|
Jaka forma opodatkowania przy imporcie z azji |
Jaka forma opodatkowania przy imporcie z azji
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Import/Eksport
Autor
Wiadomość
Witam prowadze dziłalność gospodarczą i chce dokonac importu tekstyliow z chin czy musze być vatowcem w zwiazku z tym? Jestem na książce podatkowej i niechiałbym przechodzić na vat czy ktos sie orientuje w przepisach? bede wdzieczny za odpowiedz
Witam!
Nie ma takiej potrzeby by przechodzić na VAT przy imporcie z Chin. Na VAT należy przejść wtedy gdy przekroczy się pewną kwotę obrotów.
jestes pewnien? ponieważ moja ksiegowa mowi ze musze byc platnikiem vat ale jakos nie ufam jej kompetencja.
Co za bzdura, musisz zaplacic VAT na granicy - nikt Ci tego nie odpusci.
MR.Chandler czytaj uwaznie o czym jest temat nie chodzi o vat bo ten to wiadomoze musza płacic wszyscy importezy, chodzi o sposob rozlicznaia sie z urzędem skarbowym przy prowadzeniu importu z chin czy moge pozostac na ksiazce przychodow i r. czy musze przejsc na vat
Według moich informacji, może Pan pozostać przy książeczce przychodów tak długo jak nie przekroczy Pan pewnej wartości obrotów. To czy importuje Pan z Chin nie gra tutaj roli.
Oczywiscie ze gra, od 2007 roku jesli firma sprzedaje czesciowo lub w calosci niektore grupy towarow nie mozna byc na ksiazce przychodow i rozchodow.
Pozdrawiam.
Jeśli jest Pan pewien, to przepraszam. Najwyraźniej moje informacje były błędne.
Jestem pewien -zalezy to od tego jakie sa to towary importowane. Mysle ze najrozsadzniej jest sie dowiedziec wszystkiego od ksiegowej - w koncu za cos jej sie placi.
Dzwoniłem wczoraj do Krajowej Informacji Podatkowej i upewniłem się, że VATowcem należy zostać, gdy obrót roczny przekracza 10 tys. euro. Od nowego roku zapis będzie zmieniony na 50 tys. złotych. Nie ma żadnych innych prawnych przesłanek by być VATowcem, a już na pewno nie wpływa na to import z Chin. Potwierdziła to też księgowa.
dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Jeszcze wybiore sie do US i napisze tu jak sprawa wyglada powiem tylko tyle ze nie ktorzy urzednicy skarbowi wysnuwaja wlasne teorie prawne bez zajzenia do ustawy albo nowelizacji tych ustaw
qrka wodna ale bajzel czy wy wiecie ło czym mówicie ? co ma ksiazka podatkowa wspolnego z vatem ? to sa rózne podatki mozna nie byc watowcem i byc na ksiazce mozna byc vatowcem i byc na ryczałcie co ma jedno z drugim ? jak nie jestes watowcem i na granicy i tak vat zapłacisz ALE GO NIE ODLICZYSZ wiec bedziesz mniej konkurencyjny i moze nie sprzedaz tego towaru wiec ze wzgledów na mozliwośc odlicznei vatu i tak NALEZY PRZEJSC tym bardziej ze jak sprzedaz ten towar to i tak przejdziesz na vat bo przekroczysz kwotę kiedy obligatoryjnie masz przejsc na vat
VAT zostawmy w spokoju - to jest osobna kwestia.
Podkreslam dla niektorych dobr nie mozna byc na ryczalcie. Musisz byc na kpr
a kto tu mowi zeby byc na ryczalcie!!! na ksiazce przychodow i rozchodow jestem tak chce pozostac a nie przechodzic na vat
to przy jakich obrotach Ty chcesz zostac i brac sie za import?
Sprawdź również podobne tematy:
- Jaka forma opodatkowania przy imporcie?
- Faktura czy rachunek przy imporcie ubrań z Azji? - Opłaty i ogólen przepisy przy imporcie z azji - Jaka forma opodatkowania dla P.H.U - Jaka forma opodatkowania ?? - Jaka forma opodatkowania - Jaka forma opodatkowania? - Jaka forma opodatkowania - Forma Opodatkowania , jaka wybrac ? Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|