|
jak zareklamowac firme remontowo-budowlana? |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Marketing i Reklama
Autor
Wiadomość
Jak wyzej ,bardzo prosze o pomysly?
Najlepszą reklamą są referencje od klientów i ich polecenie. Warto pomyśleć nad reklamą w jakimś puncie sprzedaży materiałów remontowych, oczywiście gazety, ulotki po klatkach schodowych, reklama na samochodzie. Ostatnio zauważyłem ciekawą rzecz (pewnie ciekawą tylko dla mnie). Firmy remontowe mają np. zasłony na rusztowanie z ofertą reklamową.
Cześć, uważam że outdoor będzie najlepszy nie znamy wielkości firmy budowlanej jesli jest to mała firma to najlepszą reklamę tworzy poczta pantoflowa. Mam znajomego ktory ma taka firemkę 3 osobową nigdzie sie nie reklamuje a ma mnóstwo zleceń gdyż ludzie wymieniają sie takimi informacjami miedzy sobą podstawa to dobrze wykonywac zlecenia. Obecnie na rynku ciężko jest o fachowców w tej branży ja jak robiłem remont musiałem sie awizować 3 miesiące wcześniej tyle jest zleceń. Dobrym pomysłem jest równiez zareklamowanie w lokalnej telewizji np kanał info. Pozatym tak jak kolega mówił plakaty ulotki zależy od tego ile chcesz przeznaczyć na reklame. Dobrym pomysłem jest zarejestrowanie firmy w internetowym katalogu firm w danym rejonie. Życzę powodzenia na pewno będzie skutecznie.
tez o tym ostatnio myslalem bo moj ojciec mial otwierac firme remontowo-budowalana ale ojciec dostal dobra oferte w niemczech i wyjezdza za 3 dni wiec nie bede mial czego reklamowac:P
1. Pomysl byl prosty zaprojektowanie ulotki A6 oraz kalendarzykow (150zl) nazwa firmy zakres dzialalnosci + adres strony www (wiekszymi literaminiz opis zakresu uslug z informacja o rekomendacjach na stronie). Jak juz wyzej zostalo wspomiane rekomendacje to dla firm uslugowych najlepsza forma reklamy! 2. Stworzenie strony z grafika rozszerozna informacja o zakresie uslug jakis przyblizony cennik galeria wykoinanyh prac + rekomendacje. Chcialem prosic osoby u ktoryh moj ojciec wykonywal jakas prace o udzielenie rekomendacji + mozliowsc umieszczenia ich nr telefonu na stronie w zamian za jakis rabat. Ulotki i kalendarzyki mialy byc roznoszone przez najblizsze 3 miesiace raz ulotki nastepnie kalendarzyki i nastepnie znowuz uilotki (na 4 miesiac myslalem o rozdaniu wizytowek ale to jesli wczesniesza forma nie przyniesie spodziewanej ilosci zlecen). W lokalnej gazecie malo kto czyta reklamy a one i tak szybko trafiaja do pieca podobnie jak ulotki ale kalendarzyki juz nie! Ulotki mialy kierowac ludzi na strone www gdzie mili by poczytac sobie o rekomendacjach. Internet w domu ma sporo osob jesli klientem byla by osoba starsza nie umiejaca sie poslugiwac komputerem to ma od tego dzieci (ktore wykorzystuje tak jak ojciec wykorzystuje mnie do szukania czegos w necie :P). Wiadome ze nie kazdy klient firmy remontowej ma neta ale z tego co zaobserwowalem to jakies 70% pozostale 30% klientow mozna sciagnac artykulem sponsorowanym w gazecie gdzie mozna umiescic z powodzeniem rekomendacje ;) Jesli masz kase mozesz zastosowac wszystkie z mozliowsci jesli nie to zacznij od tego co przynosi najlepszy efekt czyli od strony www + rekomendacje + ulotki/kalendarzyki pozdrawiam P.S. co do zaslon na rusztowaniu pomysl stary jak swiat ale remont wykonuje sie czesto w srodku ale mozna wywiesic plandeki w oknach :D co i tak bedzie nie widoczne na ktoryms pietrze w bloku :/
Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi.reklama w lokalnej gazecie juz jest ,ulotki rowniez.no ciekawy pomysl(chociaz nie nowatorski)to kalendarzyki,poniewaz ulotke nie zal wyrzucic ,natomiast kalendarz zawze moze sie przydac:)
jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam
2 lata temu w moim miescie zrobilem test najpierw puscilem na miasto okolo 2000 ulotek a czego moze przyszlo 5% gora 10% klientow a pozniej juz cisza 3 miesiace pozniej puscilem 2000 kalendarzykow nawet pol roku po tym przychodzili klienci z kalendarzykiem w portfelu! Projekt kalendarzyka u grafika to 50zl a druk 0.6gr/szt
mlodzierzy w wieku licealnym porozdawalem naklejki i raz jakas matka do mnie wparowala ze jej mlodszy syn ja nakleil w pokoju na meblach i nie mogla tego zmyc (oczywiscie chciala sie dopytac czy wiem jak usunac ta naklejke - niestety mialem podobny problem jak ja nakleilemna samochod :/) ;p reklama w calej rodzinie za free :D
|
|