ale dla niego warto miec taka wycene...
Uprzedzam komentarz
|
Jak założyć spółke z.o.o bez kapitału?? - strona 3 |
Jak założyć spółke z.o.o bez kapitału??
• Strona 3 z 3 • 1, 2, 3
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
ale dla niego warto miec taka wycene...
Uprzedzam komentarz
Owszem są - ale nie w Polsce.
To bardzo ciekawe.
Chętnie Ci zapłacę żeby poznać ów magiczny i dostępny tylko wybrańcom sposób. Jak mniemam zgłębiłeś wszystkie ustawy i rozporządzenia i znalazłeś jakąś lukę, której nikomu innemu znaleźć się nie udało.
To tak jak "większa połowa"? Doskonale świadczy o tym, kto się nią posługuje.
Mój drogi przestań się puszyć bo śmiesznie wyglądasz. W przeciwieństwie do Ciebie nie uważam, że znam całe kilometry ustaw, rozporządzeń i decyzji, które zafundowało nam państwo. Ale co ja tam mogę wiedzieć. Ty masz ksh i kc w jednym paluszku. To dopiero coś.
:-) A co wycenisz na 50 tys? Arkusz w exelu? Poemat? Nie wiem czy wiesz ale jeżeli Urząd Skarbowy zakwestionuje Twoją wycenę to nie będzie z nim dyskusji. To nie jest tak, że to radosna twórczość i własne odczucie decydują o tym co jaką ma wartość. Poza tym mówiłeś, że da się założyć spółkę bez kapitału 50 tys złotych. A jeżeli coś wycenisz na 50 tys to zgodnie z obowiązującym prawem i tym co napisałeś będziesz miał 50 tys.
Ja natomiast uważam, że ludzie doradzający innym nie powinni udzielać im takich porad, za które potem mogą słono zapłacić.
istnieje jeste inna methoda co ja wjem jezli spolka ma 2 lub wjencej wspolnikow.Wtedy kazdy dla drugiego oswieca za kwota x zostala wplacona
Ja może wrócę do tematu. W spółce z o.o. jak najbardziej spółka odpowiada do wysokości kapitału zakładowego, ale Członkowie Zarządu za swoje decyzje odpowiadają już całym majątkiem. A kim chciałbyś być w tej spółce? Znajdziesz Członka zarządu podpisującego wszystkie dokumenty, i wiedzącego, że kapitał spółki to nieściągalne wierzytelności?
Jako argumentację za spółką z o.o. podałeś że nie chcesz odpowiadać majątkiem, za moment piszesz że nie masz nic. Ten wątek się nie klei. Jeśli chcesz się dowiedzieć jak zrobić przekręt to chyba nie to forum. ps. przepraszam ale okrutnie mnie drażni ostatnio polaczkowe kombinowanie.
a moze poslkie prawo jest do kitu?
w angli sie dostaje ltd za 500 pfuntow w niemiec niedlugo za 12500 euro to okolo 48.000 pln a w pl 50.000 mimo z obroty sa ogulnie mniejsze i prawa dla biznesmanow gorsze.jedyny plus w polsce to to z tutaj sie jeste dostaje dobre dotacje i wlatwej wejszc na rynek.....
Karol More, chciałbym zapytać czy za te 3000 zł swojej prowizji dajesz wycenę wartości niematerialnej przez rzeczoznawcę?
W moim przypadku chodziłoby o know-how za około 40 tys w firmie działającej w internecie. 25 tys za know-how mojego wspólnika i 15 za moje know-how. Czy możesz mi zaoferować dwie wyceny za 3000 zł i jeszcze Ci zostanie prowizja? Czy rzeczoznawca Sposób z wprowadzeniem wartości niematerialnej w formie aportu jest dosyć znany, jednak ciężki w realizacji. Jak jesteś w stanie założyć spółkę z o.o. (dwóch wspólników) za 5 tys zł na gotowo, to masz klienta. Wolę założyć spółkę w Polsce, niż kombinować z "limited". Ale pozostaje pytanie, czy faktycznie już robiłeś coś takiego (wycena rzeczoznawcy i uznanie jej w US i KRS), czy tylko znasz teoretyczną możliwość. Pozdrawiam,
Karol More, czyżby jednak nie było to takie proste?
Jesteś w stanie to zrobić, czy nie?
hmmm a nikt nie myslal zeby taka spolke kupic?
Jeżeli kupisz wierzytelność za 5 tys. i wniesiesz ją w formie aportu do spółki to i tak ona będzie warta co najwyżej 5 tys. PLN. Jeżeli chcesz taką wierzytelność "podrasować" na 50 tys. PLN, to jest kryminał. Sędzia, który by rejestrował taką spółkę musiałby być bardzo zmęczony, żeby przepuścić takiego knota. Ale sędzia jak będzie zmęczony, to pojedzie do domu wyspać się i wróci do przeglądania papierów, jak będzie wypoczęty. Sędziego nikt nie goni. Ja czasami jadę do sądu gospodarczego sprawdzić jakąś spółkę dla siebie, albo dla klienta. Gdybym znalazł w papierach rejestrowych, takiego knota, to od razu bym uznał, że nie warto z tobą robić interesów i jesteś niepoważnym człowiekiem. Na założenie banku trzeba mieć 5 mln euro, a nie 5 czy 50 tys. zł. Poza tym bank nie może być spółką z ograniczoną odpowiedzialnością. Jedyne na co możesz liczyć to dotacje unijne na DG. Dla banku nowopowstająca spółka z o.o. nie jest atrakcyjnym klientem, a dostawcy prędzej Ci dadzą coś na wpis do ewidencji niż na spółkę. Jeśli Twoja spółka z o.o. nie zapłaci podatku, to i tak US zgłosi się po podatki do Ciebie, jeżeli majątek spółki nie wystarczy na pokrycie zobowiązań podatkowych. W twojej sytuacji jest mało prawdopodobne, by ktoś chciał ubezpieczyć kredyt, ale może się znajdzie jakiś naiwny. Daruj sobie takie podejście do biznesu. Pozdrawiam
Bardzo mnie ciekawi czemu dopuszczono do rozwoju dyskusji poza właśnie to pytanie. Według mojego odczucia skoro założyciel tematu nie ustosunkował się do tego pytania chyba po prostu chciał spółkę "mieć" a nie dzięki niej zarabiać. Wielce byłem zdziwiony czytając, że nie mając na rejestrację chce zakładać stację benzynową (chyba dobrze zapamiętałem). Zakładanie biznesu to szczytna sprawa ale pewne rzeczy mi się nie zgadzają. Skoro ktoś zakłada spółkę zoo wiedząc, że trzeba mieć kapitał (czy aport - ale to inna bajka) to powinien się skupić na zdobyciu kapitału w ramach pełnej płynności finansowej a nie szukać sposobu jak ominąć wymagania finansowe. Samo posiadanie spółki nie jest przecież tanie. Każda działająca spółka natychmiast odczuwa boleśnie skoki kosztów - inne ceny obsługi księgowej, audyty itp. No i pensja prezesa :) Mówiąc całkiem poważnie radziłbym pytającemu zdobyć finanse w innej formie organizacyjnej a potem zastanowić się czy mu się opłaca nadal bawić w spółki. Ktoś już próbował delikatnie naprowadzać na wątek czemu takie wymogi. Ano po to aby nie było to tak łatwe jak w czasach "przełomu". Warto poczytać w rejestrach sądowych o sprawach, jakie ciągnęły się potem latami. Ktoś zakładał spółkę zoo za grosze apotem hulaj dusza. Moim zdaniem celem ustawodawcy było wyeliminowanie potencjalnych osobników mających z góry złą wolę lub osoby nieodpowiedzialne. Ograniczona odpowiedzialność...kosztuje :) R
Zgadzam się w kwestii kosztów. Spółka cywilna lub osoba fizyczna prowadząca DG to najniższe koszty. Natomiast w kwestii obowiązku badania sprawozdania finansowego przez biegłego rewidenta (czyli audytu) spółki z ograniczona odpowiedzialnością mają taki obowiązek przy spełnianiu dwóch spośród trzech warunków: a) średnioroczne zatrudnienie w przeliczeniu na pełne etaty wyniosło co najmniej 50 osób, b) suma aktywów bilansu na koniec roku obrotowego stanowiła w walucie polskiej równowartość co najmniej 2 500 000 euro, c) przychody ze sprzedaży towarów i produktów oraz operacji finansowych za rok obrotowy stanowiły równowartość w walucie polskiej co najmniej 5 000 000 euro. Przy tak małych zasobach kapitałów własnych i bliskiej zera mozliwości pozyskania kapitałów obcych nasz początkujący kapitalista, nawet jeśli okaże się geniuszem biznesu będzie miał parę lat czasu na przygotowanie się do pierwszego audytu.
Z przyjemnoscia mozna poczytac sugestie na temat zalozenia spolki w UK z mniejszym kapitalem zakladowym.
Pojawia sie jednak pytania - spolka musi miec siedzibe - czyli dochodza kolejne koszty wynajecia biura/siedziby czy sie myle?
Pewnie siedziba może być w domu, albo wynajmowanym lokalu. Kilka lat temu sprawdzałem ltd. z Londynu i wtedy okazało się, ....... że spółka ma 125 funtów kapitału, a cała nadwyżka to zatrzymany zysk z lat ubiegłych, który w każdej chwili można podzielić uchwałą wspólników. Ltd. z Londynu nie mogła uzyskać zbyt wysokich rekomendacji.
Pewnie siedziba może być w domu, albo wynajmowanym lokalu mieszkalnym. Kilka lat temu sprawdzałem ltd. z Londynu i wtedy okazało się, ....... że spółka ma 125 funtów kapitału, a cała nadwyżka to zatrzymany zysk z lat ubiegłych, który w każdej chwili można podzielić uchwałą wspólników. Ltd. z Londynu nie mogła uzyskać zbyt wysokich rekomendacji.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Jak założyć spółke z.o.o bez kapitału?? - strona 3": - Jak załozyć własny biznes bez kapitału ?? - Jak założyć społke ? - JAK ZAŁOŻYĆ SPÓŁKE - Jaką spółkę założyć - założyć ogólnopolską spółkę akcyjną
• Strona 3 z 3 • 1, 2, 3
|
|