Witam,
mam dość nietypowe pytanie (mam nadzieję, że nie 'zabije nim klina' szanownym forumowiczom :mrgreen: :twisted: ...)
Otórz interesuje mnie jaką cenę na importowany towar ustali Urząd Celny w przypadku firm (kontrahentów) powiązynych?
Przedstawię przykładową sytuację:
Produkuje towar za granicą (w tzw. kraju trzecim czyli nie należącym do UE), we własnej firmie. Towar ten osobiście tzn. poprzez moją firmę (zarejestrowaną w kraju) importuje do Polski i sprzedaję we własnym zakresie lub odsprzedaje innym firmom (sklepom itd). Dodam, że ta firma za granicą i w kraju to może (?) być ta sama firma, (tzn. nazwa, właściciel itd.) lub dwie różne ale należące w większości lub w całości... na przykład do mnie :cool: .
I teraz pytanie: jaką cenę naliczy Urząd Celny w takim przypadku? Bo przecież to istotne do obliczenia cła i innych podatków. Wiem, że normalnie (tzn. gdy kontrahenci nie są powiązani) Urząd zazwyczaj przyjmuje wartość transakcyjną czyli widniejącą na fakturze za towar, a jak będzie w tej sytuacji? Załóżmy, że cena na fakturze byłaby 'atrakcyjna' ale nie odbiegałaby rażąco od cen przyjętych dla tego typu towarów :wink: (aha, a propos; jeśli to samo przedsiębiorstwo produkuje i sprowadza to wogóle kto komu ma wystawić jakąś fakturę - firma sama sobie :mrgreen: ??!).
Jeśli ktoś z Was ma jakąś wiedzę na temat "jak produkować za granicą (poza Unią Europ.) i sprzedawać w Polsce (w Unii)" to będę wdzięczny za każdą wskazówkę w tym temacie.
Wiem, że na forum są specjaliści w tym zakresie (a może nawet pracownicy Urzędów Celnych...?!) więc liczę na konstruktywną odpowiedź i rozwianie wątpliwości. Jak dotąd, w internecie nie udało mi się znaleźć wyjaśnienia do takiej sytuacji :cry: (szukałem m.in. na stronach Ministerstwa Finansów) ale jeśli znacie jakieś inne dobre stronki odnośnie importu/eksportu to będę wdzięczny także za to info.
Dzięki i pozdrawiam!