|
Jak założyć firmę |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
jesli moge to sie dolacze,jestem tu nowy,troche tu poczytalem i mam kilka podstawowych pytan. hcialbym zalozyc dzialalnosc gosp w zakresie uslug budowlanych i wykonczenia wnetrz.jestem studentem na geodezji zaocznej,jak to najlepiej zrobic,wiem ze jest mozliwosc o dowinansowanie z urzedu pracy,dopiero jutro sie zatejestruje,wiec nie wiem czy od razu moge sie o to obiegec cvzy po jaskims czasie dopiero a poza tym nie bylem w wojsku czy jest powazna przeszkoda???? I jeszcze jedno wspolporacuje z kims czy warto mi zakladac spolke???czy lepiej samemu????wiem jak to spolki, ale wspolpracuje z ojca bratem i mamy dobry kontakt.i nie wiem jakie sa najlepsze rozwiazania<<< dzieki z gory za rady
Podstawową radą jakiej udzielę jest: przejrzeć forum. Na wszystkie pytania były już odpowiedzi.
no wlasni niby tak ale jak bys mogl to tak wszystko zebrac w jedna logiczna calosc, bo przegladam forum i nic nie rozumiem,heh
Szkoda Ci własnego czasu i chcesz żeby zrobił to za Ciebie ktoś inny?
Jeżeli na poważnie myślisz nad założeniem działalności i otrzymaniem dotacji to zadaj sobie odrobinę trudu i przejrzyj forum. Na wszystkie Twoje pytania były wielokrotnie udzielane odpowiedzi.
nie nie o to chodzi fakt ze nie mam o tym pojecia spowodowal ze sie tu znalazle i zadalem kilka niby poodstawowych pytan,ale na tych 3 str naprawde nie dostrzegam odpowiedzi na moje pytania,coz szukajcie a znajdziecie, dzieki i za to
Pisząc "forum" nie miałem na myśli 3 stron tego wątku. Przejrzyj dział "dotacje" oraz "firma".
heh sorki troche sie tu pogubilem ale juz znalazlem rzeczywiscie jest tu tego sporo, tylko jeszcze jedno mnie zastanawie - co z tym wojskiem????
Jeżeli jesteś studentem to masz odroczenie do czasu ukończenia studiów. Jeżeli ich ukończenie nastąpi poźniej niż 12 miesięcy od dnia przyznania dotacji to na pewno nie będzie problemów. Jeżeli natomiast wypadnie gdzieś pomiędzy tymi datami to wtedy komisja może Ci np dotacji nie przyznać.
witaj,studiuje dopiero na pierwszym roku wiec do 2010 zejdzie mi napewno (przy sprzyjajacych wiatrach:-)) to w takim razie oki,jutro jade do woj urzedu pracy, zarejestruje sie jako bezrobotny i wtedy o wszystko wypytam,jak bede mial jeszcze jakies watpliwosci to mam nadz ze moge pisac! pozdrowienia i wielkie dzieki
Cześć,bylem w urzedzie pracy no i niestety trzeba czekac od zarejstrowania 3 m-ce,dostalem wniosek i stwierdzilem, ze obym sie z tym wszystkim wyrobil przez te 3 miesiace.mam jeszcze male pytanie bo panie tam byly srednio rozmowne i troche zbily mnie z tropu,zapomnialem zapytac- jak to jest: zakladam dg - usługi budowlano remontowe powiedzmy i czy musze miec jakiekolwiek uprawnienia w tym kierunku i jesli tak to jakie i czy wystarczy jesli zatrudnie kogos z takimi uprawnieniami?? dzieki z góry i pozdro
no widzisz. różnie to jest w różnych urzędach ;-)
przesadzasz :-) Jak masz z tym problem to zgłoś się po pomoc ;-)
a przepraszam jakie są wymagane prawnienia? Nie ma uprawnień :-)
Od przyszłego miesiaca mój mąż zakłada własną działalność w branży ubezpieczeniowej.Przedmiotem jego działalności jest sprzeaż ubezpieczeń zarówno komunikacyjnych jak i majątkowych.Ja natomiast chce podjąć sie prowadzenia mu księgowości.Znam podstawy poniewaz przez 1 rok pracowałam w biurze rachunkowym, mimo to proszę o podpowiedz jaka forme opodatkowania wybrać?Czy odrazu decydowac sie na PKPiR czy może jakąś uproszczoną forme??Bardzo prosze o dobrą radę.Może ktos z Państwa prowadzi ksiegowosc w takiej branzy i będzie umiał mi podpowiedzieć.
Witam
Niechce zakladac nowego tematu wiec zapytam tutaj i oczekuje na odpowiedz Chce zalozyc firme budowlana a chce pracowac jako podwykonawca w firmie z ktora jestem zwiazany od dwuch lat. Wiec sytuacja przedstawia sie nastepujaco - przez ostatnie dwa lata mialem spolke z kolegami i pracowalismy dla firmy budowlanej jako podwykonawcy wykonywalismy glownie elewacje Wszystko bylo na zasadzie umowy zlecenia/ o dzielo zatrudnialismy również ludzi jednak bez zadnej umowy bo wiekszosc umów bylo na nas 5 wspolnikow Teraz chce sam zalozyc firme i moje pytanie z jakimi kosztami musialbym sie wiazac, czy moglbym dla tej firmy pracowac jako firma (podwykonawca), ktora na umowe o dzielo/zlecenie zatrudnia pracownikow. Jaki sposob rozliczenia zeby byl prosty a przedewszystkim najlepszy. Pytanie czy musze wszystko nowe kupowac czy wprowadzic narzedzia do firmy ktore posiadam i czy samochod osobowy jakis kombiak na przewozenie narzedzi moglbym zarejstrowac na firme????
Sama jestem ciekawa jak to wygląda? Do ZUS trzeba się zgłosić do 14 dni od rozpoczęcia działalności gospodarczej.
Chciałbym się zapytać czy firma zajmująca się remontami i wykończeniami należy wg PKD do sekcji F czy też innej?
|
|