|
Jak założyć własną firmę |
Jak założyć własną firmę
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Szukam gotowego projektu jak założyć własną firmę?
Witajcie!!!
Mam 20 lat i jestem studentem.Chciałbym założyć własną firmę na początek była by to działalność jednoosobowa gdyż trzeba ograniczyć koszty jej utrzymania.Była by to firma zajmująca się utrzymywaniem czystości w przedsiębiorstwach produkcyjnych, biurach itd.Mam zamiar starać się o przyznanie dotacji z UP z EFS gdyż dodatkowy kapitał jest b.potrzebny.W okolicy w której chciałbym założyć moją firme nie ma żadnej większej konkurencji wiekszośc tutejszych zakładów wynajmuje emerytowane sprzątaczki które chca sobie tylko dobrobić.Moja firma wykonywała by kompleksowe usługi, mam zamiar zakupić nowoczesny sprzęt dzięki któremu praca szła by sprawniej.Mam jednak wątpliwości co do tego czy taka firma przynośić może większe korzyści dzieki którym mógłbym ją w przyszłości poszerzyć? Czy musze przeprowadzić w miare profesjonalne badanie marketingowe wśród firm i osób prywatnych z danego regionu? Czy do biznes planu należałoby przedstawić bardzo realne koszty utrzymania firmy i jej osiąganych zysków i co bym mógł jeszcze zrobić aby mieć pewność że ryzyko otworzenia takeij firmy jest niewielkie? Witajcie!!! Mam 20 lat i jestem studentem.Chciałbym założyć własną firmę na początek była by to działalność jednoosobowa gdyż trzeba ograniczyć koszty jej utrzymania.Była by to firma zajmująca się utrzymywaniem czystości w przedsiębiorstwach produkcyjnych, biurach itd.Mam zamiar starać się o przyznanie dotacji z UP z EFS gdyż dodatkowy kapitał jest b.potrzebny.W okolicy w której chciałbym założyć moją firme nie ma żadnej większej konkurencji wiekszośc tutejszych zakładów wynajmuje emerytowane sprzątaczki które chca sobie tylko dobrobić.Moja firma wykonywała by kompleksowe usługi, mam zamiar zakupić nowoczesny sprzęt dzięki któremu praca szła by sprawniej.Mam jednak wątpliwości co do tego czy taka firma przynośić może większe korzyści dzieki którym mógłbym ją w przyszłości poszerzyć? Czy musze przeprowadzić w miare profesjonalne badanie marketingowe wśród firm i osób prywatnych z danego regionu? Czy do biznes planu należałoby przedstawić bardzo realne koszty utrzymania firmy i jej osiąganych zysków i co bym mógł jeszcze zrobić aby mieć pewność że ryzyko otworzenia takeij firmy jest niewielkie? Prosze o jakiekolwiek wskazówki..
Nie bardzo rozumiem - nie wiesz ile mógłbyś zarobić? Moim zdaniem to podstawowa sprawa i od niej powinno się zacząć przymiarki do biznesu.
Badanie marketingowe będzie potrzebne ale niekoniecznie profesjonalne. Napisz do mnie to podpowiem Ci kilka rzeczy. Do wniosku dla PUP nie musisz przedstawiać szczegółowych wyliczeń a jedynie szacunkowe kwoty. Z tym też mogę Ci pomóc ;-)
Witam wszystkich.
Wydaje mi się ze trafiłem w dobre miejsce. A wiec postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce i założyć swoją firmę. Z racji tego, że na początku nie planuje niczego wielkiego, nie stać mnie na wynajęcie księgowego ani biura rachunkowego. Co więcej z analiz wynika że będę generował miesięcznie około 200 do 300 dokumentów wiec takie biuro rachunkowe trochę by mnie podliczyło. No ale wychodząc z założenia, że Polak potrafi postanowiłem sam się tym zająć. Od paru tygodni usilnie czytam i googluje w poszukiwaniu wiedzy. Jednak wiadomo jak czegoś nie zobaczy sie w praktyce, albo jak ktos nie pomoże to nigdy nie jest sie pewnym czy dobrze sie to robi. Nie chce nikogo przestraszyć ilością moich pytań, gdzieś napisano mi, że odpowiedzi na te pytania warte są kilkaset złotych. No ale co zrobić musze szukać oszczędności. Tak czy siak nie oczekuje, że otrzymam jakieś wyczerpujące informacje i nic nie będę musiał sam zrobić. Ale czasami wystarczy tylko mała podpowiedź żeby ruszyć z miejsca. Właśnie na takie podpowiedzi liczę. Dodam że od samego początku będę podatnikiem VAT, a od stycznia mam zamiar uruchomić kasę fiskalną. Główne zajęcie to sprzedaż internetowa. Ok przejdźmy do sedna, oto moje pytania: 1. Czy będąc płatnikiem VAT w księdze przychodów i rozchodów wpisuje wartości netto czy brutto. Np. kupiłem papier biurowy i w wydatkach mam wpisać jego wartość netto? Natomiast VAT zapisać w ewidencji Vatu? Czy tak samo jest z przychodami? 2. Czy sprzedając muszę również prowadzić ewidencję sprzedaży? Czy wystarczy jak będę na bieżąco uzupełniał zapisy w księdze? Wiem że jak będę miał kasę fiskalną to ewidencji już nie trzeba prowadzić. 3. Czy otwierając firmę muszę zrobić spis z natury? Szczerze to nie wiem co miał bym tam wpisać, gdyż na dzień otwarcia firmy nie będę miał żadnego towaru. Chyba że zdecydował bym się wrzucić w firmę wyposażenie które już mam, np. komputer jakieś szafki itd. Wtedy powinienem zrobić wycenę takich rzeczy, i o ile cena jednej rzeczy nie przekroczy 3500zł wpisać ją do ewidencji wyposażenia a jak przekroczy do ewidencji środków trwałych. W pierwszym przypadku całą sumę mógłbym zaliczyć w koszty, w drugim musiał bym zacząć amortyzację. Przynajmniej tak mi się wydaje. 4. Zaczynając działalność będę do niej wykorzystywał swój komputer który kupiłem parę lat temu i inne podobne rzeczy, które po prostu już mam (moje prywatne rzeczy). Czy rzeczy te stają się wyposażeniem i mam wpisać je do ewidencji wyposażenia? Po części odpowiedziałem sobie wyżej, ale może być też tak że jednak nie zdecyduje się wrzucić tego w żadną ewidencję, czy wtedy mogę używać do działań formowych swoich prywatnych rzeczy? 5. Czy dobrze rozumiem? Korzystając z samochodu prywatnego, prowadzę ewidencję przejazdów a następnie ilość rzeczywiście przejechanych kilometrów mnożę przez około 0,8 (skąd wziąć dokładną wartość) i koszt wpisuje w księgę jako wartość brutto. Ale czy musze zbierać też faktury? Czy robią to tylko ludzie który mają samochód na firmę. Wtedy mogą sobie odpisać Vat. Ja natomiast mając samochód prywatny mogę odpisać tylko wartość brutto od przychodu. Mnożąc ilość kilometrów przez 0,8 otrzymam pewna kwotę, załóżmy 350 zł w tym czasie będę również tankował i brał rachunki( o ile trzeba). Wiadomo że tankuje się raz na jakiś czas, np. raz na miesiąc za 400zł.. Podejrzewam ze do księgi wpisze wartość niższą, brutto. 6. Czy w kolumnie 13 księgi mam wpisać opłaty poniesione na Zus, który płacę za siebie? Wiem że nie całe bo społeczne i emerytalne w koszty a składkę zdrowotną odliczę od podatku w wysokości 7,75% składlki. 7. Jak to jest z tym rozliczeniem vatu. Czy za dany miesiąc wpłacam do US cały VAT należny i tak co miesiąc, a potem oni oddadzą mi Vat naliczony na podstawie faktur które przedstawię. Czy też sam obliczam w ciągu miesiąca różnicę miedzy watem naliczonym a należnym i tylko tą różnicę wpłacam do US. Aha i czy ta różnica jest moim kosztem, czy po prostu płace i zapominam o wszystkim. 8. Czy jeżeli poniosę teraz jakieś koszty i załóżmy, że będą one większe od dochodów, to czy one przeniosą się na następny rok? Czy po prostu stracę, a od nowego roku będę musiał wystartować jakby od początku, po spisie z natury? Wiem że będę musiał tu rozstrzygnąć która metoda kasowa czy memoriałowa daje możliwość przeniesienie kosztów na następny rok. Szczególnie ze teraz jest koniec roku i boje się że jak coś kupie to po prostu nie zdążę tego zbilansować zyskami. 19. Nie wiem czy gdzieś mi się obiło ale czy wartość vatu z faktur zaokrągla się do pełnych złotych? Czy też ostateczna sumę na koniec miesiąca? 11. Czy będąc płatnikiem Vat jestem zobowiązany do wystawiania faktur? Np. sprzedaje coś przez Internet i klient nie chce faktury, czy mimo wszystko muszę ją wystawić i schować do dowodów? Innymi słowy czy na wszystko co sprzedam musze wystawiać faktury? Tu wydaje mi się że jednak nie szczególnie jak była by kasa fiskalna, na którą sprzedaż i tak nabije. 12. W spisie towarów zwolnionych z podatku Vat znalazłem różnego rodzaju filmy. Czy oznacza to że kiedy będę sprzedawał wykonany przeze mnie film edukacyjny, np. kurs posługiwania się Wordem na płycie dvd. To czy sprzedaż takiego filmu nie będzie objęta podatkiem Vat? Cóż z gorących pytań to na razie tyle. Niestety nie mam w swoim otoczeniu nikogo kto mógłby mi na nie odpowiedzieć, a jedynie spekuluje ze znajomymi. Dzięki za zainteresowanie. Pozdrawiam, życzę dużych obrotów:)
Tak
Musisz.
Tak.
Tak.
Było.
Różnicę.
Stratę tak.
Tak. Na forum znajdziesz odpowiedzi na większość swoich pytań zawartych w tym poście. Warto abyś przeczytał posty przyklejone w poszczególnych działach oraz sprawdził, czy pytanie lub temat już nie był poruszany na łamach forum! Do tego używamy opcji SZUKAJ. Dziękuję![/quote]
Hej Dziekuje za odpowiedzi, pogrzebałem troche i sporo rzeczy mi się rozjaśniło.
Obecnie jesyem na eapie poszukiwania odpowiedzi na takie pytanie : Chciałem przygotować na komputerze film w postaci kursu, który będzie prezentował obsługę jakiegoś programu np. Worda. Czy taki kurs sprzedawany przez Internet na płycie DvD będzie zwolniony z podatku Vat? W ustawie znalazłem WYKAZ TOWARÓW, DO KTÓRYCH MA ZASTOSOWANIE ZWOLNIENIE OD PODATKU NA PODSTAWIE ART. 74 UST. 1 PKT 17 USTAWY ex 3706 90 99 0 ex 3706 90 99 - Filmy rekreacyjne przeznaczone w szczególności dla dzieci i młodzieży - Pozostałe filmy o charakterze edukacyjnym, naukowym lub kulturalnym Czy jeżeli rzeczywiście obowiązuje zwolnienie to mam wpisywać każdy sprzedany kurs w ewidencje Vatu? Dodam że mam zamiar sprzedawać również rzeczy które są obłożone 22% vatem. Czy w takim wypadku Vat mam rozliczać proporcjonalnie, czy faktycznie od ilości jaką ilość towarów obłożonych różnym podatkiem sprzedam?
Witam obecne mam taki problem :
...nie wiem czy dobrze robie. Nie wiem jakimi dowodami mam dokumentować przychód żeby potem muc wpisać go do ewidencji sprzedaży VAT i do PKPiR. Chodzi o to że wszystkie rzeczy sprzedaje co do jednej są za pośrednictwem poczty albo banku, wiec zwalania mnie to z posiadania kasy fiskalnej. Nie potrzebuje jej też ze względu na rodzaj sprzedawanych rzeczy. I teraz robie tak, drukuje sobie potwierdzenia wpłat z różnych banków że ktoś wpłacił określoną sumę. Takiemu wydrukowanemu potwierdzeniu nadaje numer i z tym numerem wpisuje do ewidencji sprzedaży VAT. Na podstawie tego wydruku mogę dość dokładnie wpisać kto był nabywcą ile wpłacił itd. Teraz czekam aż zakończy się dzień zbieram wszystkie wydruki potwierdzeń z banków i wystawiam dowód wewnętrzny na sprzedaż nieudokumentowaną. Na którym sumuje wszystkie kwoty podaje Netto, Brutto i VAT. I na podstawie tego dokumentu dokonuje wpisu w księdze. Mam pewne obiekcie przed wpisywaniem do ewidencji VAT ponieważ tam są rubryki, w które powinienem wpisać faktury, a ja ich nie wystawiam, bo robie to tylko na życzenie klienta. Jedynym potwierdzeniem jest wydruk potwierdzenia wpłynięcia pieniążków z banku. I czy można na koniec wystawić właśnie taki dowód wewnętrzny podsumowania sprzedaży nieudokumentowanej? Dzięki za odpowiedz.
Witam ponownie.
Ponieważ zbliża sie koniec miesiąca zaczyna nurtować mnie pewien problem. Mianowicie wiem, że Zus który zapłacę za listopad jest moim kosztem (społeczne i emerytalne w koszty a składkę zdrowotną odliczę od podatku w wysokości 7,75% składki). Chciałbym aby Zus ten stał sie moim kosztem w listopadzie, czy to znaczy ze musze dokonać wpłaty 31 listopada żeby móc zaksięgować jeszcze w tym miesiącu? Drugi problem to taki, że może być tak że jednak w tym pierwszym miesiącu koszty będą większe niż zyski, czy mimo to można odpisać Zus? I rozumiem że jeżeli nie mam podatku do zapłacenia to nie mam też możliwości odliczenia 7,75% zdrowotnego, no bo nie ma od czego. Ogólnie mam problem z fakturami które przychodzą z opóźnieniem, wiem że za listopad jedną fakturę dostanę w grudniu (wystawiona w listopadzie, koszt poniesiony w listopadzie). Mam zamiar zostawić po prostu miejsce w księdze i w ewidencji Vat żeby zaksięgować ją jeszcze w listopadzie, czy tak można robić? I ostatni problem czy oprócz comiesięcznego Vat-7, pierwszego zus-dra, muszę złożyć jeszcze jakiś formularz, np. : jakiś Pit odnośnie dochodowego? Dziękuje serdecznie za odpowiedzi, na pewno mi znacznie pomogą, chociaż jakiekolwiek wskazówki :)
Witam,
jestem nowy na forum i nowy w dziedzinie biznesu. I dlatego mam kilka pytań do Was doświadczonych. Otwieram gabinet z urządzeniami typu rolletic i body space - czyli najprawdopodobniej podchodzi to pod gabinet odnowy biologicznej i tak też powinienem go zarejestrować? Jaki podatek wybrać przy tego typu działalności? Czy mogę kupić sprzęt od osoby prywatnej na umowę kupna-sprzedaży? Czy muszę kupić od kogos innego na rachunek ewentualnie fv? Jeśli macie jeszcze jakieś cenne informacje to proszę o napisane. Pozdrawiam
Witam,
Skoro chcesz założyć własną firmę, ale masz obawy to proponuje abyś spróbował skontaktować się z AIP - Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości. Jest to instytucja, gdzie najszybciej, najmniej ryzykownie i najłatwiej można założyć własną działalność. Masz 20 lat więc oferta jest skierowana do Ciebie jak i również do innych osób, które nie ukończyły 30 roku życia. Co AIP zrobi dla Twojej firmy? •Użyczymy Ci osobowości prawnej dzięki temu działając w AIP nie musisz rejestrować własnej działalności gospodarczej. •Prowadzimy księgowość Twojej firmy. •Tworzymy umowy, udzielamy porad prawnych. •Pomagamy w wyszukiwaniu funduszy na Twoje przyszłe inwestycje. •Organizujemy szkolenia, byś mógł efektywnie zarządzać swoją firmą. •Wspieramy w reklamie i promocji. •Nad rozwojem Twojej firmy czuwa sztab ekspertów. Wszystko co zarobisz trafia na twoje konto bankowe.
jestem nowym uzytkownikiem biznesforum także chciałbym wszystkich powitać , mam nadzieje że dzięki forum uzupełnie braki w wiedzy dotyczącej prowadzenia działalności i jej otwarcia ale od początku... wpadłem na pomysł otwarcia firmy zajmującej sie rekreacja konkretnie otwieram tor kartingowy temat czesto poruszany na forum ale w ogólnikach co do samego funkcjonowania toru i spraw technicznych z tym zwiazanych moja wiedza jest wystarczająca i tu nie mam pytań. problemy i braki wiedzy dotycza kwestii urzędowych , podakowych itp. moja sytuacja wygląda nastepująco
1.KUPIŁEM GOKARTY PRZENOŚNY GARAZ I CZĘŚĆ SPRZĘTU DO ICH OBSŁUGI 2. JESTEM WSTĘPNIE DOGADANY NA NAJEM POWIERZCHNI PLACU 3 MOJE WYDATKI JAKIE BEDE PONOSIŁ CO MIESIAC - PALIWO, OPONY,WYNAJEM PLACU, KOSZTY NAPRAW powiedzmy RAZEM OK 7500ZŁ + koszty zwiazane z prowadzeniem firmy po przeczytaniu kilku informatorów doszedłem do wniosku że zarejstruje firme jako działalność jednoosobowa ( działalnośc rekreacyjo sportowa) z forma opodatkowania na zasadach ogólnych. a jeśli chodzi o vat , to mam kilka pytań , za co vat będzie mi później zwracany najważniejsze czy odzyskam vat z najmu placu ( comiesiac za plac bede placil ok 2800 z vatem) także sporo tego by sie nazbierało a oprócz tego paliwo?? opony?? reasumujac : 1Czy taka forma opodatkowania jest dla mnie najlepsza? 2Czy moge otworzyć taki rodzaj działalności jako rekreacyjno sportowa czy lepiej wybrać cos innego?? 3Czy odzyskam vat za najem placu, benzyne, opony servis gokartow?? 4Czy 18 % podatku będzie liczone od dochodu ( czyli od kwoty którą zarobie po odliczeniu wszystkich nakładów np benzyny opon kosztów najmu) np zostanie mi 1000 zł czyli 180 zł będe mosiał oddać fiskusowi??? 5Czy musze mieć kase fiskalna (wolał bym nie - koszta dodatkowe:/ )??? ok jeśli mi się coś jeszcz nasunie to napisze a narazie prosze o pomoc w w/w kwestiach pozdrawiam
1Czy taka forma opodatkowania jest dla mnie najlepsza?
Zasady ogólne: 18% płacisz jeśli nie przekroczysz 85 528zł dochodu, jeśli przekroczysz tą sumę to wszystko co ponad to zarobisz płacisz już 32% np. 86 528zł to zapłacisz 32% tylko od tego 1 tyś zł powyżej limitu. Możesz wybrać też podatel liniowy 19% - jest on stały nawet jak będziesz miał 500tyś dochodu. 2Czy moge otworzyć taki rodzaj działalności jako rekreacyjno sportowa czy lepiej wybrać cos innego?? Musisz zapytać kogoś kto się na tym zna, tzn. trzeba założyć taki rodzaj aby można było odliczać wszystkie koszty związane z biznesem. 3Czy odzyskam vat za najem placu, benzyne, opony servis gokartow?? Oczywiście, możesz go odzyskać w krótkim pisząc pismo do Urzędu Skarbowego ale to jest mało praktykowane i trwa kilka miesięcy lub co jest częstsze odliczać co miesiąc w deklaracji VAT. Tzn. zapłaciłeś już powiedzmy za sprzęt 12 200zł brutto. Czyli Vatu jest 2 200zł - już go zapłaciłeś. W tym momencie po miesiącu działalności zarobiłeś 122zł brutto - vatu jest 22zł - nie płacisz go już do urzędu tylko odliczasz od 2 200zł - 22 zł = 2 178zł tyle jeszcze masz do odzyskania. Jeśłi to spacisz i nie będzie innych kosztów wtedy Vat będziesz już płacił normalnie. 4Czy 18 % podatku będzie liczone od dochodu ( czyli od kwoty którą zarobie po odliczeniu wszystkich nakładów np benzyny opon kosztów najmu) np zostanie mi 1000 zł czyli 180 zł będe mosiał oddać fiskusowi??? TAK
Osobiście doradził bym biuro księgowe i oni powiedzą Ci jaka forma opodatkowania najlepsza. Generalnie na zasadach ogólnych jest dobrym rozwiązaniem pod warunkiem że nie osiągniesz przychodu powyżej z tego co pamiętam 50tyś zł. Jeśli w przyszłości bedziesz osiągał wynik dużo większy sugeruje wybrac liniówkę.
Jeśli nie wybrałeś jeszcze PKD to wpisz tam jak najwięcej działalności :) kazde rozszerzenie to 50zł więc chyba lepiej wpisać wiecej na początku. Z obliczeniem podatku jest nie do końca tak jak piszesz, bo chyba na zasadach ogólnych jest kwota wolna od podatku jeszcze. Jak jesteś Vat-owcem to chyba musisz mieć kase fisk. Pozdrawiam
Skorzystaj z usług biura rachunkowego. Ja kiedy zaczynałemw latach 90-tych sam prowadziłem księgowość i było to powodem wielu wizyt w skarbówce. Inna sprawa, że to był czas tuż przed masowym wprowadzaniem kas fisk. i duża część obrotu większości drobnych firm w tych latach szła bokiem.
Teraz zaczynając od razu jako Vatowiec czy to zasady ogólne czy liniówka musisz mieć od początku kasę fiskalną. Czyli w teorii kazdy wynajmujący powinien od Ciebie dostać paragon z kasy, ewentualnie grupie zorganizowanej możesz wystawić fakturę VAT (podobno też z przepuszczeniem przez kasę). Ja w swojej DG nie mam kasy, ale wszystko robię na faktury, tylko dla firm. W sp.zoo mamy kasy i część idzie przez kasy, część przez kasy i faktury, a część tylko przez faktury. Odpowiadając w punktach: Ad.1. W zależności od przewidywanych przychodów - zas.ogólne lub podatek liniowy. Ad.2. Ściągnij sobie spis EKD ze stony GUSu i wpisz do zgłoszenia DG wszystko co Ci się tylko kojarzy z tą działalnością, od rekreacji wynajmu po serwis, handel częściami hurt i detal, mycie, organizacja imprez, szkolenia, itp. Jak wspomniał kolega Zimbabwe, najlepiej potem nie dopisywać, bo to niepotrzebne koszty. Ad.3. Za najem placu, serwis VAT odzyskasz na pewno. Z oponami i paliwem nie wiem. Na pewno to idzie w koszty (czyli odlicza się od podstawy podatku dochodowego), ale czy VAT da sie odpisać od paliwa do gokarta to nie wiem. Kłania się biuro rachunkowe. Gokarty i garaż możesz amortyzować, tj. wartość odliczasz w ratach od podstawy opodatkowania. Zakup na firmę, albo wynajem firmie, ew. leasing zwrotny - sporo możliwości - tu też pomoże biuro rachunkowe. Ad.4. Podatek dochodowy jest liczony po opłaceniu wszystkich kosztów. Jak zarobisz 10000 a wydasz 8000 to podatek płacisz tylko od kwoty 2000. Dla jednoosobowej firmy sporym kosztem jest też ZUS. Ad.5. Wydaje mi się, ze musisz mieć od pierwszego dnia pracy, ale takie info poda ci biuro rachunkowe. Jeśli znasz sie na tym biznesie, a o księgowości nie masz pojęcia to odżałuj te 300-400 zł miesięcznie i niech kto inny się martwi papierkologią, a Ty w tym czasie zarabiaj kasę lub serwisuj sprzęt. Ja bez księgowej na etacie nie wyobrażam sobie teraz życia, bo pewne rzeczy ustala się w locie, ale przeszedłem też etap własnoręcznej księgowości i biura rachunkowego i wiem, że najgorsza opcja to Zosia samosia :-)
Sprawdź również podobne tematy:
- Planujesz założyć własną firmę?!
- Jak założyć własną firmę ryczałt czy vat ? - Osoba pracujaca chce założyć własną firme - Szukam pomysłu żeby dorobić i założyć własną mała firmę - Pracuję i chcę założyć własną firmę jaka wysokość składek - Jak załozyć sklep z własną odzieżą ? - Jak założyć własną działalność fizjoterapeutyczną - Chciałbym założyć własną działalność gospodarczą - Jak założyć firmę w USA Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|