Witam!
Dwa lata temu otrzymałem z Powiatowego Urzędu Pracy dotację na rozpoczęcie działalności gospodarczej, po roku cała kwota została umożona i wszystko jest w jak najlepszym porządku. Obecnie chcę otworzyć firmę budowlaną zajmującą się tylko wykończeniem wnętrz, gdyż posiadam certyfikat dekoratora wnętrz a sklep, który otworzyłem 2 lata temu jest zaopatrzony między innymi w meble stylizowane na antyki oraz wiele innych stylowych rzeczy do urządzenia mieszkania, więc mógłbym to wszystko idealnie połączyć... Ale zastanawiam się jak pozyskać pieniądze na otworzenie firmy budowlanej... Czy otworzyć nową firmę, zarejestrowaną na moją przyszłą małżonke i starać się o dotacje na rozpoczęcie działalności (obecnie z tego co się orientuję jest to około 13 000 zł)?
Czy mogę starać się o dotację na stworzenie nowych miejsc pracy? (i tutaj mam pytania... na jakich zasadach są przyznawane dotacje na stworzenie miejsc pracy, jakie warunki muszę spełnić, o jakie kwoty mogę się starać, czy są one bezzwrotne, czy obowiązuje wtedy ulga na ZUS dla pracowników?)
Może ktoś kto lepiej się na tym zna, podsunie jakiś lepszy pomysł, może są inne rozwiązania...?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i uprzejmie proszę o pomoc w rozwiązaniu tego dylematu.