym o rade osoby ktore znaja sie na otwieraniu firmmy, wyborze opodatkowania oraz dotacjach....Chciałem w tym roku otworzyć małą firmę zwiazana z transportem i usługami koparko-ładowarką . Posiadam juz samochód i koparkę ale nie załozyłem działalności ponieważ nie mam pojecia jakich wyborów dokonać w kwesti choic by nawet podatku.... mysłałem też o jakiś dotacjach na zakup samochodu lub budowy garazy....bede chciał zatrudniać jednego pracownika . z wydatkami będza sie łaczyc chyba tylko zakup paliw , wynagrodzenie dla pracownika oraz cześci do samochodu i koparki... Chciał bym przed załozeniem firmy rozjasnic troche sytuacje jaka panuje w swiecie podatkowym:P;) chce wybrac jak kazdy jak najkozystniejsze rozwiązania zwłaszcza przy wyborze podatku. bardzo proszę o chociarz kilka informacji ktore mogły by mi pomóc z góry dziekuje...
witam
Wybierajac forme rozliczania sie z us na podstawie ryczałtu jestem zobowoązany prowadziić ksiege przychodów. NIe licza sie koszta uzyskania dochodu zatem czy musze posidac faktury na towar który sprzedaje? Moge sprzedawac przedmioty które kupiłem za granica, na które posiadam tylko paragon? Interesuje mnie wyłącznie sprzedaz na serwisach aukcyjnych.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Jak założyć firmę - strona 12": - Jak założyć firmę w UE - Jak założyć firmę w USA - Jak założyć własną firmę - Jak założyć firme w NIEMCZECH? - Jak założyć firmę za granicą - Jak najtaniej założyć firmę?
|
|