W zeszłym roku postanowiłem otworzyć pralnie dywanów (nie pranie w domach). Starałem się o dofinansowanie z UP. Było do pod koniec listopada. Decyzja spontaniczna ... i czas - 5 dni na wypełnienie wniosku. Został on odrzucony. Może z mojej winy biznesplan był napisany nie tak dobrze, jak powinien, a może naprawdę mieli tak mało środków pod koniec roku, jak twierdziła Pani z PUP i dali kasę najlepszym pomysłom ...
Dowiedziałem się niedawno, że w najbliższym czasie stanę się właścicielem dość dużej posesji (dziadek przepisuje). Więc postanowiłem to wykorzystać. Mianowicie chcę rozszerzyć swoją działalność o mycie i kompleksowe czyszczenie samochodów (2 stanowiska: myjnia ręczna i myjnia ręczna samoobsługowa). Postanowiłem więc na dużym podwórku postawić dwa stoiska na myjnie, małą halę na pranie i małe pomieszczenie służace jako biuro i poczekalnia.
Potrzebuje pieniędzy na postawienie lokalu, zakup sprzetu do myjni i wyposażenie biura-poczekalni (laptop, meble, ubikacja ...)- w tym przypadku dofinansowanie z PUP niestety nie wystarczy, ale wiem, że dofinansowanie to można dostać najszybciej i najpewniej. Ja - pracuję i mam działalność gospodarczą.
Zaciągnąłem już kredyt w wysokości 10 tys zł rozpoczynając obecną działalność gospodarczą.
Nie wiem czy pchać się w dotacje Unijne bo nie wiem na ile realne jest dostanie tych pieniędzy, czy zaciągnąć dalej kredyt a wziąć na córkę dofinansowanie z PUP ...
Proszę o rady ...