|
JAK ZAŁOŻYĆ SPÓŁKE |
JAK ZAŁOŻYĆ SPÓŁKE
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Witam. mam pytanie w sprawie załozenia firmy.Nie chodzi mi o złozenie działalnosci jako jeden włsciciel lecz o zalozenie społki 2 lub 3 osób.Czy jest to mozliwe i czy oplacenie takiej firmy jest kosztowne.Firma mialaby sie zajac wykonczeniem wnetrz na podstwie projektow innej firmy lub na bazie projektów spółki.Prosze o jakies rady lub informacje.
Nie jest określone w pytaniu o jaką spółkę chodzi: cywiliną, jawną, komandytową, z ograniczoną odpowiedzialnością, czy akcyjną. Pomijam tu spółkę partnerską i komandytowo-akcyjną.
Najprostszym i najtańszym sposobem jest spółka cywilna i nie wymaga wnoszenia kapitałów przez wspólników. Koszty to znaczki skarbowe do umowy spółki, wpis do ewidencji gospodarczej każdego ze wspólników i opłata skarbowa za VAT (jeżeli spółka będzie płatnikiem VAT). Wszyskie sprawy związane z rejestracją załatwia się w przypadku spółki cywilnej w ciągu dwóch tygodni. Koszty zakładania innych spółek wzrastają w kolejności w jakiej podane wyżej rodzaje spółek zostały wymienione. Podaję użyteczny link: http://www.ksiegowa.biz.pl/spolka_cywilna.php
Dziekuje za info.
Witam-mam pytanie chciałbym z koleżanką otwożyc pub w pewnej wsi gdzie w promieniu 20KM nie ma pubu ani w danej wiosce nie ma sklepu w którym mozna by było kupić alkochol mam pytanie od czego zacząc ? kolezanka moze wnieść około 30tyś ja musiał bym otworzyć firme jak mozecie podpowiedzcie mi jaką spółke mamy załozyć czy coś w tym rodzaju i czy jest mozliwość zebym po otwarciu tej firmy uzyskał kredyt około 10tyś zł biorąc pod uwage ze nie moge dac nic pod zastaw z góry wielkie dzieki Arek
Przeczytaj również posty podobne do tematu "JAK ZAŁOŻYĆ SPÓŁKE": - Jak założyć społke ? - jak założyć spółke z.o.o bez kapitału?? - Jaką spółkę założyć - założyć ogólnopolską spółkę akcyjną - Czy ktoś wie jak najlepiej założyć spółkę?
• Strona 1 z 1
|
|