|
Jak założyć swój własny bar |
Jak założyć swój własny bar
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam.Mam pytanie jak założyć swój własny bar w domu,lub jakiś interes przez telefon np.:zamówienia na pizze itp.chciałem się dowiedzieć czy trzeba wypełniać jakieś papiery,iść załatwiać sprawy do urzędu miasta i do innych miejsc.bardzo proszę o odpowiedzi bo nie wiem co robić.ps.gdyby to było potrzebne w barze bym miał między innymi:kebaby,pizze,zapiekanki,frytki,ciasta,ciastka,kawy,soki i koktajle,i obiady.
Rejestrujesz działalność gospodarczą na lokal, w tym przypadku dom. Składając wniosek, zaznaczasz jaki rodzaj działalności będziesz prowadził. Sanepid nie omieszka sprawdzić, czy Twoja kuchnia (a mam nadzieję, że jednak inne pomieszczenie) spełniają warunki do przygotowania posiłku. Pozostaje Ci wyposażyć lokal, w tym przypadku będzie to przede wszystkim piec oraz lada chłodnicza lub lodówka, ewentualnie sprzęt to mieszania ciasta, no chyba, że zrobisz je ręcznie bądź kupisz gotowe surowe ciasto do rozwałkowania (nie mylić z gotowym spodem).
jeżeli chodzi o ciasto,to ze składników będ\zie robione .takich jak mąka i cała reszta.a z tego co napisałeś zanim otworzę bar muszę załatwić odpowiednie papiery?
No tak ale nawet lokal gastronomiczny opiera się na kilku nazwijmy to "progach zezwoleń", bo najprostszy to handel gotowymi produktami, dalej są półprodukty, czyli np. bułki do wsadzenia do pieca, czy gotowe ciasto na pizze do upieczenia, czy parówki do podgrzania. No i dalej jest w końcu praca z surowym mięsem np. To też jest ważne, bo z tym wiąże się przygotowanie odpowiedniego zaplecza i narzędzi pracy (nie mówię tylko o nożach).
Otwierasz działalność i sanepid sam dyktuje Ci warunki jakie musisz stworzyć, wydają się niemożliwe do zrealizowania ale na wszystko są sposoby, tylko trzeba nawet nie tyle kombinować co myśleć.
zadajesz takie pytania jak byś mieszkał w dziczu bez cywilizacji. Jeśli o dziwo tak jest to otwierasz bar bez pozwoleń np: dla małp. Serwować możesz wszystko.
Jeśli jednak planujesz otworzyć bar dla ludzi, to trzeba by się zapoznać z warunkami. Ogólnie teraz każdy biznes opiera się na stercie papierów i biurokracji którą musisz przewałkować. Takie teraz życie.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Jak założyć swój własny bar": - Swój Własny Pub - Swój własny biznes - Zbuduj swój własny dom - Działaj na własny rachunek,rozwijaj swój biznes! - Załóż swój własny cyfrowy sklep za darmo i zacznij zarabiać!
• Strona 1 z 1
|
|