|
Jak założyć firmę |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Chyba będę otwierać działalność ze względu na udogodnienie w postaci niższego ZUSu i nie wiem jak do tego się zabrać. Są opisy w sieci ale wole zapytać jak i od czego zacząć żeby nie było nieporozumień.
Zakładam że otwierasz działalność jako osoba fizyczna:
1.Najpierw udajesz się do Urzędu Miasta po wpis do ewidencji. To kosztuje Cię około 100zł (w zależności od miasta). Tam Potrzebujesz Dowód Osobisty plus określenie wg. PKD rodzaju wykonywanej działalności. Lepiej tam wpisać więcej rzeczy pokrewnych bo za każdą zmianę czy dopisanie jest dopłata (ok. 50zł). Ustalasz też siedzibę działalności (np miejsce zamieszkania) oraz określasz od kiedy startujesz. Najlepiej od 1 danego miesiąca. Na całość musisz mieć minimum trzy tygodnie, da się krócej ale trzeba gonić urzędników. Na wpis czekasz około tydzień. 2. Udajesz się do GUS po numer REGON. Zanosisz ksero WPISU DO EWIDENCJI, nic nie płacisz, ustalasz główny rodzaj działalności i też czekasz około tygodnia. 3. Jeśli byłeś kiedykolwiek zatrudniony i posiadasz NIP(na firmę będzie ten sam co na Ciebie) robisz ksero tego zaświadczenia, ksero REGONU, WPISU i możesz udać się założyć konto w banku. Jeśli wybierasz konto internetowe polecam ten link. 4. Z kserokopią umowy z bankiem, REGONEM, WPISEM idziesz do US i wypełniasz wniosek NIP-A (aktualizacja NIP). Tak samo nic za to nie płacisz. W okienu "Podatek dochodowy" wybierasz rodzaj podatku (karta podatkowa (wg. PKG US ustala mięsięczny podatek jaki płacisz, niezależnie od dochodu) ryczałt, zasady ogólne (możesz wybrać podatek liniowy 19% ale na początku nie jest to opłacalne). W VAT wchodzisz po przekroczeniu 20 000 EURO za dany rok. Pamiętaj że jak starujesz np. w czerwcu jest to już tylko 10 000 EURO. Podatki zaczynasz płacić jak wyjdzie Ci dochód (przychód - koszty_uzyskania x 19% - składka zdrowotna = DOCHÓD). Ustalasz też czy księgowość prowadzi biuro rachunkowe (jak tak musisz mieć ksero + oryginał umowy) oraz pokazujesz jakiś papier na lokal (jak masz swój lub mieszkasz np. u rodziców robisz umowę - użyczenie za 0zł). 5. Na koniec zostaje ZUS. Masz czas do 14 dni od dnia rozpoczęcia działalności. Wypełniasz dwa formularze ZFA i ZUA. Wypełnienie polega na przepisaniu danych typu NIP, REGON, WPIS, NUMER KONTA. Aha, od tej pory ZUS może Cię ścigać za błędy w comiesięcznych deklaracjach, za zwłokę w płaceniu. Mają na sprawdzenie dokumentów 10 lat i z tego co wiem nie spieszą się. To tyle w telegraficznym skrócie.
a jakie rozliczenie jest korzystne na początku działalności?
czy ryczałt i jakie są tego plusy i minusy czy może książka przychodów i rozchodów po prostu?? Czy może jeszcze jakieś inne zupełnie. Jak dobrze zacząć żeby nie było falstartu? Wydaje mi się jednak biuro rachunkowe jest konieczne do prowadzenia księgowości i pamiętania o różnych terminach itp itd Dla kogoś takiego jak ja ( totalego laika jeśli chodzi o tego typu rzeczy) to zbawienie.
Jeśli możesz wejść w kartę podatkową (informacje takie uzyskasz w swoim US, są inne dla różnych miejscowości) to wybieraj karte. Ryczałt też jest korzystny. Zasady ogólne też nie są złe, choć tu musisz prowadzić książkę przychodów i rozchodów.
Czy ja wiem czy konieczne, swoją pierwszą Działalność Gospodarczą sam poprowadziłem od strony księgowej, kupiłem program który mi większość rzeczy sam rozliczał, do ZUS dokumenty przekazywałem elektronicznie za pomocą płatnika. Nie było źle.
karta podatkowa, z tego co wiem, zwalnia z prowadzenia ksiąg i płacenia składek na podatek dochodowy. W jakiej formie następuje zatem rozliczenie? Może masz jakiegoś ciekawego linka do tego tematu?
Od kiedy jest się firmą - od momentu wpisu do ewidencji czy od chwili zadeklarowanego rozpoczęcia działalności w zgłoszeniu do ewidencji?
Chodzi mi o to czy można już kupować na firmę np. wizytówki, zapłata za stronę i tego typu działania które podejmuje się tak naprawdę zanim zacznie się działać. Wiąże się to też z rozpoczęciem płacenia składek zusowskich. Proszę o info.
Firmą stajesz się w dniu który sam wybrałeś jako początek działalności. Jest to absurd bo nie możesz sobie w koszta wrzucić 100zł zapłaconego w Urzędzie Gminy czy Miasta.
no to absurd faktycznie, chyba nie pozostaje nic innego jak się dogadać z firmą robiącą wizytówki i inne żeby wystawili fakturę po terminie rozpoczęcia działalności. Albo już nie wiem
Jeżeli jest to spółka kapitałowa może działać przed wpisem do KRS pod firmą (nazwą) z dodatkiem "w organizacji". Z tego co pamiętam przed wpisem do KRS ale po zawiązaniu spółki osobowej (umowa) można rówież zaciągać zobowiązania i nabywać prawa. Działamy wtedy w imieniu własnym jednak na rzecz spółki.
powiedzcie jak to jest z oplatami gdy
1.Mam umowe o prace z innym pracodawca (ZUS) 2.Uzyczam lokal od osoby trzeciej (czy wzrasta czynsz) 3.Czy to dobrze rozpoczynac w grudniu, czy mozna dzialac jako handlowiec/uslugodawca bez otwierania dzialalnosci (moze do jakiejs kwoty mozna) 4.VAT, wiekszosc uslugodawcow oraz handlowcow to platnicy VAT, pisaliscie ze im dluzej bez VATu tym lepiej, wtedy przeciez wyklucza sie interesy z wiekszoscia przedsiebiorcow 5.Czy mozna zatrudnic narzeczona (umowa o prace) Mam tez question co do malego przekretu ;). Czy mozna zatrudnic dziewczyne ktora jest w pierwszym miesiacu ciazy, powiedzmy ze gdy urosnie jej brzuszek to zwalniam place miesiac zasilek wychowawczy czy tam macierzynski po czym rozwiazuje firme, kto wtedy placi jej zasilek. Pozdr
Mam małe pytanie związane z tematem :
Czy jest możliwe założenie drugiej DG w innym mieście, tak aby mieć odrębny wpis? Jest już wynajęty lokal z mozliwością rejestracji DG /nie mam w tym mieście adresu zamieszkania/zameldowania - mieszkam w innym - i pod tym moim adresem zameldowania i zamieszkania jest jeszcze stary wpis do ewidencji... Jak sobie z tym poradzić? Help :( Muszę się gdzieś zameldować, lub coś wynająć? Starego wpisu, z różnych powodów nie mogę użyć...
Panowie to jak to jest mam juz Wpis , REGON firma rusza od 1.10 czy juz teraz moge kupic na fakture urzadzenia niezbedne ( otwieram bar) ? proze o odpowiedz
Czy nadal płatnikiem VAT stajemy się po przekroczeniu pewnego progu (20 tys.zł)?? Czy nadal podobnie jest z posiadaniem kasy fiskalnej??
Pozdrawiam, Michał
Na ten rok jest to kwota 39 200zł sprzedaży.
|
|