|
Jak założyć firmę |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
39 700 na rok 2007
po przeczytaniu tego wontku wiem prawie wszystko o zakladaniu wlasnych firm tylko jedno mnie dreczy .. tzn. chce załozyc firme import export w krajach unii oraz chandlowo/usługowo/produkcyjną. wiem ze musze tego dosc spoko w pisac przy rejestracji ale teraz pytanie glownymi pracami jake bede wykonywał to usługi na zecz firm zagranicznych a miejsce wykonania ich bedie np w niemczech/irlandii/Francji jak to mam potem rozliczac i jak to załatwic co by mnie nie dopadły 2 podatki polski i państwa w ktorym pracuje.
i jak prowadze firme jednoosobował moge najac pomocnikow w jakiej formie i ile ichmoge najac zeby przymusowo cos sie nie zmieniło. dzienki za odpowiedz
Witam wszytsich :)
chciał bym założyć firme transportową chcę kupić auto o ładowmości około 6000kg proszę o podpowiedż od a do z.
Witam wszystkich serdecznie
Jestem na etapie przygotowań do otwarcia własnej działalności. Obecnie nurtuje mnie kilka pytań: 1. Czy potrzebuje jakiś specjalnych zezwoleń, licencji na handel uzywanymi częściami do samochodów osobowych ( moze zdarzyć się że będę sam je pozyskiwał-demontował, możliwe że będę kupował je hurtem) 2. Czy PKD widzi ta działalność bardzo ogólnie?? tzn czy podchodzi to pod kod 50.30.A ( handel detaliczny częściami samochodowymi ) pozdrawiam
Witam =)
Panie Mateuszu pytanie, a mianowicie gdzies wyczytalem dodatkowo,że : " Osoby fizyczne oraz wspólnicy spółek cywilnych muszą zacząć od złożenia zgłoszenia o wpis do ewidencji działalności gospodarczej. Zawierać ono musi: - imię i nazwisko przedsiębiorcy - nazwę firmy (nieobowiązkowo) - nr ewidencyjny PESEL przedsiębiorcy - adres zamieszkania przedsiębiorcy - adres siedziby firmy - rodzaj działalności określony zgodnie z symbolami Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) - miejsce/a wykonywania działalności - datę rozpoczęcia działalności .. " Czy w każdym z 3 przypadków mogę wpisać ten sam adres ? I co powinienem wpisać w "miejsce wykonywania działalności ", gdy będę ją wykonywał w tysiącu miejscach o tysiącu porach każdego dnia ? ( Do całej mojej pracy potrzebny jest tylko laptop z blueconnectem , gdziekolwiek jestem, i dokonywanie transakcji bezgotówkowych poprzez płatności kartą w internecie ) Pozdrawiam Serdecznie =)
Tak.
w dodatkowe miejsce wykonywania DG piszesz Polska
Potrzebuję pomocy!!! chciałabym załozyć firmę (spółkę zoo), ale kompletnei nei wiem od czego mam zaczać (chodzi o zbieranei różnych dokumentów jak np: pin, nr regon(?) itd) czy mógłby mi ktoś udzielić informacji na ten temat? z góry dziękuj
czy w pkd moża wpisac np import i cos zupelnie odległego jak np usługi gastronomiczne czy transport ? bo chciałbym sie dowiedziec jaka by mnie obowiązywała wtedy forma opodatkowania?? i tak np w pkd wpisze transport (wymagana licencja przewoźnika) ale na początku działalności zajoł bym sie np gastronoimią a licencje wyrobil potem to czy przy wpisywaniu w pkd działalności ktore wymagają licencji jak np sprzedaz paliw ,transort ,teraz z importem tez cos tam trzeba zalatwiac to czy przy wpisywaniu ich do pkd trzeba miec licencje odrazu ??
Nie trzeba
|
|