|
Jak założyć firmę - strona 6 |
Jak założyć firmę
Biznes Forum ‹ Twoja firma ‹ Firma
Autor
Wiadomość
w dodatkowe miejsce wykonywania DG piszesz Polska
Potrzebuję pomocy!!! chciałabym załozyć firmę (spółkę zoo), ale kompletnei nei wiem od czego mam zaczać (chodzi o zbieranei różnych dokumentów jak np: pin, nr regon(?) itd) czy mógłby mi ktoś udzielić informacji na ten temat? z góry dziękuj
czy w pkd moża wpisac np import i cos zupelnie odległego jak np usługi gastronomiczne czy transport ? bo chciałbym sie dowiedziec jaka by mnie obowiązywała wtedy forma opodatkowania?? i tak np w pkd wpisze transport (wymagana licencja przewoźnika) ale na początku działalności zajoł bym sie np gastronoimią a licencje wyrobil potem to czy przy wpisywaniu w pkd działalności ktore wymagają licencji jak np sprzedaz paliw ,transort ,teraz z importem tez cos tam trzeba zalatwiac to czy przy wpisywaniu ich do pkd trzeba miec licencje odrazu ??
Witam!!!
Mam takie pytanko. Chciałbym handlować w internecie? Czy muszę zakładać działalność gospodarczą by to robić? Jeśli trzeba to jaki będzie najlepszy dla mnie system rozliczenia podatku? Czy musze rozliczać się z watu? Proszę o odp Pozdrawiam
witam mam pytanie czy musze byc zameldowany aby zalozyc dzialalnosc gospodarcza? dodam ze wymeldowalem sie z powodu WKU :) a teraz chce zalozyc w polsce razem z kolega dzialalnosc gospodarcza na terenie mej matki. mieszkamy w tej samej gminie, kolega nie gdzie zalozyc dzialalnosci i bendziemy moim wspulnikiem. mamy w planach zalozyc stolarnie prosze o pomoc
Nie trzeba być zameldowanym
Podepnę sie pod pytanie Brylanta. Znajomy otwiera firmę (branża budowlana) dużo zleceń będzie wykonywał jako podwykonawca (takie czasy) jaką najlepszą formę opodatkowania ma wybrać Czy podatek liniowy 19% czy moze ryczałt od przychodów ewidencjonowanych. Zasady ogólne mimo odliczeń kosztow (paliwo ,ZUS ) to trochę mało bo materjały dostarczać będzie głowny wykonawca i szybko przekroczy 19% próg podatkowy. Pozdrawiam
jestem w dokladnie takiej samej syt. prosze o podpowiedz dzieki
Witam. A ja mam inne pytanie.
amianowicie czy adres firmy moze byc adresem zameldowania a siedziba w zupełnie innym mieście?
Mam pytanie, a nie warto zakładać nowego tematu.
Czy jak założę firmę i nie uzyskam żadnego przychodu w ciągu np. pierwszego miesiąca, to muszę coś płacić US?
Adres firmy oznacza jej główną siedzibe i oczywiscie moze to byc adres zameldowania, jeśli masz prawo do lokalu (umowa najmu, kupna...), a działalnośc możesz prowadzic w wielu lokalnych oddziałach . Zależy od formy rozliczania sie z US.
To i ja się podłącze. Chodzi mi o ZUS
to znaczy jak będę miał wszystkie dokumenty? Druga sprawa to że muszę złożyć dwa wnioski zgodnie z tym co napisali .I jakie te druki wypełnić? Bo im więcej czytam o ZUS-ie tym mniej wiem. Będę wdzięczny za pomoc bo prawie już wszystko wiem.
ZUS-ZFA i ZUS-ZUA
A jeszcze jedno do banku jest potrzebna( czasami) pieczątka, ale warto wyrabiać pieczątkę jeśli nie dostałem jeszcze numeru NIP. Czy trzeba mieć na pieczątce numer NIP?
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|