|
Jak zalozyc serwis aukcyjny? |
Jak zalozyc serwis aukcyjny?
• Strona 1 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Biznes Forum
‹ Biznes w Internecie
‹ Zarabianie w internecie
Autor
Wiadomość
Allegro.pl największy i najbardziej popularny internetowy serwis aukcyjny w Polsce, posiada wielu użytkowników, byłem jednym z nich dopóki allegro nie wymyśliło, że korzystam z wielu kont, gdyż był u mnie brat z innego miasta i się zalogował na moim komputerze na swoje konto. Sprawy oczywiście nie da się wyjaśnić dostaję się w odp. te same regułki, i stąd mój pomysł na założenie własnego serwisu aukcyjnego... W Polsce znane są jeszcze 2 większe serwisy Świstak.pl i Ebay.pl ale Allegro.pl działa o wiele skuteczniej. Nowy serwis aukcyjny żeby zachęcić ludzi do rejestrowania się trzeba było by dobrze zareklamować, na początku nie przynosił by on dochodów gdyż rejestracja i sprzedaż była by darmowa (to na pewno zachęciło by przyszłych użytkowników), można było by pododawać nowe opcje wyszukiwania przedmiotów, inne opcje prezentowania sprzedających, oczywiście też na podstawie komentarzy od innych. Jeśli ktoś ma jakieś sugestie proszę o własną wypowiedź...
Hej zlo-ty, obawiam sie, że to trudny temat. Jestem zarejestrowana na allegro, swistaku i ebayu, ale tak naprawdę skupiam się tylko na allegro. Swistak jest darmowy i nie zachęca to jakoś ludzi, żeby tam kupowali i sprzedawali. Reklama, która mogłaby wypromować nowy serwis musiałaby być wg mnie bardzo droga i długofalowa...
Piękne słowa niczym nie poparte. To tak jakbyś powiedział "Są fajne samochody, ale palą 5-7 litrów ropy. Ja wymyślę taki co pali 1 litr" I co z tego, że tak powiesz jak i tak nie jesteś tego w stanie zrobić. Nawet największy, na świecie ebay nie dał rady więc o czym ty kolego piszesz. Że stworzysz coś co przebije allegro. Ten temat nie jest - jak napisał to przedmówca trudny - ten temat jest niemożliwy do zrealizowania. Więc nie sądź, że ci się uda, bo jeżeli tak myślisz to jesteś naiwniakiem. Allegro - mając już ustabilizowaną pozycję na rynku - wydaje miesięcznie kilkaset tysięcy złotych na reklamy i inne formy promocji. Nowy serwis musiałby wydać jeszcze więcej na wypromowanie czegoś co nie jest znane. Więc nie porywaj się z motyką na słońce.
To może ktoś ma jakiś pomysł co zrobić z takim Allegro, żeby nie traktowało tak swoich użytkowników? Chodzi mi o to zawieszanie kont, z bardzo niejasnych przyczyn? Czy to że brat zalogował się na moim komputerze na swoje konto ma świadczyć o tym, że korzystam z wielu kont? Trochę to takie dziwne, po za tym na allegro trzeba płacić za wystawianie przedmiotów, pogrubienia, wyróżnienia, pierwszą stronę kategorii i oczywiście prowizja za sprzedaż,a np. na ebay płaci się tylko za sprzedaż przedmiotu... Chodzi mi o to, że allegro robi co chce z użytkownikami i nic nie można zrobić...
zgadzam sie, ja tez mam dosc monopolu allegro i nie potrafie zrozumiec jak to sie rozroslo, no ale sami jestesmy sobie winni, na swiecie kroluje ebay, a u nas jakies smieszne allegro ktorych zasad funkcjonowania na prawde nie sposob zrozumiec, bo jak podejsc do tematu ze koles w dowodzie ma wpisane "jaromir" a na allegro podal "jarek" i jakis niedouczony baran zawiesil mu konto twierdzac ze podaje nieprawdziwe dane, a nie wspomne ze koles zyje z handlu na allegro, po prostu robia co chca i z kim chca, niestety wydaje mi sie ze nikt ich juz nie pobije w Polsce :(
Kwadratura koła.
Chce coś kupić poza allegro, żeby nie dorabiać monopolisty, to nie ma tego czegoś, a jak jest to drożej= wracam kupić tą rzecz na allegro. Chce coś sprzedać, wystawiam na innych serwisach niż allegro= efekt, zero zainteresowania= wracam na allegro. Na drugi raz szkoda czasu= tylko allegro.
Niestety wszyscy macie rację. Allegro jest 1 liczącym się u nas serwisem aukcyjnym. Jak to zwykle bywa cieszyliśmy się, że jest, jest nasze bo polskie ale teraz zachowuje się jak każdy monopolista. Niby monopolu nie ma ale jednak ma i prawie każdy odczuł za co mają pojedynczego człowieka czy firmę. Nie wiem czy nie powinien tam Urząd Antymonopolowy wkroczyć. A wykończyć się ich da ale raczej nie pojedynczy człowiek tylko musiałaby być jakaś naprawdę wielka korporacja z góra kapitału. ebay ma na co sobie sam zasłużył. Potraktowali nas jak wieśniaków to teraz sami skończyli w lesie. I uraz został w internautach. Wg mnie przydałby się porządny serwis, który działa wg zasady: co nie jest prawnie zakazane - jest dozwolone a nie tak jak allegro cały szereg ograniczeń.
Ja powiem uczciwe, że nie wierze w żaden serwis, który szybko zrównałby się z allegro, bądź zabrał im trochę klientów.
A dlaczego się tak dzieje? Jak ktoś wcześniej zauważył na allegro jest bardzo tanio, panuje duża konkurencja z tego powodu niskie ceny, a konkurencja jest gdyż dużo osób jest zainteresowanych kupnem, duże rzeczy się kupuje i dużo sprzedaje serwis stał się bardzo popularny i robi co chce z użytkownikami...a najgorsze jest to proszę zauważyć że QXL Poland czyli Allegro taka wielka firma nie ma numeru telefonu, żeby połączyć się z konsultantem i wyjaśnić sprawę, nie ma żadnych oddziałów w różnej części Polski... jednym słowem można się z nimi kontaktować poprzez wypełnienie formularza kontaktowego, a żeby to zrobić trzeba być użytkownikiem, no odp. na wiadomość trzeba czekać 2-3 dni i są to zazwyczaj jakieś wykute regułki, nie można szybko i konkretnie wyjaśnić sprawy... a z drugiej strony nie można, zrobić konkurencji Allegro bo żaden nowy serwis nie ma szans... i takie błędne koło.... a przecież allegro powstało w 1999 roku zostało założone przez 2 osoby... a jak się rozwinęło prze 10 lat...
Co do nowego serwisu aukcyjnego - żeby osiągnął jakąkolwiek liczącą się pozycję, bo o wygraniu z Allegro.pl nie mówię, potrzeba wielu milionów PLN. Jednak jeśli mówimy o "polskości" Allegro to serwis ten stworzył Holender mieszkający w Polsce, a w chwili obecnej właścicielem jest południowoafrykański fundusz. :-)
Pozdrawiam, Łukasz
Właśnie o to chyba chodzi. Allegro rozwijało się długo. Długie lata. Ma dobry system obsługi. Wiele funkcji itp. Ogólnie jest dobrym serwisem gdyby nie to, ze zachowuje się jak monopolista. Więc ewentualna konkurencja tez ma długie lata rozwoju przed sobą. Oczywiście najważniejsze byłyby 2 sprawy: reklama oraz ochrona przed oszustami. Szacunkowo skrypt aukcyjny coś ok 10 - 15 tyś złotych. Do tego kampania reklamowa nie mniej niż 10 tyś zł a najlepiej zdecydowanie więcej bo reklamy w TV i radiu tanie nie są. Po jakim czasie to mogłoby się zwrócić i czy by na pewno chwyciło ? Trudno ocenić. Nie sadze jednak aby wcześniej niż za 3-4 lata.
Czyli jednym słowem trzeba siąść i płakać... Na Allegro nie ma mocnych i niech sobie robią co chcą z klijentami...
Tego bym nie powiedział. Owszem da się z nimi walczyć ale wymaga to determinacji. jak masz czas to zorganizuj ludzi, zwłaszcza niechętnych temu serwisowi. Z tym akurat problemu nie ma - jest ich wielu. Gdyby było więcej ludzi jakaś grupa zebrana właśnie w tym celu - stworzenia nowego serwisu aukcyjnego i założył fundację, tak jak w przypadku Mozilli, do tego wciągnąłbyś jakichś informatyków, programistów itp zebrałbyś ileś tam ludzi i każdy co miesięcznie wsparłby cel nie za wielką kwota powiedzmy tak do 50 zł to już ze 100 - 200 ludzi byłaby jakaś kasa właśnie ma reklamę i inne sprawy. Gdybyś jeszcze zrobił tak ze każdy ma udział w zyskach serwisu proporcjonalnie do wniesionych wkładów finansowych. Ale to pomysł dla wizjonera. Wtedy to byłaby raczej normalna s.a.
Widzisz kolego to chyba najmądrzejsza wypowiedź ze wszystkich, jako jedyny poradziłeś co można zrobić żeby coś z tego wyszło, zawsze to jakiś pomył sam jeden malutki człowieczek nic nie zdziała ale jak to mówią w "kupie siła", aktualnie jestem właścicielem firmy handlowej i nie stać mnie na inwestycję rzędu kilkunastu tys. zł, a tak przy pomocy innych osób można było by coś zacząć działać, trzeba wszystko dobrze zorganizować, dopracować, przecież początki zawsze są trudne... jakby nie było to forum jest po to żeby pomagać ludziom i może jak nie ja to, ktoś inny zacznie działać w tym kierunku zainspirowany wypowiedziami na tym forum, zawsze lepiej porozmawiać, pomyśleć, pokombinować, być osobą kreatywną niż siedzieć jak taka szara myszka i godzić się na wszystko... Allegro stało się taką potęgą, gdyż tak na prawdę nie ma konkurencji, a ma naprawdę wielkie zyski, jasne że żeby taki serwis powstał trzeba wielu nakładów pieniędzy, ale gdyby to ruszyło i funkcjonowało w miarę dobrze w ciągu kilku lat mogło by z tego wyjść coś naprawdę fajnego...
Jasne. Sam byłbym zainteresowany uczestnictwem w czymś takim. Oczywiście organizacja, uczciwość i jawność dla wszystkich członków takiej grupy byłaby najważniejsza. Także przejrzyste zasady np; comiesięczna wpłata 50 zl przez jakiś czas np 2 lata bez żadnych zysków bo wszelkie ewentualne zyski jakie generowałby serwis poszłyby na jego dalszy rozwój. A do tego każdy mógłby coś dołożyć co może od siebie np właściciel agencji reklamy kampanię reklamowa oczywiście na miarę swoich możliwości, informatyk zarządzanie serwisem, ktoś jeszcze coś innego by dał i tak mogłoby to zacząć żyć. Ale musi być jakiś wizjoner by nad całością czuwać.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Jak zalozyc serwis aukcyjny?": - Serwis internetowy - serwis aukcyjny - serwis aukcyjny plus coś! - Nowy serwis aukcyjny - Serwis aukcyjny www.bazarek24.pl - Inny serwis aukcyjny
• Strona 1 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
|
|