Mam kilka pytań odnośnie wypełnienia druku wpisu do ewidencji.
1. Czy "Nazwa pod którą przedsiębiorca wykonuje działalność" oznacza poprostu nazwe firmy pod jaką będę wykonywał działalność gospodarczą? Według mnie: Tak
2. Jak mam wypisać rubryke "Określenie przedmiotu wykonywanej działalności, zgodnie z numerem podklasy i opisem w PKD"? Czyli:
a/ muszę wypisać zarówno numer PKD jak i pełną nazwe jaka się przy nim znajduje? według mnie: TAK
b/ czy wypisuje w kolejności: od głównego rodzaju wykonywania działalności aż do tych PKD, które będę zajmował się rzadziej? A może wypisuje po kolei według numerów? Czy może jest to beznaczenia?
Według mnie: jest to bez znaczenia
Czyli przykładowo mój wpis powinien wygladąć:
85.59.B Pozostałe pozaszkolne formy edukacji, gdzie indziej niesklasyfikowane
58.14. WYDAWANIE CZASOPISM I POZOSTAŁYCH PERIODYKÓW
Według mnie: Powyższy wpis jest poprawny.
3. Mam zamiar prowadzić kursy i szkolenia (np. przygotowanie do matury, kurs komputerowy dla dorosłych). Kursy będę prowadził w szkołach (wynajmował klasy). I jestem w kropce co wpisać w: "Adres oddziału lub innego stałego miejsca wykonywania działalności", ponieważ:
a/ nie mam jeszcze żadnej spisanej umowy ze szkołami - póki co deklaracje ustne, caly czas szukam najlepszego miesca.
b/ najpradopodobniej będzie to kilka miejsc, nie tylko w Katowicach (ale nie znam ich adresów, bo póki co sam nie wiem co wybiorę, gdzie będą najlepsze warunkI).
Co w takim razie wpisać w tym miejscu? Moim obaszerem wykonywania działalności będzie w sumie cały kraj i ciężko wskazać konkretny adres.
4. "Data rozpoczęcia działalności" - doczytałem, iż można przed tą datą wrzucić w koszta wydatki poniesione jako przygotowanie do prowadzenia działalności (czyli np. serwer, opłata za strone www, wydatki na ulotki). Ale mam inne pytanie:
HIPOTETYCZNIE:
Kursy organizuje od 1.02.2009. Klientów jednak będę starał się pozyskać poprzez reklame w styczniu 2009. Załóżmy, iż znajdą się osoby chętne zapisać na kurs. Czy mogę więc przed 1.02.2009 podpisać z nimi umowe (która będzie dotyczyć kursów, które startują po 1.02.2009) oraz otrzymać zapłate na konto bankowe? Według mnie: Tak
I drugie pytanie czy mogę podpisać umowe zlecenie przed 1.02.2009 z wykładowcą, który będzie prowadził zajęcia po 1.02.2009? Według mnie: Tak
I dodatkowo podepne się małym pytaniem do reszty (by nie zakładać nowego tematu): Wyczytałem gdzieś, iż lepiej zatrudnić na umowe zlecenie osobe, która jest już zatrudniona gdzieś na stałe. Płace wtedy mniejsze opłaty za tą osobę? I moje pytanie: Czy to prawda? I o ile są to mniejsze opłaty
Bardzo prosiłbym o skomentowanie i odpowiedzi na moje pytania.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.