Wstając rano pomyślałem że miło by było podyskutować na temat: jakie Działalności Gospodarcze możemy założyć z początkowym kapitałem tylko z UP.
Więc na pewno dobrym pomysłem jest firma budowlana, bardziej nastawiona na remonty - wykończenia.
Za 13 tys. możemy bez problemu zakupić wystarczająco sprzętu potrzebnego do prac wykończeniowych. Na samochód niestety trzeba mieć własny kapitał, ale na początku zawsze można to jakoś ominąć, pożyczyć od znajomego żeby zawieźć potrzebny sprzęt na miejsce, i oczywiście na początku swoją miejscowość trzeba opanować. Żeby taka firma miała prawo bytu musi być przynajmniej 2-3 fachowców którzy mają pojęcie o tym co robić, niestety w tym (jak w każdym innym) biznesie trzeba mieć jakieś pojęcie na temat firmy jaką chcemy założyć. Żeby mieć dobrego fachowca trzeba płacić mu przynajmniej 12 zł/ h taka stawka przynajmniej póki co utrzymuje sie na wsiach i w mniejszych miejscowościach. W miastach ta stawka już jest w granicach 15 zł/h i wyżej. Oczywiście najlepszą reklamą dla tego typu działalności jest "plotka" tzn. robimy u kogoś jakąś robotę i ta osoba nas poleca swoim znajomym itd. i wtedy zamówienia sie mnożą. Więc do wykonywanej roboty trzeba sie mocno przyłożyć bo pierwsi kliencie często stanowią o tym czy nasza firma będzie dalej na rynku czy okaże się niewypałem.
To tak parę uwag zauważonych przez moją skromną osobę. Zapraszam do dyskusji ;) pozdrawiam