|
Jak założyć firmę |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Podepnę sie pod pytanie Brylanta. Znajomy otwiera firmę (branża budowlana) dużo zleceń będzie wykonywał jako podwykonawca (takie czasy) jaką najlepszą formę opodatkowania ma wybrać Czy podatek liniowy 19% czy moze ryczałt od przychodów ewidencjonowanych. Zasady ogólne mimo odliczeń kosztow (paliwo ,ZUS ) to trochę mało bo materjały dostarczać będzie głowny wykonawca i szybko przekroczy 19% próg podatkowy. Pozdrawiam
Otrzymałem oferte pracy jako doradca biznesowy, w zwiazku z tym mam kilka pytam: Musze zalozyc wlasna dzialalnosc gospodarcza (juz czytalem na forum co nalezy zrobic) tylko nie wiem jakie poniose koszty na poczatku z zalozeniem firmy, chodzi mi konkretnie o to ile bede musial placic ZUSu ? Czy do tej dzialalnosci moglbym "podpiac" np. tworzenie stron internetowych? I czy jako student moge sie ubiegac o jakies dofinansowanie ze srodkow unijnych?? Z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam!
chyba niedokładnie czytałeś forum bo o zusie też już było wiele - około 300zł inne koszta jakie poniesiesz na początku to 100zł za wpis do ewidencji. Strony internetowe możesz dodać (ba możesz nawet dodać wszystkie pkd jeśli będziesz chciał :P). Co do UE to jak to pisał niejednokrotnie WojciechH już nic nie ma a z PUP'u nie dostaniesz bo nie jesteś bezrobotnym.
Mateusz: jezeli chodzi o użyczenie lokalu na siedzibe firmy za 0zł od rodziców, dziadków(tak jest w moim przypadku) to chyba są dodatkowe koszty... podobno w użyczeniu nie ma czynszu, moze byc co najwyzej umowa o najem, przez co rodzice/dziadkowie muszą placic dodatkowy podatek... ?
żadnych dodatkowych podatków nie ma - ja aktualnie mam zarejestrowaną jedna z dg w mieszkaniu którego właścicielką jest inna osoba. Została spisana 'pseudo' umowa użyczenia dla US ale jej i tak nie potrzebowali i nikt nic nie musi płacić - no poza mną kosztów użytkowania ale to i tak płaciłem wcześniej więc zero zmian :)
no ok, i wrzucasz sobie czynsz w koszta? czy chociaz jego czesc?
Witam serdecznie.
Od kilku lat wykonuję strony www, do tej pory wszystko na umowę o dzieło. Jeżeli ktoś byłby tak łaskawy i udzielił mi krótkiej lekcji, jakie są koszty utrzymania firmy jednoosobowej. Pracuję w domu dlatego pomijamy wszelkie opłaty za lokal itd. chciałbym wiedzieć ile będą mnie kosztowały wszystkie opłaty, które muszę zapłacić państwu po założeniu firmy. Załóżmy, że dochód nie będzie przekraczał 7 tys. z góry dziękuję ;)
Było co najmniej parędziesiąt razy o tym, niektóre posty lądowały od razu w koszu. Poszukaj na forum, napewno wszystko jest i nie ma sensu tego tu kopiować. poza tym to Ty powinieneś wiedzieć jakie będziesz miał dodatkowe koszty utrzymania JDG poza tymi obligatoryjnymi dla wszystkich.
Powiedzmy że założyłem firmę i mam wszystko załatwione i nadszedł okres który ustaliłem na rozpoczęcie działalności gospodarczej jeżeli przez np. cały ten miesiąc nic nie kupię, nic nie sprzedam po prostu zupełnie nic nie zrobię to jakie poniosę mniej więcej koszta utrzymania firmy przez ten miesiąc?
Będziesz musiał zapłacić ZUS, ich nie interesuje czy masz przychodzy, czy nie. Dla nich się liczy, że prowadzisz działalność gospodarczą.
Może wyda się dość retoryczne, ale... ile trzeba mieć lat, żeby założyć firmę? Z tego co wiem trzeba mieć dowód osobisty, a ten z kolei można uzyskać, mając 16 lat. Tyle wystarczy czy trzeba być pełnoletnim?
I jeszcze jedno (to na pewno gdzieś jest, ale znaleźć nie mogę): czy osoby uczące się (a zarazem pracujące we własnej firmie) są zwolnione z płacenia ZUSu?
18 lat.
Zwolnione, a dlaczego?
Aha.
Właściwie to nie wiem dlaczego - tak gdzieś wyczytałem. Więc są dwie możliwości: nie zrozumiałem, tego, co przeczytałem albo było źle napisane (chociaż wielce prawdopodobne, że to mój błąd).
Witam
kończę studia i dostałem propozycję wejścia w spółkę zajmującą się sprzedażą pewnego towaru w Polsce na zasadzie Głównego Przedstawiciela Niemieckiej firmy. Otóż oprócz mnie są jeszcze dwie osoby -rodzina (pracujące gdzieś indziej-jedna na stałe za granicą). Muszę założyć firmę na siebie i spółkę z tymi dwoma osobami. Te dwie osoby zapewniają wkład finansowy, ponieważ potrzebny jest samochód służbowy, opłacenie hoteli, paliwa, telefon, komputer, foldery reklamowe itp. I tu powstaje pytanie jak to zrobić ponieważ to jest na mojej głowie a jestem kompletnie zielony w tym kierunku - założę firmę na mnie i gdzie (czy) rejestrować gdzieś spółkę? Czy dostanę jakieś pieniądze z PUP-u? Dziękuję z góry za POMOC
mamy rok 2007 od jakiej kwoty liczy się rozliczenie VAT
|
|