|
Jak założyć sklep internetowy krok po kroku - strona 7 |
Jak założyć sklep internetowy krok po krokuBiznes Forum ‹ Biznes w Internecie ‹ Zarabianie w internecie
Autor
Wiadomość
Nie każde ma taki schemat. A dwa t faktycznie teraz już chyba takie zostały, więc jeśli nie masz kasy to nic z tego :(
Chciałbym założyć sklep ale nie mam zielonego pojęcia jak to się robi, a jednocześnie chciałbym założyć go sam. Szukam pomocy.
1. Znajdź towar który chcesz sprzedawać.
2. Wymyśl i kup domenę sklepu która będzie jednocześnie jego nazwą. 3. Napisz/kup gotowy skrypt sklepu. 4. Opracuj/kup gotowy/zleć design sklepu. 5. Kup serwer. 6. Zainstaluj sklep na serwerze. 7. Dodaj produkty do bazy danych. 8. Zarabiaj.
Prowadzę zwykły sklep teraz przyszła kolej pomyśleć nad sklepem internetowym.
Branże na razie zachowam w tajemnicy Ceny będą niższe około 4-15% od istniejących sklepów internetowych dostawa od 150 zł gratis. Na początku cały sklep będzie prowadzony na granicy opłacalności i nie będzie mnie stać na reklamę. 1.czy na zdobycie klienta same niskie ceny wystarczą? 2.którego kuriera wybrać dużo przesyłek będzie około 10-30kg ? 3.Jakie koszty opakowania towaru potrzeba uwzględnić ? (będą to np. worki 15kg Duże plastikowe lub szklane przedmioty) 4.który bezpłatny skrypt polecacie ?(będzie powyżej 3000 produktów) Pewnie takich pytań było już 100 ale trudno mam cos sensownego znaleźć. :)
Odpwiadam:
- Zacznijmy od tego, ze bez reklamy to ty nic nie zdziałasz, więc lepiej tego nie rób - Niskie ceny nie wystarczą, mogą być i wysokie ale sklep musi być znany; - DHL chyba najlepszy, ale nie znam sie na tym zbytnio, więc nie madrze się; - O workach się nie orientuję; - a skryptu darmowego też bym nie polecał, lepiej zakupić, teraz za pare 100'ek kupisz już. Pozdrawiam.
Warto pamietać że to dochodowy interes. Jednak tak jak kolega napisał, bez pożądnej kampani reklamowej, oraz pełego profesjonalnego podejścia do klienta zapomnij o jakim kolwiek interesie.
a czy jest szansa utrzymać się na rynku z tak wielką konkurencją w tej dziedzinie(komputery i akcesoria)?
Zależy od wielu czynników. Sklep musi być dobrze wypromowany, a sprzedawane akcesoria w przystępnej cenie i dobrej jakości, co przyciągnie Klientów. Zadowolony Klient poleci sklep znajomemu i sam do niego wróci. Musisz jednak pamiętać, że na wypromowania sklepu potrzeba czasu i nawet pierwsza dziesiątka w Google nie zapewni Ci stałych zamówień. Jeśli jesteś osobą niecierpliwą, to nie polecam takiej formy działalności, bo prawdopodobnie szybko się zniechęcisz. Kiedyś moja firma zrobiła sklep internetowy dla producenta akcesoriów samochodowych. Sklep został przez nas wypozycjonowany do TOP10 w Google w ciągu 2 miesięcy. Zabrakło jednak cierpliwości naszym Klientom, którzy oczekiwali po kilku miesiącach istnienia sklepu oszałamiających zysków. Także realnie oceń swoje szanse i zastanów się, czy jesteś gotów zainwestować i "przetrzymać" okres zastoju, bo taki niewątpliwie przez jakiś czas będzie.
Ja ci powiem tak z grubsza, że dobra promocja sklepu zależna jest od ilości kasy doń włożonej...
W przypadku czegoś takiego jak TOP 10 w googlach zakładam, że potrzeba przynajmniej dwa lata, aby mówić o jakimkolwiek wypromowaniu. Godne polecenia są jednak porównywarki cenowe... Weźcie się za współpracę z taką. Nie wiem czy to coś kosztuje, ale dzięki temu możecie się nastawić na wąski profil, wyprzedzając konkurencję i zapewnić sobie klientów.
Też poleciłbym porównywarki ale z doświadczenia wiem, że mają one swoją ograniczoną pojemność. Tzn. musisz się nastawić na to, że o ile (zwłaszcza przy niskich cenach) na początku stopień "przejść" jest spory o tyle z czasem troche spada.
Porównywarki kosztują tzn. nie wszystkie ale te najbardziej znane (i zarazem te które "dadzą" Ci najwięcej nowych klientów). Koszty np. w Ceneo o ile się nie myle to stała miesięczna opłata + prowizja za przejście do sklepu. Można więc wpaść w błedne koło z jednej strony aby być tam zauważonym musisz mieć niskie ceny (bo klienci tam wchodzący są na nie wrażliwi) ale musisz pamiętać też, że płacisz prowizję która znów zmniejsza twój zysk. Niemniej jest to dobra promocja dla sklepu.
Ja myślałem o reklamie na stronkach (bilbordy itp...) z dobrą nazwą i znaczkiem które zapamięta klient. W przyszłości reklamy na przystnkach (pzynajmniej w moim mieście i sąsiednich) oczywicie jak bedzie mnie stać na to, ale dobra reklama to podstawa.
W przypadku "billboardów" jak to pan nazwał (a poprawniej banerów) liczy się ilość wejść na daną stronę oraz jej zgodność z tematyką. Możliwe że tutaj wartoby było zainteresować się Google AddSense, aczkolwiek ja się nimi interesowałem jedynie od drugiej strony. Reklamy na przystankach ok, ale niw wszystkich i tylko w skupiskach potencjalnych klientów (np. okolice niektórych szkół, zakładów pracy itp.) mogą się okazać bardziej trafnym rozwiązaniem niż umieszczenie nawet na głównej arterii komunikacyjnej.
Witam
Chciałabym założyc sklep internetowy, jest to jedyna możliwa dla mnie forma własnego biznesu. Zastanawiałam się nad sklepem z zabawkami dla dzieci, bądź księgarnią z wyspecjalizowanym towarem. Czy ktoś próbował tego rodzaju biznesu? Nigdy wcześniej nie zakładałam własnej firmy nie wiem za co się zabrać, skąd wziąźć towar. Wszystkie rady mile widziane;-) Pozdrawiam
Zobacz najpierw jaką masz konkurencje w internecie- wybić się jest naprawdę ciezko... Znajdz dostawcę, który będzie miał dużo niższe ceny niż konkurencja- z tym też będzie ciężko, ponieważ konkurencja ma rabaty u hurtowni...
Wg. mnie z książkami raczej niemozliwa sprawa do wybicia, aczkolwiek cierpliwość popłaca i może po pół roku by się udało. Jednak ogólnie do sklepów internetowych trzeba mieć cierpliwość i troche $$$ na reklame bo bez niej klapa.
nie wiem skąd przekonanie ,że (jak sama piszesz ) osoba bez doświadczenia w biznesie ,potrafi poprowadzic wyspecjalizowany sklep ?
specjalizacja ,a w jakiej dziedzinie ? panuje tu na forum przekonanie ,ze jak nie masz kasy to najlepij załozyc sklep internetowy , bo rodzice płaca za łącze i nie potrzeba kasy na towar jak ktoś cos zamówi ,to polecę do sklepu czy hurtowni ,kupię i wyśle a za przesylke zapłaci kupujący jakie to proste a skąd wziąc towar ,zeby miec ceny tansze niz w tradycyjnym sklepie o 30 %? tak jest np ze sprzetem agd ale i z inymi towarami podobnie kto ci da towar bez kasy zebys mogła sprzedawac z taki upustem ? kto ci da taki towar i nie bedzie chciał jeszcze kasy ? zaraz ktos napisze ze ,,sklep wyspecjalizowany to super pomysł " beda zyczenia powodzenia ,całuski ,wiwaty i co ? skonczy się na gadaniu jak bedziesz znała wszystkie minusy biznesu , to plusów mozesz juz nie znac i tak sie uda bo kazdy biznes ,jak wiesz o nim wszystko co negatywne to musi się udac jak znasz wszystkie kruczki i mozliwości wpadki ,to sukces murowany gorzej jak stawiasz na specjalizację w branzy ,o której nie masz pojęcia to niestety ale nie MUSI sie udac a zeby sprzedawać z takim upustem ,to nie wystarcza ,,kontakt " do hurtowni chyba że do hurtowni kontaktów
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Jak założyć sklep internetowy krok po kroku - strona 7": - Jak założyc wypożyczalnie? Krok po kroku - e-sklep krok po kroku - jak otworzyć sklep z odzieżą używaną - krok po kroku - Krok po kroku - Giełda krok po kroku
|
|