Witam,
wiem, że na forum jest bardzo dużo postów tego typu lecz nie mogłem doszukać się nurtujących mnie pytań.
Po pierwsze będę starał się o dofinansowanie z PUP i chcę zajmować tworzeniem się stron www oraz aplikacji webowych plus ewentualnie inne formy reklamowe od strony graficznej. Wiąże się to z tym, że praktycznie nie mam żadnych kosztów uzyskania.
zastanawiam się obecnie nad wyborem formy opodatkowania i mam pewne problemy.
Na początku działalności chciałem ograniczyć koszty prowadzenia firmy i wyeliminować księgowość i prowadzić ją samemu więc chciałem wybrać kartę podatkową lub ryczałt. Doczytałem się jednak w jakimś załączniku ustawy, że usługi reklamowe nie mogą być rozliczane za pomocą ryczałtu. Pozostaje więc karta podatkowa.
Mam jednak kilka zasadniczych pytań:
- nie wszyscy rozumiem mogą korzystać z formy karty podatkowej?
- w wykazie stawek nie znalazłem pozycji, która pasowała by pod mój profil działalności więc zostałoby "usługi pozostałe" gdzie stawki są od 176 do 788 PLN. Lecz jeśli nie mam określonej jednej miejscowości działania?? to ma płacić najwyższą stawke? i czy płacić ją trzeba nawet jeśli nie ma sie przychodów?
aha dodam jeszcze, że planuję także zdobywać klientów zagranicznych i wystawiać im rachunki. Jak to się ma do rodzaju opodatkowania? muszę być płatnikiem Vat'u?
Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedź i ew. wyjaśnienie gdzie się mylę i co byłoby lepsze w moim przypadku.