|
Jak założyć firmę - strona 5 |
Jak założyć firmę
Biznes Forum ‹ Twoja firma ‹ Firma
Autor
Wiadomość
39 700 na rok 2007
Witam wszystkich. Mam pytanie jestem zameldowany w woj. dolnośląskim przeniosłem się do Zielonej Góry i tu zamierzam otworzyć własną działalność i tu moje pytanie: Czy można założyć firmę w mieście w którym nie jesteś zameldowany? Co w sprawie siedziby firmy nie chce wynajmowac zadnego biura bo jest mi nie potrzebne a w zielonej wynajmuje pokoj wiec meldunku nie mam ? Gdzie musialbym sie rozliczac chodzi mi o ZUS i Urzad Skarbowy??? Bede wdzieczny za jakies informacje.
W miejscu zameldowania. Może meldunek tymczasowy?
Meldunek tymczasowy nie wchodzi w gre czyli jako siedzibe firmy moge wybrac miejsce zameldowania u moich rodzicow na w dolnoslaskim a jakos miejsce dzialalnosci firmy wybrac teren lubuskiego? i co wtedy z rozliczeniami zus skarbowka??
Tak, rejestrujesz i podajesz miejsce działalności cały kraj.
Witam! Chcioalabym założyc firme wraz z kolezanka. Niestety ja jestem z Radomia (zameldowanie) mieszkam na stałe w Warszawie, kolezanka jest z okolic Krakowa. Jestemy pewne ze chcemy zalozyc cos razem poniewaz obie osobno bedziemy dla siebie konkurencja. Chodzi o sprzedaz na allegro i w sklepie internetowym odziezy, obuwia i akcesoriow ze stanow, uk i chin. I teraz powstaje problem -jak to mamy zrobic? Nie wchodzi chyba w gre firma gdzie bedziemy wspolniczkami, poniewaz dzieli nas za duza odleglosc zeby ktoras jezdzila co chwila do drugiej zalatwiac fomalnosci. Powstaje tez problem lokalizacji firmy poniewaz kazda zapewne chcialaby ja miec u siebie. Poza tym podlegamy pod rozne US. Jakie rozwiazanie byloby tu najlepsze? Jedna zatrudni druga? Społka? Jedna zalozy druga bedzie "na gebę"? Co mozemy zrobic? Pomocy!
Normalna spółka z.o.o czy s.c. Nie musicie podlegać pod ten sam urzad skarbowy, każda rozlicza sie w swoim. Firma rozlicza sie tam gdzie miejsce rejestracji. Normalnie to zjedzą was koszty, chyba że zus płaci Tobie firma gdzie pracujesz. Każda z was może działać w imie firmy podpisywać faktóry zaciągać zobowiązania (ale do Weksli,kredutów, czy rejestracji bedziesz potrzebować podpisu obydwojga z was).
Na spolke zoo trzeba miec 50 tys kapitału zakladowego [o ile ostatnio ta suma nie wzrosla]. Ogólnie bardzo śliska sprawa- wiele zależy od pozornie mało istotnych czynników. Pamiętaj, że oprócz podatków płacisz też prowizje, tak więc marża musi być odpowiednio wysoka. Męcząca sprawa, sam przez to przechodziłem [na szczęście było super]. Do tego allegro ostatnio częściej nie działa niż działa. Zastanów się- ja bym drugi raz w to nie wszedł. Są lepsze sposoby na dużo większe pieniądze.
czyli spolka cywilna...dodam, ze nie mamy zadnego wkaldu wlasnego, nie liczac pieniedzy na pierwsze zamowowienie. Czy jest opcja zeby nie zakladac zadnej firmy tlko rozliczas sie jako osoby fizyczne?
po przeczytaniu tego wontku wiem prawie wszystko o zakladaniu wlasnych firm tylko jedno mnie dreczy .. tzn. chce załozyc firme import export w krajach unii oraz chandlowo/usługowo/produkcyjną. wiem ze musze tego dosc spoko w pisac przy rejestracji ale teraz pytanie glownymi pracami jake bede wykonywał to usługi na zecz firm zagranicznych a miejsce wykonania ich bedie np w niemczech/irlandii/Francji jak to mam potem rozliczac i jak to załatwic co by mnie nie dopadły 2 podatki polski i państwa w ktorym pracuje.
i jak prowadze firme jednoosobował moge najac pomocnikow w jakiej formie i ile ichmoge najac zeby przymusowo cos sie nie zmieniło. dzienki za odpowiedz
Witam wszytsich :)
chciał bym założyć firme transportową chcę kupić auto o ładowmości około 6000kg proszę o podpowiedż od a do z.
Witam wszystkich serdecznie
Jestem na etapie przygotowań do otwarcia własnej działalności. Obecnie nurtuje mnie kilka pytań: 1. Czy potrzebuje jakiś specjalnych zezwoleń, licencji na handel uzywanymi częściami do samochodów osobowych ( moze zdarzyć się że będę sam je pozyskiwał-demontował, możliwe że będę kupował je hurtem) 2. Czy PKD widzi ta działalność bardzo ogólnie?? tzn czy podchodzi to pod kod 50.30.A ( handel detaliczny częściami samochodowymi ) pozdrawiam
Witam =)
Panie Mateuszu pytanie, a mianowicie gdzies wyczytalem dodatkowo,że : " Osoby fizyczne oraz wspólnicy spółek cywilnych muszą zacząć od złożenia zgłoszenia o wpis do ewidencji działalności gospodarczej. Zawierać ono musi: - imię i nazwisko przedsiębiorcy - nazwę firmy (nieobowiązkowo) - nr ewidencyjny PESEL przedsiębiorcy - adres zamieszkania przedsiębiorcy - adres siedziby firmy - rodzaj działalności określony zgodnie z symbolami Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) - miejsce/a wykonywania działalności - datę rozpoczęcia działalności .. " Czy w każdym z 3 przypadków mogę wpisać ten sam adres ? I co powinienem wpisać w "miejsce wykonywania działalności ", gdy będę ją wykonywał w tysiącu miejscach o tysiącu porach każdego dnia ? ( Do całej mojej pracy potrzebny jest tylko laptop z blueconnectem , gdziekolwiek jestem, i dokonywanie transakcji bezgotówkowych poprzez płatności kartą w internecie ) Pozdrawiam Serdecznie =)
Tak.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|